Ne zaman Diyarbakır’a gitsem, kentin yeni imar alanları ve devasa konutları dikkatimi çekiyor. Öyle hızlı bir yapılaşma dikkat çekiyor ki, hayretler içerisinde kalıyorum.

Bu kadar çok katlı binalar nasıl dolacak, o konutlara nasıl hizmetler verilecek diye kendime hep sorular soruyorum. Oysa yeni imar alanlarına alt ve üst yapı hizmetlerinin hızla verildiğini gözlemliyorum.

Diyarbakır-Şanlıurfa ve Diyarbakır-Ergani çevre yollarında muazzam bir yapılaşma dikkat çekerken, Batman’ın durumu ile kıyaslıyorum.

Batman’da da imarda, yapılaşmada dikkat çekici gelişmeler var.

Kentin muhtelif cephelerinde yeni yapılar dikkat çekiyor. Ancak Diyarbakır ile kıyaslanamayacak düzeyde bir ağır gidişat ve hizmet söz konusu.

DİYARBAKIR’DAN DERSLER ÇIKARILMALI…

Diyarbakır kentinin çevresinde gecekondulaşmaya müsaade edilmediği gibi, lüks villalar, apartmanlar inşa etmek isteyenlere de kesinlikle izin verilmiyor…

Dicle Kent, Ergani ve Siverek yolları çevresine baktığımda, kentten uzakta hiçbir yapı göremezsiniz…

Birisi gidecek kent dışında, uzak bir yerde kendisine villa yapacak, apartman dikecek, sonra hizmet isteyecek öyle mi?

Yok öyle bir yağma…

Batman’ımız öyle mi?

Maalesef kentten uzak yerlerde gelişigüzel bir yapılaşma yıllardır almış başını gidiyor…

Yıllardır bu meselelere dikkat çekip, duruyorum. Ne yazık ki atı alan üsküdarı geçiyor, sonra sorunu kucağımızda buluyoruz…

Diyarbakır’dan dersler çıkarılmalı ama bunu kime söyleyeceksiniz? Bu kentin güçlü dinamikleri var, birlikteliğimiz yok.

Kentin en üst karar alma ve danışma kurulu olan Batman Kent Konseyi aktif değil. İçişleri Bakanlığı emriyle faaliyetlerini yürüten bu konseyin yeniden yapılanmaya, yeni bir kongreye gitmesinde fayda var. Ancak bu konuda ısrarlı önerilerimizi dikkate alan olmuyor. Halbuki yıllar önce bu konsey önemli gündem maddeleriyle toplantılar yapıyor, kararlar alıyordu.

Batman’ın en önemli problemlerinden birisi kent mücavir ve il sınırı sorunudur. Kentimizin imar ile mücavir alan sorunlarını yıllar önce Batman Kent Konseyinde tartışılıyordu. ‘Batman’da Sınır Sorunsalı ve Yetki Karmaşası’ başlıklı gündem maddesi için Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerini toplantıya çağıran Konseyin Kentleşme ve İmar Ana Çalışma Grubu adına yapılan sunumu hatırlıyorum. O sunumda Kuyubaşı, Teyyare, Tılmerç, Korike’nin belediye idari sınırları içerisinde olduğunu, Karayün, Erköklü, İkiztepe köylerinin ise bu sınırlar dahiline girmesine rağmen hala köy tüzel kişiliklerinin sürdüğünü öğrenmiştik.

Kentimizin imar ve çarpık yapılaşma sorunu ile ilgili toplantı sonrasında yaptığım değerlendirmeden bazı paragrafları hatırlatmak istiyorum: “Orada okunan yasal metinler, yönetmelik ve genelgeler ile toplu mevzuata rağmen kargaşanın sürdüğü ifade edilmişti.

‘Kim sorumlu?’ diye sorduğumda kısaca ‘hepimiz sorumluyuz’ cevabını almıştım.

Hayır, hepimiz bu durumdan sorumlu değiliz…

Kurum ve kuruluşlar görevlerini sorumluluk bilinciyle yerine getirmiyor ve çözüm üretmiyorlar. Birinci derece sorumlu olanları göreve çağırmak ve kamuoyu baskısı kurmak gerekir.

Yukarıda özetle dile getirdiğim iki toplu konutumuz nasıl geçmiş yılların ihmali olarak günümüzde ciddi sorun teşkil etmişse, şu anda da benzer durumlar söz konusudur.

Nasıl mı?

ÇOK KATLI YAPILAR HIZLA YÜKSELİRKEN…

Şu anda Batman’ın uzağında, pek çok yerde çok katlı yapılar hızla yükselmektedir…

Kuyubaşı köyünün ilerisinde, Üniversite yolu üzerinde devasa binalar yükseliyor…

Emekli memurlar için çok katlı toplu konutlar inşa edildi, ediliyor…

Kuyubaşı köyünün Meymuniye boğazı cihetine düşen Batı Raman Dağı eteklerinde Belediyenin hiçbir şekilde müdahale edemediği devasa binalar yükseliyor…

Belediye mücavir alanı ve idari sınırları dışında çok katlı yapılar hızla yükselirken, toplum olarak sadece bakmakla yetiniyoruz…

Batman Kent Konseyinde ifade edilen bilgilere göre o çok katlı yapılar İl Özel İdaresi’nin izniyle inşa ediliyor. Belediye yetkilileri Batı Raman Dağı etekleri boyunca yükselen sayısız binaya müdahale edemediklerini söylüyorlar.

İyi de toplu konutların, dağınık binaların alt yapı sorunlarına kim çözüm getirecek?

Hangi plan ve program dahilinde ulaşım, içme suyu, enerji ihtiyaçları karşılanacak?

Bu konuda bir plan var mı?

Batman belediyesi mevcut halde bahse konu yapılara hiçbir hizmet götürmekle mükellef değildir…

Şu anda birileri evlerine taşınsa, etraf ya fosseptik çukurlardan geçilmeyecek, ya da o derelerden lağım ve pislik akacaktır…

Yarınlarda mutlaka bütün o alanlar Belediye idari sınırları ve mücavir alanına alınacaktır. O zaman da siz görün sıkıntıları…

İşte Batman Kent Konseyi, mevcut sorunların dışında, yarınlarda uzun vadeli yeni sorunların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri tartıştı.

Bu kentin geleceğini ilgilendiren sorunun çözümü için Vali ve Belediye Başkanı’nı bir araya getirme kararı aldı…”

Yıllar önce dikkat çektiğim husus gerçekleşti. Şu anda kentimizin çevresinde belki yüzlerce yapı belediye için büyük bir sıkıntı kaynağı olmuş durumda. Çarpık yapılaşma almış başını gidiyor. Belediye mücavir alanları dışında yapılan binalar foseptik çukurlarla idare ediyorlar. Elektrik, su, kanalizasyon, yol problemleri çözüm bekliyor. Bu hizmetlerin verilmesi öyle kolay değildir.

Gelecekte daha büyük sorunların yaşanmaması için şimdiden acilen tedbirler alınmalıdır. Diyarbakır örneğinden yola çıkarak kent çıkışlarında gecekondulara ve yeni yapılaşmalara izin verilmemelidir. Ve en önemlisi kentin ortak aklını harekete geçirmeliyiz. Aksi halde yeni sorunlar kentin geleceğini karartacaktır.