Savaşın kirli yüzü. Onlarca insan yanarak öldü. Mynet haber portalında 28 Aralık tarihli haberde Türk ordusuna ait jetler tarafından vurulan sivillerin dramı vardı. Köylü kadınlar Kürtçe ağıtlar yakıyordu. İddialara göre yaşları 19-20 civarında olan işsiz gençlerin kaçak mazot için Irak sınırından geldikleri sırada PKK’li oldukları sanılarak vurulması ile ilgili haber. İHA (insansız hava aracı) tarafından tespit edilen kalabalık grup ve yanlarında çok sayıda malzeme katır sırtında tespiti yapılınca operasyon için emir verildi. Gece 23 sularında başlayan bombardımanda mazot bidonlarının da alev almasıyla ortalık bir anda cehenneme döner. Birkaç kişi kayalara sığınır ve jetler kayalıkları da roket atışına tutar. Parçalanan kayalar buradaki gençleri ezer.
Dilerseniz haber portalından alıntılar yapalım ki elimizde veri olsun:
Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin sınır kesiminde yoğunlaşan bombardımanda 20'den fazla kişi öldü. Sınırdaki köylüler, ölenlerin PKK'lı değil, Irak'tan katırlarla mazot getiren kaçakçılar olduğunu söyledi. İnsansız Hava Araçları (İHA) ve termal kameralar Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortası Köyü'nün karşısında sınırın Irak tarafında kalabalık bir grubu saptayınca, savaş uçakları havalandı. Saat 23.00 sıralarında başlayan bombardımanda 20'den fazla kişi öldü. Bombardımanın ardından, ölenlerin PKK'lı değil Ortası ve Gülyazı köylerinden Irak'a kaçak mazot getiren 18- 20 yaşlarındaki kişiler olduğu ileri sürüldü. Bombardıman bölgesinden 4 ceset Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilirken, birçok yanmış ceset de köylüler tarafından traktör ve katır sırtlarında Ortası Köyü'ne getirildi. Bombardıman sırasında katırlardaki yakıt bidonlarının alev aldığı, cesetlerin çoğunun bu nedenle yandığı, bazılarının da sığındıkları kayanın bombadan yıkılınca altında kalıp öldüğü ileri sürüldü. Yetkililer olayın Irak topraklarında meydana geldiğini ve soruşturmanın sürdüğünü belirterek daha sonra resmi açıklama yapılacağını söyledi. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, olayın nasıl olduğu konusunda kesin bir bilginin olmadığını belirterek, “Sadece 20'nin üzerinde kişinin öldüğü yönünde bilgi var. Konuyla ilgili valilikte kriz merkezi oluşturuldu. Olay yerine savcı ve kolluk birimleri gönderildi. Olay tüm detayıyla araştırılıyor” dedi
YARALI KURTULAN SERVET ENCÜ OLAY ANINI ANLATTI
Bombardımandan yaralı kurtulan Servet Encü, "Bombardıman sırasında acı bir koku etrafı sardı. Birden insanlar yanarak can verdi. 5-6 kişi bombardımandan kaçarak kayalıkların arasına saklandı. Uçaklar orayı da bombaladı. Hepsi kayalıkların altında can verdi" dedi.
Savaşın kirli ve acı yüzü, ekmek kazanmak için kanunsuz bir durum olan kaçakçılığa yönelen insanları yok etti. Vali net bir açıklama yapamıyor. Bir ilin koskoca valisi bilmez mi olayın ne olduğunu? Bilir elbette. Ama ağzından çıkacak yanlış bir durumdan ötürü kariyeri tehlikeye girer, merkeze uzman oluverir. Ama beri tarafta bir katliam vardır. Sormazlar mı adama İHA dediğin kul yapısı bir makine. Gelenlerin kim olduğu, taşıdıkları malzemenin ne olduğu istihbaratını alamayacak kadar aciz misiniz? Birde televizyon ekranlarında diyorsunuz ki önce dur diyoruz, teslim olun diyoruz. Gördüğümüz kadarıyla burada dur ve teslim ol denmemiş gibi. Eğer öyle olsaydı ve iddialar bu yönde ya, gelenlerin elinde uzun namlulu silahlar ve roket atarlar olmadığına göre ateşle karşılık verme gibi bir durumda yok ortada. Eğer devlet böyle bir hata yaptıysa bunun vebalini ödemek zorundadır. Başta İçişleri bakanı olmak üzere hesap sorulabilmelidir. Çünkü operasyonlar artık İçişleri bakanının altında yapılmakta. İHA’yı yönlendiren operatör, uçağı kullanan pilot, emri veren subay artık her kim varsa bunların derhal hesap vermesi gerekmektedir.
Sayın okurlarım niçin hep iddialara göre lafını kullanıyorum, biliyor musunuz? Çünkü en ufak bir ihmalde çok ağır cezalarla karşılaşabiliyoruz. Yoksa bizde neyin ne olduğunu çok iyi bilmekteyiz. İnsan hayatının bu topraklarda çok ucuz olduğunu ve dahası Kürt’senucuzluk konusunda ekstra bonus sahibi olduğumuzu maalesef farkındayız. Ama yine de iddialara göre diyeceğiz yâda bir haber portalından alıntı yapacağız. Ama buna rağmen yine de birçok gazeteci arkadaşımız mahkeme salonlarında ifade vermek zorunda kalabilmektedir.
Son diyeceğim şu; kalabalık halde piknik yapma konusunda bile çok dikkatli olmalısınız. Çünkü İHA’lar havada tur atıyor.