Dini bayramlarımızdan birini daha ihya ettik. Rabbim Ramazan ayındaki oruç ve diğer ibadetlerimizi rızası için kabul etsin.

Bu vesile ile geçmiş bayramınızı bir kere daha tebrik ediyorum.

Sayılı günler çabuk geçti. Bir haftalık ayrılıktan sonra yine sizlere hitap edebilmemin mutluluğunu yaşıyorum.

Bir haftalık süre boyunca dünyada, ülkemizde ve kentimizde bazı hadiseler yaşanmıştır. Ülkemiz ve kentimiz sakinlerinin huzur ortamında bir ay geçirmeleri en büyük sevinç kaynağımız olmuştur.

Bu köşede inşallah bizleri ilgilendiren her sorunla ilgili/alakadar olmaya devam edeceğim.

Her soruna duyarlılık gösterip, çözümü için inşallah gayret sarf edeceğim.

**

**

Bu ayda kentimizde, birçok ortamda en çok eleştiri aldığım mesele üzerinde durmak istiyorum.

Batman’da üç önemli alanda tanınıyor ve biliniyorum;

İnsan hakları, çevre-ekoloji ve yardımlaşma/dayanışma…

Doğal olarak bu konularda sorunlar yaşandığında tarafıma bilgi akışı olmakta, duyarlılığım talep edilmektedir.

Her üç konuyla gerçekten son derece ilgiliyim…

Sadece yazılarımla bu meselelere duyarlık göstermiyorum. Bir sivil toplum aktivisti olarak mücadele ediyorum.

Gönüllülük temelinde pek çok sivil toplum örgütüne üye olarak, bahse konu alanlarda insanlık yararına faaliyetlerde bulunmayı bir nevi ibadet olarak biliyorum…

İnsan hakları mücadelesini vermek dinimizin gereğidir. Peygamberimiz gençliğinde Hılf-ul Fudul (Erdemliler hareketine) katılmış, insan hakları mücadelesini vermiştir.

Kur’ani Kerim, iyiliği savunan, kötülüklerden sakındıran ve adaleti ikame etmeye çalışan bir toplululuk olmamızı beyan etmektedir.

PETROL KUYUSU’NUN ÇEVRESEL ETKİLERİ…

**

**

Yardımlaşma ve dayanışma, zor durumlara düşenlere yardım etme dinimizin sosyal temellerini oluşturmaktadır.

Yanı başımızda zor durumda olanları seyretmek, dinimize göre vebaldir…

Çevre ve ekoloji konusu da önemli bir mevzudur. Bu konuda sayısız dini dayanak vardır.

Değerli Okurlar, bir sivil aktivist olarak inancımın gereği daha güzel yarınlar için bu alanlarda mücadele veriyorum.

Evet, Batman kent merkezinin göbeğinde, Memur-Sen toplu konutlarının girişinde uzun süredir bir petrol kuyusu gündemdedir.

Kent merkezinin göbeğinde sondaj yapılarak bir petrol kuyusunun açılacağı bilgisine ulaştığımda henüz İlkbahar mevsimindeydik.

O bilgi üzerine alanı gezmiş, fotoğraflamıştım.

Daha ilkbaharda kentimizin göbeğindeki petrol kuyusu ile ilgilenmiştim.

Petrol kuyusunun çevresel etkileri, yaratacağı kirlilik ve olası tehlikeleri ile ilgili olarak işin uzmanlarıyla ve ilgililerle görüşmüştüm.

**

**

TP BÖLGE MÜDÜRÜ MUSTAFA DEMİR  İLE GÖRÜŞMEM...

Batman kent merkezinde, Memur-Sen toplu konutlarının girişinde bir petrol kuyusunun açılacağı ve petrol arama çalışması faaliyetine başlanacağı yolundaki bilgi üzerine doğrudan muhatap kurum yetkilisini aramıştım.

TP Bölge Müdürü Sayın Mustafa Demir’i hemen telefonla aramıştım. Sayın Demir, bilgi sahibiydi.

Bu faaliyetin kendileri dışında olduğunu, TPİC’ın petrol arama faaliyeti için gerekli ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporunu aldığını belirtecekti.

Bölge Müdürü Mustafa Demir, ÇED dışında Maden Teknik Arama’dan(MTA) gerekli ruhsatı bile çıkardıklarını belirtecekti.

Yöneticiliğini yaptığım Çevre örgütü ile, bir yerleşim merkezinde açılacak petrol kuyusunun çevre ile etkilerine seyirci kalmayacağımızı, yasal yollarla toplumun hakkını aramaktan çekinmeyeceğimizi ilettiğimiz Mustafa Demir, aynı hassasiyeti kendisinin de paylaştığını ifade edecekti.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüşecek ve sorun hakkında bilgilendirecektim. O kurumun yetkilileri de gerekli ÇED Raporunun alındığını beyan edeceklerdi.

Bana bu konuda başvuran semt sakinlerine haklarını hukuk yoluyla aramalarını istedim. İluh Deresinde akan ham petrol kirliliğini görüntüleyip, mahkemeye taşımış, iç hukuk yolları tükenince AİHM’e götürmüş biriyim. Ancak AİHM, şahsımın zarar görmediği gerekçesiyle iki yıl sonra dosyayı tarafıma iade ettiğinden, söz konusu petrol kuyusunu yargıya taşımanın fayda etmeyeceğine inanıyorum. Yakınlarda ikamet edenler yargı yoluna başvursalar, bence sonuç alabileceklerdir.

Sorunla ilgili olduğumu bu vesile ile bir kere daha kamuoyuna arz ederken, ilgili kurum ve kuruluş yöneticilerini sorumluluk bilinciyle göreve çağırıyorum. İlgili ÇED Raporu ve MTA Ruhsatını görmek istiyorum. Şayet orada petrol çıkarsa, olası tehlikeleri nelerdir, bilgisi olan uzmanları da bilgi vermeye davet ediyorum.