Bu kentin geleceğini tehdit eden önemli sorunlarımız var. Daha yaşanabilir bir kent için de yapılması gerekenler var.

Herkesin kendine göre bir düşüncesi, bakış açısı vardır. Ancak sorumluluk alıp, duyarlılık gösterenlerin sayısı hayli azdır.

Hepimiz sorunlardan yakınabiliyor, içten içe rahatsız da olabiliyoruz. Ancak sorunlara duyarlılık gösterip çözüm önerileri sunmuyor, kamuoyu oluşturmuyoruz.

Kentin sorunlarına duyarlılık gösteren, kafa yoran insanlarımıza hep saygı göstermişim. Bizim görmediklerimizi görebilen, düşünmediklerimizi düşünebilen nicelerinin olduğuna inanıyorum.

11 Ekim’den beri bana bir mail atan üniversite öğrencisi olduğunu belirten bir genç var. O gencin mektubuna şu cevabı vermiştim: ‘Selam, güzel tespit ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler. Hiçbir sorun basit değildir. Hayatımızı ilgilendiren sorunlara dokunmuşsunuz. Bazılarının cevabı var. Ama bunu bir yazımda sizin adınızla okur mektubu olarak değerlendireceğim inşallah. Allah'a emanet olun.’

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNDEN GELEN MEKTUP

Evet, sözümü tutarak duyarlı üniversite öğrencisi Sayın Cihan Çimen’in mektubuna, kendisine teşekkür ederek köşemde yorumsuz olarak yer vermek istiyorum. Zaten bol bol öneriler sunmuş. Darısı güzel düşünceleri olmalarına rağmen topluma sunmayan diğer öğrencilerin başına diyerek o mektubu kamuoyunun bilgisine sunuyorum. İşte o mektup: “Selamun Aleyküm Abi. Ben Cihan. Batmanlıyım. Üniversite öğrencisiyim. Bende sizler kadar olmasa da Batmanın sorunları üzerine ilgiliyim. Daha önce Kayyum beyle hem tanışmak hemde bazı sorunları dile getirmek için görüşmek istedim. Lakin iki defa randevu aldım. İsmimi aldılar lakin dönmediler. Şimdiki Belediye başkanıyla da görüşmek istedim. Yardımcısıyla görüşebilirsin. Başkan çok yoğun cevabını aldım. Bunun üzerine Belediye ye gittim. Lakin Başkan da yardımcısı da toplantıdaydılar.

Benim de aklıma siz geldiniz. Sizin üzerinizden sesimi duyurayım dedim. (Tamamını hatta hiçbir maddeyi yayımlamak zorunda değilsiniz.)

O zaman başlayalım,

1)Kayyum zamanında Sokak kütüphanesi yapılmıştı ve bu, Batmana ayrı bir hava katmıştı bence. Çok da güzel ve zariflerdi. Hatta oraya birkaç kere oturup kitap okumuşum. Acaba neden kaldırdılar. Gerçekten anlam veremiyorum. Kime ne zararı vardı?. Hiç değilse durak olarak bile kullanılabilirdiler. İnanın zoruma gidiyor. Siz çevreye, yoksullara ve belirli haklara özen gösteriyorsunuz. Sizce bunda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı yok mu?. Ayrıca kaldırdılar da o ahşap kütüphane yapısını nereye gönderdiler. Bir köşe de çürümeye bırakılmışsa bu ne kadar doğrudur?. Bu soruna gelene kadar onca sorunumuz var kardeşim derseniz, benim mesele tüm sorunların giderilmesidir lakin.

2)Nato arazisinin neredeyse tamamının ağaçlandırılması gerekiyor bence.

3)Adalet sarayının yan tarafı olan alanın ağaçlandırılması veya park yapılması. Bildiğim kadarıyla bu arazinin tamamı devletin elinde değildir. İcabında satın alınabilir. Batmanın yeşil alana ihtiyacı var. Bunu en iyi bilenlerden birisi sizsiniz. Ağaçlar ortamın havasını bile değiştirebiliyor. Bunu en iyi Bursa'da iken anlamıştım. Merkezdeki Uludağ sayesinde özellikle akşamları bayağı serin oluyordu. Gündüzleri de fena değildi. Bursa'ya çok yakın olan Mudanya ilçesine gittim. Muazzam bir fark vardı. Belki diyebilirsiniz. Rakım farkı vardır. Nem vardır ama bence en büyük fark ağaçlardan kaynaklanıyor.

4)Mesela Esentepe ile Batman Barosu arasındaki alan, ağaçlandırılarak Esentepe'ye eklenebilir.

5)Ayrıca Adalet Sarayını yanındaki sokak artık açılmalıdır bence. Gerçi şu an hastane yapımından dolayı bir kısmı kumlu hale gelmiş ama Ohal gerekçesiyle kaç yıl boyunca kapattılar. Ohal kalktı. Hala da kapalı. Aynen Valiliğin yanındaki caddenin kaç yıl boyunca kapalı kalması gibi orası da kapalı.

6)Batman çayı ıslah projesinin bir an önce bitip rekreasyon çalışmalarıyla orada muntazam bir mesire alanının yapılması. Bu proje kayyum döneminde dile getirilmişti lakin ondan sonra sadece Batman çayı ıslah projesi hakkında konuşulduğunu duydum. Batman Çayı mesire alanı açılırsa Kira dağının yükü azalır.

7)Acaba ne zaman Batmana 4 lü çöp sistemi gelir. (Plastik, Kağıt, Cam, Pil). Bana kalsa organik olan çöpleri de toplayıp uygun bir yere gömerdim. Hatta bazıları işlenip gübre olarak bile yapılabilir belki. Vali bey pil toplama kampanyası yapsa da bu pil kutularının birkaç yüz metre de bir olması lazım bence.

8)Bilmiyorum ama acaba Belediye meclis toplantılarına gözlemci olarak katılma gibi bir durumumuz olabilir mi acaba?. Açıkçası sadece gözlemci olarak değil de bazı konularda görüş belirtmek istiyorum. Bana siz kimsiniz diyebilirler. Sıradan bir vatandaşım. Ayrıca mühendislik öğrencisi olarak çok ayrıntılı düşünüyorum.

9)Bir ara Worldmar orada bir Atbaşı vardı. Bu, Batmanın simgesidir. Kaldıralı yıllar olsa da acaba daha uygun bir yere (mesela Gültepe köprülü kavşağının ortasına) şehrimizin simgesi konsa güzel olmaz mı?

Bunların birçoğu hayal gibi geliyor bana ama sizin yazılarınızı okuduktan sonra sizin de beni gayet iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Bazılarının basit düşünce istekler olduğunu düşünüyorum. Daha büyük sorunlar da vardır. Onları zaten dile getiriyorsunuz. Allaha emanet olun. Selametle.”