Batman’ın konumu malumunuz…

Sırtını bir dağın eteğine vermeyen,

düzlük ve biraz da çukur bir alanda,

birinci sınıf tarım arazilerinin üzerinde inşa edilmiş,

hava sirkülasyonunun az olduğu,

kış aylarında hava kirliliğine teslim olan,

yaz aylarında kentin partikül maddeleriyle boğuşan,

her gün solunum rahatsızlığı yaşayan onlarca insanın hastanelere kaldırıldığı,

tansiyon ve kalp hastalıklarının tavan yaptığı bir kenttir Batman…

Kentimiz yıllarca hava kirliliği açısından hiç de övünemeyeceğimiz, gururlanamayacağımız, aksine kahredici Türkiye dereceleri yapmıştır…

Bu kentin hava kalitesinin yükseltilmesi, insanlarının temiz oksijen alabilmesinin yegane yolu ‘doğalgaza’ kavuşmasından geçmektedir…

Bu gerçeğe yıllarca dikkat çekip, uyarıcı yazılar yazan biriyim.

Bu kentin yöneticilerini, seçilmişlerini özellikle iki binli yılların başından itibaren doğalgaz için duyarlılığa davet ettiğim gibi, duyarsız kalan dönemin bazı Milletvekillerini sert şekilde eleştirmekten de çekinmemişimdir…

Kentimizin doğalgaza kavuşması için yazılar yazmakla kalmayan, imza kampanyalarına bazı duyarlı dostlarla öncülük edenlerden de biriyim.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri olarak kentimizin doğalgaza kavuşturulması için imza kampanyaları stantları açtığımızda birilerinin alaylarıyla karşılaşıyorduk. Binlerce imzayı BOTAŞ genel müdürlüğüne gönderip, kamuoyuna önemli mesajlar verdiğimizde kimse bu kentte doğalgazı konuşmuyordu…

Batman’ımız yıllar sonra doğalgaza kavuştu. Yaşanan gecikmeye dönemin dernek başkanı olarak tepki göstermiştik.

Geçmişle ilgili haberler googlede siliniyor. Sadece dönemin Doğruhaber gazetesi haberine ulaşabildim: https://dogruhaber.com.tr/mobil/haber/35837-ilk-kez-batmana-dogalgaz-verildi/

Batman’ın doğalgaz ihalesini SİBADAŞ adlı kuruluş aldı. 2008 yılında yetki alan firma, 2012 yılı başında kentimize doğalgaz vermeye başlayacaktı. Firma hakkındaki bilgiye sitelerinden bakalım: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 24.09.2008 tarihinde 311–15 sayılı karar ile DAG/1771-1/176 no.lu Batman Doğal Gaz Dağıtım Lisansını,ANADOLUGAZ Siirt Batman Şehir içi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş ‘ ye vermiştir. Siirt Batman Şehir içi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş, ANADOLU GAZ DAĞITIM A.Ş. ‘ ye bağlı olarak kurulmuştur. Bu şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı, lisans yürürlük tarihinden itibaren lisans hükümleri dâhilinde 30 yıllık süre için verilmiştir. İlgili mevzuat gereği; lisans bölgelerindeki bölge belediyelerinin, doğal gaz dağıtım şirketleriyle %10 ortaklığı bulunmaktadır.”

Sibadaş Bölge Müdürü Sayın Mustafa Yardımcı’yı tanıyorum. İşini iyi yapmaya çalışan bir yönetici. Kentimizdeki doğalgazın son durumu hakkında bu değerlendirmeyi yapmadan önce Sayın Yardımcı’yı telefonla arayıp, bilgi aldım.

Batman’ın doğalgaz durumu ile ilgili son bilgi gazetemizin aylar önceki haberiydi. O haberi bilginize sunmak istiyorum: “Son üç yılda Batman kent merkezinde doğalgaz kullanan abonelerin sayısı 38 bin 414’e ulaştı. Kent merkezindeki 85 Bin 835 konutun yarısına yakın bölümünün doğalgazla buluştuğunu ifade eden SİBADAŞ Bölge Müdürü Mustafa Yardımcı: ‘Mevcut konutların yüzde 44’ü doğalgaz kullanıyor’ dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEDİ
Siirt-Batman Doğalgaz A.Ş. (SİBADAŞ), Batman kent merkezindeki 85 bin 835 konutun 34 bin 414’üne doğalgaz ulaştırdı. Şehir merkezindeki mahallelerin tamamına doğalgaz ulaştıran SİBADAŞ’ın hedefi, şimdi de kenar semtler. Üç yıl öncesine göre şehir merkezindeki hava kirliliğinin doğalgaz sayesinde azaldığına işaret eden Bölge Müdürü Mustafa Yardımcı: ‘Batman-Siirt ve Kurtalan’da abone sayımız 61 bin 156’ya ulaştı. Bunun 40 bine yakını Batman kent merkezindedir. Batman’da konutların yüzde 44’ü doğalgaz kullanıyor. 2017’de büyük bölümüne de doğalgaz ulaştıracağız’ diye konuştu.”

Haber yanılmıyorsam geçtiğimiz Şubat ayında yayımlanmış. Mustafa Yardımcı’nın belirttiğine göre SİBADAŞ şu anda İpragaz, Bayındırlık ve Petrol mahallelerinde doğalgaz boru hatları döşüyor.

Yukarıdaki Doğruhaber linkini tıkladığınızda Sayın Yardımcı’nın şu ifadelerini okuyabiliyorsunuz: “Her sene biraz daha imalat yaparak şehrin tamamını 5 sene içerisinde Batman'ın her yerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Bir hafta önce BOTAŞ hatları gazları ve açılışını yaptı. Şu aşamada biz artık gazı şehrimize vermiş olduğumuzu kabul ediyoruz.”

2012 yılı Mayıs ayında bu konuşmayı yapmışlar. Aradan beş yıl geçti. Kentimizin onlarca mahallesine doğalgazın hala ulaşmaması nedeniyle gecikmenin olup olmadığını sordum. Mustafa Yardımcı’yı dinlediğimde sorunun firmadan değil, halkımızdan kaynaklandığına inandım...

Eğer Cumhuriyet, Şirinevler, Yeni Mahalle ve gibi her bir semtte imar sorunu olmayan tüm cadde ve sokaklardan doğalgaz boru hattı geçiyor, buna rağmen sayılı evler abone oluyorlarsa, firmayı niye eleştireyim ki?

Doğalgaz en ucuz ve temiz ısınma aracı. Allah’ın nimetine kavuşmuşuz. Kalabalık bir aile banyo ve yemek ihtiyaçlarını örneğin şu yaz ayında 30 TL ile karşılıyorsa, buna rağmen vatandaşlar kapılarının önündeki doğalgazdan yararlanmak istemiyorsa, ne yapabilirsiniz ki?

Devamı yarın