Batman, önemli sorunlarla boğuşan bir kent. Sorunların çözümünü sadece devletten, ilgili kurum ve kuruluşlardan beklersek, çok bekleyeceğiz.

Daha yaşanabilir bir Batman için gönüllülük temelinde mücadele veren duyarlı insanlara ihtiyaç var. Böyle insanlarımız var, ancak potansiyellerinden yararlanamıyoruz.

Bu kentin sayısız sivil toplum ve demokratik kitle kuruluşu/örgütü var. Bütün bu oluşumların bir çatı altında birleşip, ortak akılla hareket etmeleri gerektiğine inanıyorum.

Batman Kent Konseyi, kentimizin en üst karar alma ve danışma organıydı. Ancak yıllardır aktif değil.

Bildiğim kadarıyla hala kağıt üzerinde var. Hatta kağıt üzerinde değil, kiralık binası da var. Kirasının da tıkır tıkır ödeniyor olması gerekir.

Batman Kent Konseyi'nin kurulmasında emeği olan biriyim. Batman Kent Konseyi’nin kurulması aşamasından, pasifleşme aşamasına kadar sürekli sorumluluk aldım, yürütme kurulu üyesi olarak gönüllü hizmetlerde bulundum.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı olarak yıllarca önemli gündemlerle bu kent için çalıştım. Batman Kent Konseyi hiçbir gündemle toplanmıyor. Hayırlı çalışmalar yapan, siyasi yönü bulunmayan Kent Konseyi’nin yeniden toplanıp, daha yaşanabilir bir batman için hizmet etmesini öneriyorum. Valimiz Sayın Hulusi Şahin'i, göreve başladıktan sonra Çevreciler olarak ziyaret ettiğimizde, kendisine yıllarca aktif olduğum Kent Konseyi, İl Toprak Koruma, İl Güvenlik Danışma ve Valilik Suriye İl Koordinasyon ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele Kurullarının önemi ile ilgili görüşlerimi özetle ifade etmiş, bu kurulların aktif olmasında yarar olduğunu söylemiştim.

Ne yazık ki hala bu kurul aktifleştirilmedi. Geçen yıl İçişleri Bakanlığınca organize edilen Mardin'deki STK-Kamu Buluşmasına katılmış, orada güzel örnek olarak Kent Konseyi gösterilince bir yazı kaleme almıştım. O yazıyı özetle hatırlatıp, bu konseyin bir an önce aktifleştirilmesini diliyorum.

**

**

BATMAN KENT KONSEYİ AKTİFLEŞTİRİLİRSE!..

Geçtiğimiz günlerde Mardin'de, STK-Kamu Buluşması etkinliğine katılmış, izlenimlerimi burada takdirlerinize sunmuştum.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adnan Zengin'in katıldığı söz konusu etkinlikte, sivil toplum örgütlerinin kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalışma zeminleri konusunda sunumlar yapılırken, 'Kent Konseyi' örneği verilmişti.

Yakın geçmişte çok uzun yıllar boyunca aktif olarak kentin sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerileri üzerinde fikir mütalaalarının yapıldığı Batman Kent Konseyi gerçeğini hatırlayacaksınız.

Yıllarca çok önemli hizmetler verildi.

Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nun aldığı kararlar pratik buldu, STK'lar ile kamu kurum temsilcilerinin uzlaşmasıyla birçok hizmet sunuldu.

TPAO, İl Özel İdaresi, TÜPRAŞ ve Belediye ekiplerinin ortak çalışmalarıyla, İluh Deresi, Batman Sol Sahil Sulama Kanalı, Batman Çayı çevresinde genel temizlik yapıldı, yüzlerce kamyon çöp toplandı.

**

**

YEREL GÜNDEM 21...

Sohbet etme imkanı bulduğum Sayın Adnan Zengin'e, Batman Kent Konseyi’nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, böylesi önemli kurulların kamu ve STK'lar için buluşma ve ortak çalışma zeminleri olduğu konusunda aynı düşünceleri paylaşmıştık.

Mardin'deki etkinlikte yapılan sunumlarda, "03/07/2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76’ncı maddesine dayanılarak hazırlanmış Kent Konseyleri Yönetmeliği’ne dikkat çekilmişti.

Kent Konseyleri'nin genel ismi Yerel Gündem 21 şeklindedir. Şu bilgiler Mardin'deki sunumdan: Yerel Gündem21: Sürdürülebilir kalkınma ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik Eylem Planı (BM Rio Yeryüzü Zirvesi 1992)

- Genel amacı sivil toplumun karar mekanizmalarına katılmasını ve yerel yatırımlarda söz sahibi olmasını sağlayarak, yerel yönetişimi güçlendirmek Sonuç 1. Sivil toplum kavramı ve rolünün kamu görevlileri tarafından anlaşılması, ve kamu görevlilerinin diyalog becerilerinin arttırılması,

Sonuç 2. STK - kamu işbirliğinin sağlanması için merkezî düzeyde kurumsal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve 'İş Birliği Uygulama Becerisinin' geliştirilmesi,

Sonuç 3. Merkezi Hükümet ve yerel STK’ların yerel düzeydeki temsilcilerinin STK’ları karar alma süreçlerinde teşvik etme ve destekleme konusundaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi. Kent konseyi: Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirme, kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.”

Bu bilgiler bize STK ile kamunun birlikte çalışabilecekleri çok önemli zeminleri göstermektedir.

İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde bu kadar hassasiyetle durduğu ve hayata geçirilmesi için büyük paralar harcayarak STK ve Kamu'yu buluşturan toplantılar organize ettiği konseyimizin aktif olmaması beni hep düşündürmektedir.

Devamı yarın