Tıpkı insanlar gibi kentlerin, yerleşim yerlerinin, dağların, ormanların da nasıl bir imajla tanındıkları çok önemli bir konudur.

Eğer yaşadığınız yer, birlikte yaşadığınız insanlar, sahip olduğunuz doğal güzellikler, kentlilik ve kent kültürünüz gelişmiş ise, yaşadığınız alanın yada kentin adı iyi şeyler ile anılmış ise o zaman sizi dışarıdan takip edenler size karşı ön yargısız ve sempati ile yaklaşırlar.

Aksi bir durumda kötü olarak tanımlanan bir yerleşim yerinin sakini iseniz o zaman imajınızı düzeltmek için epey çaba göstermeniz gerekmektedir.

Çünkü sizin dışınızdaki insanlar sizi tanımadıkları için sağdan soldan duydukları bilgilerle size karşı bir ön yargıya sahip olarak sizi ve kentinizi değerlendirirler.

Bu nedenledir ki bütün insanlar gibi bir kentin ahalileri kentlerinin iyi bir imajla tanınması için çaba içerisine girerek emek sarf ederler.

Batmana dışarıdan gelen insanların yüzde doksanına kent ile ilgili düşüncelerini sorduğunuzda aldığınız cevap duydukları, bekledikleri ile gördükleri arasında dünya kadar fark olduğunu ifade etmektedirler.

Batmana tayinlerinin çıktığında gelmemek için çok düşündüklerini, hatta istifa etmeyi bile düşündüklerini belirten birçok memur ve çalışan gelip Batmanı tanıdıktan sonra ilden ayrılmamak için dilekçe verdikleri bile olmuştur.

Bu insanları kente bağlayan kentin beklemedikleri oranda gelişmiş olması ve insanlarımızın sıcakkanlılığıdır.

Durum bu iken dışarıdan Batman isminin hak etmediği şekilde basında yer alması imajın olumsuz olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kentin imajının düzeltilmesi için kent bileşenlerinin çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Valilik kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile Belediye Başkanlığı kendi alanında ticaret ve sanayi odası ve diğer STK’larında kendi irtibatlı oldukları alanlarda kent tanıtımına daha fazla vakit ayırması gerekmektedir.

Bu çaba sarf edilirse kentin olumlu bir imaja sahip olacağına da kimsenin şüphesinin olmaması gerekmektedir. Olumlu imaj aynı zamanda yatırımların gelmesi ve işsizlik oranın da düşmesi anlamına geliyor ki bunun sonucunda da fakirliğin azalması gelmektedir.

Diyeceksiniz ki bu mümkün mü?

Bize göre kentin imajını düzeltmek mümkün bu da kentin iyi bir şekilde Türkiye’nin diğer illerinde ve dünyanın değişik yerlerinde düzenlenecek etkinliklere katılmak ve kentin tanıtmakla mümkün olabilir.

Son yıllarda düzenlenen festivaller ve açılan fuarlarda kentin tanıtımı için yapılan çalışmalar imaj için iyi çalışmalar kategorisinde sayılabilir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün son dönemlerde artarak geliştirilen tanıtım faaliyetlerinde Batman imajının olumlu yönden geliştiğine tanık olmaktayız. Bu çalışmalara destek veren yöneticilerin varlığını da unutmamak lazım.

Kentin imajının daha da güzel bir yere getirilmesi için Belediye ve valiliğin kültür ve sanat alanında yapacakları ortak çalışmalar ve yatırım alanında projeleri iş birliği ile desteklemeleri kentimizin gelişimine daha da katkı sunacaktır diye düşünmekteyiz.

Güzel ve olumlu bir imaja sahip olan bir kentin gelişimi daha hızlı olacak ve bu durum herkese kazandıracaktır. Bunun ilk ayağı da iyi bir tanıtımdan geçer.