Günlerdir yaygın medyada Kaz Dağlarındaki altın arama faaliyetleri ile ilgili haberleri okuyup, o dehşet verici görüntüleri izleyip milletçe kahroluyoruz…

Batman’da elinde kalem bulunan ve yirmi dokuz yıldır her gün doğayı, çevreyi, insan haklarını savunan biri olarak Kaz Dağlarındaki kıyıma seyirci kalamam…

Kimse benden bu duyarsızlığı beklemesin…

Ülkemizin her karış toprağını, dağlarını, ovalarını, akarsularını, doğasını karşılıksız savunmayı görev bilirim…

**

**

ORMANLAR DÜNYAMIZIN AKCİĞERİDİR…

Sadece ülkemin değil, dünyanın bütün ormanlarını savunurum…

İsrail’de orman yakanları lanetlerim…

Ormanlar dünyanın akciğerleridirler…

Bu pencereden hadiseye bakarım.

Kaz Dağları ülkemizin akciğeridir.

Batman’dan duyarlı bir yazar olarak bugün Kaz Dağları’nı savunacağım…

Bu yazımı duyarlı insanlar, doğaseverler bir ‘dayanışma’ olarak kabul etsinler…

Biliyorum, yazmakta geç bile kaldım…

Çoktan tepkimi göstermeli, sadece sosyal medyada reaksiyon göstermekle yetinmemeliydim…

Sosyal medya takipçilerim bu konudaki duyarlılığımı iyi biliyorlar.

Çünkü Kaz Dağları ile ilgili olarak bakanlıklar tarafından yapılan açıklamaları da mahkum ettim!..

**

**

Güçlüden yana değil, doğadan yana olduğumu ilan ettim…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın; “Maden bölgesi Kaz Dağlarında değil, 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban tepesidir” şeklindeki açıklamasına sosyal medya hesabımdan şu cevabı vermiştim:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Kaz Dağını inkar ediyor ve sadece 13 bin 400 ağaç kesildiğini söylüyor.

İnsan bu görüntü karşısında biraz utanır.

Peki öyle olsun, şu halde burası neresi?

Bu alanları kim mahvetti?

Sorgulayan basın bu soruyu sormalı ve cevabını istemeli.

Biz bu kıyıma karşı çıkıyoruz, isterse burası Kaz Dağı değil, Fizan Dağı olsun..”

Evet, tepkim, bakış açım siyasi değil, bu ülkenin, bu vatanın, bütün insanlığın çıkarı içindir…

Yazıktır, günahtır…

Dehşetli görüntülerin olduğu alanlar varsın Kaz Dağları olmasın…

Bu arada maden aramalarını normal gören bilim insanları da var. Bu konudaki tartışmalar için bir link vereyim: https://www.haberturk.com/kaz-daglari-nda-altin-madeni-polemigi-2509394

**

**

AŞAĞILAYICI İFADE KABUL EDİLEMEZ…

Değerli Okurlar, yaygın medyada yalanlanmayan bir haber de herkes gibi beni de kahretti. Haberin özeti şu: “Kaz Dağları'nda yapılan altın arama maden çalışmaları ile gündeme gelen Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un CEO'su John McCluskey'in geçtiğimiz yıl ülkesindeki bir televizyon kanalına verdiği demeç CHP'li Gürsel Tekin tarafından paylaşıldı. Açıklamada McCluskey, ‘Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler’ dedi.

Çanakkale'nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde işletilecek altın madeni için binlerce ağacın kesimi gündeme gelen Kanadalı Maden şirketi Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey ait bir videoyu paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ‘Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor, Kazdağları zehirleniyor. Türkiye kaybediyor’ dedi. Sözcü'nün aktarımına göre, ‘CEO’nun açıklamasına göre 3 milyon ons altın bulunmuş. Değeri 4 milyar dolar yani 22 milyar 640 milyon lira. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar’ diyen Tekin mesajında ‘Kazdağları’nda 195 bin ağaç kesen maden şirketi CEO’su diyor ki: Mütevazi bir yatırım yaptık. Üretime 2020 yılında başlayacağız ve 15 sene sürecek. TL’nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü. Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler’ ifadelerine yer verdi.”

CHP’li vekil ve Sözcü gazetesi elbette referansım değildir. Ancak bütün medyada yer bulan haber hala tekzip edilmedi. Bir şirketin patronu açıkça bu ülkenin emekçilerini aşağılayacak ifadelere yer verecek ve bunu kabulleneceğiz öyle mi?

Hayır. Bir vatandaş çok güzel şekilde tepkisini şöyle ifade etmişti: “Kendi ülkende parya muamelesi görmek bu olsa gerek. inka, astek, maya katili, kızılderili soykırımcısı, milyonlarca siyahiyi köle yapan deccalin halefi zihniyetini ifşa etmiş.”

Gönül isterdi ki en yüksek sesle; "Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler" açıklamasına tepki gösterilsin.

Bunu hala göremedim. Ya haber yalanlansın, ya da tepki gösterilsin. Aşağılayıcı ifadeler kabul edilemez…

Sonuç olarak Kaz Dağları can çekişirken, seyirci kalmamalıyız. Altın aramaları vs durumları ile doğamız, su kaynaklarımız büyük zarar görüyor. Görüntüler gözler önünde. Lütfen para için, altın için doğamıza kıyılmasın. Duyarlılık gösterilmesi dileğimle.