Kentimizin çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu herkes biliyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan altyapı ve üst yapıya, imardan çevreye kadar pek çok konuda sorunlarımız var.

Sorunların çözümünü ilgili kurum ve kuruluşlardan bekliyoruz. Devasa sorunların çözümü için öneriler de sunuyoruz.

Kentimizin sorunların çözümü için yasalar çerçevesinde oluşturulmuş bazı yapılar vardır. Batman Kent Konseyi sözünü ettiğim en önemli yapılardan birisidir.

Kentimizin sorunlarına yazılarında dikkat çeken gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Sayın Arif Arslan, geçtiğimiz günlerde Batman Kent Konseyi’ne de atıfta bulunmuş, göreve çağırmıştı.

Ne yazık ki Batman Kent Konseyi çok uzun süredir aktif değil. Yeniden yapılanma, yeni bir yönetim oluşturulmadan da bu konseyin canlanması mümkün görünmüyor.

Batman Kent Konseyi’nin önemine geçtiğimiz günlerde de dikkat çekmiş ve önermelerde bulunmuştum. Kimse sesimizi dinlemedi.

10 yıl önce Batman Kent Konseyi’nin önemine dikkat çekmiştim. Aradan on yıl geçtikten sonra hala yasa ve yönetmelikler doğrultusunda çalışan bu konseyin işlevsiz kalmasına gerçekten üzülüyor ve bir kez daha duyarlılık çağrısı içeren değerlendirmemi bilginize sunuyorum. İşte on yıl önceki yazımdan bir derleme:

Nüfusu üç yüz bini aşan Batman’ın çözüm bekleyen yığınla sorunu bulunmaktadır. Halkımızın sağlığını ve geleceğini ilgilendiren sorunlara çözüm bulunması için herkese önemli görevler düşmektedir.

Bu kapsamda ilimizi yönetenlere görev düştüğü gerçeğini herkes biliyor. İl yöneticilerinin, yerel yönetimin mutlaka sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir. Ancak kentin sorunlarının çözümünü sadece il yöneticilerinden beklemek yanlıştır.

GÜÇ BİRLİĞİYLE SORUNLAR AŞILIR…

Günümüzde bu konuda sivil toplum örgütlerine de önemli görevler düşüyor. Daha güzel, daha temiz ve yaşanabilir bir Batman için el birliği ile sorunların üzerine gitmemiz, çözümler üretmemiz bir zorunluluktur diye düşünüyorum.

Evet, Batman’ın temel sorunlarının çözümü için sivil toplum örgütlerine görevler düşüyor ve güç birliğine ihtiyacımız açıktır. Ancak sivil toplum örgütlerini harekete geçirecek, onların gücünü birleştirecek bir mekanizmaya da ihtiyaç var.

Sadece sivil toplum örgütlerinin değil, kurum ve kuruluşların da güç birliğini sağlayacak oluşumlar sayesinde daha temiz, daha güzel ve yaşanabilir bir Batman gerçeği söz konusu olacaktır…

Batman’ın böyle bir çatıya, böyle bir şemsiyeye ihtiyacı vardır. Batman Valisini, Milletvekillerini, Belediye Başkanını, resmi kurum-kuruluş yöneticilerini, meslek grupları yetkilileri ile tüm sivil toplum örgütlerinin yöneticilerini bir şemsiye, bir çatı altında toplayacak oluşumun ancak bu kentin sorunlarına çözüm bulacağı gerçeğine inanıyorum.

Peki böyle bir şemsiye veya çatı var mı?

Evet, böyle bir çatı, böyle bir şemsiye var. Bu çatının-şemsiyenin altında bir araya gelerek sorunlarımızın üzerine kararlılıkla gidebiliriz…

Batman Yerel Gündem 21 Projesinden söz ediyorum. Bilindiği gibi bir zamanlar hayal olarak bilinen durum gerçekleşmiş ve Batman Yerel Gündem 21 Projesi gerçekleşmiş olup, bu çerçevede Batman Kent Konseyi danışma ve karar organı olarak hayata geçirilmiştir. Yukarıda saydığım herkes bu proje kapsamında görev alarak sorunların üzerine gidebilecektir. Batman Kent Konseyi daha yaşanabilir bir Batman için mücadele vermektedir. Belli aralıklarla toplanan Kent Konseyi, gündemine Batman’ımızın çözüm bekleyen önemli sorunlarını alarak çare arayışına girmektedir.

Geçtiğimiz Çarşamba günü bir kez daha toplanan Kent Konseyi bileşenleri, yine Batman’ın önemli sorunlarına neşter vurdular. Batmanlılar, kapalı kapılar ardında verilen mücadeleden tabiî ki sonradan haberdar olacaklar. Ama herkes bilsin ki eksikliklere rağmen bir gayret söz konusudur. Batman’ın daha aydınlık yarınları için özveriyle çalışan insanlarımızın olduğunu herkesin bilmesini isterim.

Dünyaya değişik pencerelerden bakan ancak Batman ortak paydasında buluşan konsey bileşenleri kendi aralarında geliştirdikleri diyalogla çözüm arayışındalar. Bu gerçeği gözlemlemek son derece sevindirici bir gelişme…

İluh deresindeki kirlilikten, Hayvan pazarının ıslahına, hava kirliliğinden eğitim sorunlarımıza kadar her sorun konseyin gündeminde yer almaktadır. O nedenle bu konseyi sahiplenmemiz gerektiğine inanıyorum.(O sorunlardan önemli bölümü geçen zaman sürecinde aşıldı. Hayvan Pazarı yeri parka çevrildi, dere temizlendi, dört yüz kamyon çöp çıkarıldı, yeni eğitim yuvaları kente kazandırıldı.) Batman Kent Konseyi’nin daha aktif hale gelebilmesi için herkesi duyarlılığa davet ediyorum.

YEREL GÜNDEM 21 VE KENT KONSEYİ

Bu konuda sizleri biraz daha bilgilendirmek için kısa bilgiler sunmak istiyorum.

Batman Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, Batman Yerel Gündem 21 Projesi çerçevesinde oluşturulmuş, Batman Yerel Gündem 21 Programının en üst düzey danışma ve karar organıdır.”

Batman Kent Konseyini oluşturan kurullar: “Valilik ve daire müdürleri

Belediye başkanı ve meclis üyeleri

İl genel meclis üyeleri

Muhtarlar

Üniversite temsilcileri

Siyasi partilerin il, ilçe başkanları ve milletvekilleri

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri

Basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri

Özel eğitim kurumlarının temsilcileri.”

Kent Konseyi’nin çatısı altında yer almayacak kimseler kaldı mı acaba? Konsey hakkında ayrıca verilen şu bilgilere bakalım:

“-Bir muhalefet örgütü değildir.

- Bir sivil toplum örgütü değildir.

- Katılım projesidir.

- Toplumun tüm değerlerini, birikimlerini yaşama sunma projesidir.

- Ortaklık projesidir.

- Üretime dayalı bir işbirliği projesidir.

- Birlikte düşünme, tartışma, üretme ve uygulama projesidir.

- Yeni bir yapılanma modelidir.”

Değerli Okurlar, Yerel Gündem 21 şu anda dünyanın 135 ülkesinde pratik buluyor. Bunu daha ayrıntısıyla bilmek için ek bilgiyi kaynağından, yani Yerel Gündem 21’den bilginize sunuyorum: “Yerel Gündem 21’ kavramının getirildiği bu bölümde, yerel yönetimlerin öncülüğünde, sivil toplumun ve tüm diğer ilgililerin, birlikte kendi sorunlarını ve önceliklerini saptayarak, kentleri için ‘21. yüzyılın yerel gündem’ini oluşturmaları karara bağlanmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınma kavramının demokrasi, insan hakları, katılımcılık, şeffaflık, etkinlik, hesap verme ve yerel yönetişimin diğer vazgeçilmez kavramlarıyla birlikte anlam kazanmasından hareketle, Yerel Gündem 21’in şemsiyesi altındaki yerel eylem planlaması sürecinin aynı zamanda ‘yerel demokrasinin geliştirilmesi projesi’ olduğu açıkça görülmektedir.”

Evet, bu kadar geniş bilgiden sonra Batman Kent Konseyi’ni sahiplenmemek, bu kente yapılabilecek en büyük haksızlıktır. 21. yüzyıla yelken açan Batman istiyorsak, Kent Konseyi’ni sahipleneceğiz. O kadar…

On yıl önce bunları yazmıştım. Bakış açım zerre kadar değişmedi. Bu kentin sorunlarının çözümü için Batman Kent Konseyine ihtiyaç vardır. Bu önemli yapının yeniden yapılanması için olağanüstü genel kurul çağrısı yapıyorum.