Havaların ısınmaya başladığı zamanlarda beton kentten uzaklaşmak isteyenlerin gidebilecekleri mesire alanlarının yetersizliğine sürekli dikkat çekip durduk. Yıllardır bu kentin sakinlerine nefes aldıracak park ve mesire alanlarının oluşturulmasına yönelik çağrılarım ve önerilerim sürekli okurlarımın malumudur.

Sıcaktan bunaldığımızda soluğu kırsalda alanlardan biriyim. Ancak yakınlarda gidebileceğimiz, dinlenebileceğimiz, soluk alabileceğimiz yerlerin çok da olmadığını takdir edersiniz.

Batman’a hakim olan Batı Raman’da su, lavabo, mescit ve güvenliğin bulunduğu mesire alanları için hala ısrarcıyım. Batman İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin Batman Çayı Islah Projesi ve Batı Raman Mesire alanları oluşturma girişimlerinin sonuçsuz kalmasına son derece üzülmüştüm. Geçtiğimiz günlerde İl Özel İdaresi’nin ‘Koru Park Projesi’ni sormuştum. Duyarlı Genel Sekreterimiz Sayın Abdulkadir Özer, yazımın ardından beni Kire Dağı’nda oluşturdukları mesire alanına davet etmişti.

Sıcak bir Ramazan gününde ve en sıcak saatlerde Kire Dağındaki mesire alanındaydık. Batman’a 500 dönümlük mesire alanının kazandırıldığını duyduğumda ve hele alanı yerinde gördüğümde çocuklar gibi sevinmiştim. ‘500 dönümlük mesire alanı’ başlıklı yazımla o hizmeti takdir etmiştim.http://www.batmancagdas.com/500-donumluk-mesire-alani-makale,11988.html

Ancak etkilendiğim dev proje hakkında siz değerli okurlarıma daha fazla detay ve bilgi sunmak istiyorum. Öncelikle kentimize böyle devasa bir mesire alanı kazandırdığı için Sayın Abdulkadir Özer’e teşekkür ederek değerlendirmeme devam edeyim.

İl Özel İdaresi’ne tahsis edilen mesire alanı, Beşiri Atatürk Orman Çiftliğine hakim olan Kire Dağında bulunuyor. Geçen yıl orman yangınının büyük bölümünü küle çevirdiği Beşiri Atatürk Orman Çiftliğinin yan tarafındaki ormanlık alanın yukarısı proje uygulama merkezidir. Mereto Dağı’nın karşısında, bütün Beşiri ovasına hakim tepelerdeki mesire alanında hummalı bir çalışmanın olduğunu gözlemledim.

Sayın Özer, Batı Raman mesire alanı için girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine arayışta iken bu 500 dönümlük alandan haberdar olmuş. Milli Emlak’tan tahsisini çıkartınca, kentin geleceği adına çok sevindiğini belirtiyordu. Bu alanın ilk etabı için yapılan çalışmaları yerinde gözlemlerken su ihtiyacını sormuştum. Kire Dağı’nın kuzey cephesindeki sondajla debisi yüksek suya eriştiklerini belirtecekti. Bu çok sevindirici bir gelişmeydi.

Projenin birinci etabında çok etkilendiğim çalışmalar, misal olarak en güzel yerde 250 kişilik amfi sahnesinin inşaatını gözlemledim. İkinci etabının da ihaleye çıkarıldığı bilgisini edindim.

Mesire alanının ağaçlandırılması güzel gelişmeydi. 250-300 cm uzunluğunda 1300 adet (11 çeşit) ağaç dikilmişti.

Proje kapsamında 70 adet Kameriye(Kamelya) ve her birisinin önünde Barbekü halkın hizmetine sunuluyor. Kamelyaları yerinde gördüm, zeminleri kilit taşları ile değil, özel kaplama ile kaplıydı.

MÜKEMMEL PROJE…

Tarafıma ulaştırılan bilgilere görö mesire alanlarında şu hizmetler sunuluyor:

“70 adet kameriye

70 barbekü

100 çöp kutusu

75 oturma bankı

Gemi şeklinde çocuk oyun parkı

Sağlıklı yaşam alanı ( fitness aletleri )

250 kişilik amfi

4 adet mescit lavabo

150 araçlı otopark

Futbol sahası

Basket- voleybol sahası

Tenis sahası

1300 adet 11 çeşit ağaç (250-300 cm)

Atbaşı şeklinde giriş kapısı

1 km uzunluğunda el formunda kolay trekking parkuru

2. Etap ihaleye çıkmıştır

25 çatılı 25 çatısız piknik masası

Bitkisel ve ahşap çit ile uçurumun çevrelenmesi

Araç yolu parke döşenmesi

Aydınlatma sistemi

Sulama sistemi

Kamera sistemi

Su deposu.”

Evet, herkes mesire alanı yerini tanımadığı için, ‘ahşap çit ile uçurumun çevrelenmesi’ ifadesine açıklık getireyim. Kire Dağı Mesire Alanı, dağın kuzey cephesi bitimine yakın düzlük alan ve yamaçları olduğundan adeta güzel bir sura benzeyen yüksek kayalıklar bulunuyor. Çocukların düşmemesi için güvenlik tedbirleri kapsamında uçurum çitlerle çevrelenecek.

2 milyon TL’lik bütçe ile mesire alanı uzun vadeli olacak, ancak önemli kısmı önümüzdeki aylarda hizmete girecek. Valimiz Sayın Ahmet Yıldız’ın da projenin üzerinde önemle durduğunu öğrendim. İl Özel İdaresi’nden tarafıma ulaştırılan bilgiden öğrendim ki Valinin destek verdiği proje ulusal basında da haber olmuş.

“Elini Uzat, Engel Olma’ temasıyla hazırlanan 1. Etap projesi ile ilgili Sayın Abdulkadir Özer’in, yaygın basında yer almış ifadelerinden bir bölümünü de bilginize sunmak istiyorum: “Birinci etap projede engelli, yaşlı ve çocuklar öncelikli tutulmuştur. Alan içerisinde el şeklinde bulunan çeşitli heykellerle doğaya dönük mesajlar verilmesi planlanmıştır. Ulaşılabilirliği arttırmak için yüzde 10 eğimin altında yollar yapılmıştır. Gemi şeklinde çocuk oyun alanı her yaş çocuk grubuna uygun tasarlanmıştır. Batman’ın ilk tema parkı kimliği ile bölge için önemli bir çalışmadır. Trekking parkurları, sağlıklı yaşam alanları, çocuk oyun alanları, Basket-voleybol, futbol, tenis sahaları, 70 adet Kameriye barbekü ve çöp kutularıyla kent halkının rekreasyon ihtiyacının karşılanması, 350 kişilik amfi ile kent halkının sosyo-kültürel faaliyetlerinin desteklenmesi düşünülmüştür. Wc, mescit , otoparkları ile planlı bir mesire alanı altyapısına sahiptir. İl Özel İdaresi, Batman’ın bölgenin cazibe merkezlerinden biri olması için sözkonusu projeye büyük önem veriyor. Bu projeyle Batman’ın festivaller merkezi olması hedefleniyor. Kıra Dağı Mesire Alanı doğaya, çevreye, engellilerle, çocuklara dolayısıyla da gelecek nesillere yönelik bir proje olacak. Alan tarihsel ve kültürel etkinliklerle de desteklenerek bölgenin kalkınmasına da katkı sunacak. 1300 ağaç dikilecek, bitkisel labirent ve kaya bahçesi gibi ekosistemi koruyan, geliştiren, iyileştiren alanlar kazandırılacak. Ziyaretçilerin doğayla iletişim kurmalarını, yeşil bir dünya için katkıda bulunmaları sağlanacak. Mesire alanı içinde kolay ve zor trekking parkurları planladık. Burada gelen ziyaretçilerin nefes alacakları dinlenme noktaları yapılacaktır. 250 dönümü kaplayan 1. Etap uygulaması yüzde 70 tamamlanmıştır. Toplamda 500 dönümlük bir aktif yeşil alan halka açılacaktır. 2. Etap projelendirme çalışmaları başlamıştır. Bu kısımda da kentte nüfus çoğunluğuna sahip gençlere yönelik planlamalar olacaktır. Ekstrem sporlar, vadi içerisinde şelale ve doğal görünümlü göletler ve zor trekking parkurları ile aktif rekreasyon planlaması yapılmaktadır. ”

Bu kadar bilgi ve son derece önemli hizmetler için diyebileceğim şey şudur, emeği geçenlere teşekkürler, kentimize hayırlı olsun. Kentimize nefes aldıracak projenin bir an önce hayata geçirilmesi dileğimle