Dünden devam

Batman gibi nüfusu 500 bine dayanmış bir kentin çöplerinin, katı atıklarının hala hoyratça vahşi depolama yöntemiyle Raman Dağı’nda istifleniyor olmasının vahim sonuçları olmaktadır.

Yıllar önce Gaziantep ve Kocaeli kentlerine gidip, yerinde gözlemlerde bulunmuştum. Batman Kent Konseyi’ni temsilen Türkiye Kent Konseyleri Çevre çalıştaylarına katılırken, çöp alanlarını gezmiştim

Her iki kentin çöpleri ıslah edilmişti. Çöplerden elektrik enerjisi elde ediliyordu.

Ayrıca her iki kentin atık suları fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilmişti.

O zaman gözlemlerimi burada sizlerle paylaşmıştım.

Batman’ın katı atıkları hala tehlike saçıyor. Yıllar önce hazine garantisine takılan proje sonuçsuz kalınca, belediye yönetimleri uyumaya başlayacaktı…

İktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir’in, Batman Belediyesine destek sözü vermesi ve HDP’li yönetimi proje üretmeye çağırması gerçekten olumlu gelişmedir.

Birçok sivil etkinlikte geçmişte birlikte çalıştığım Batman Belediye Başkanı Sayın Dr. Mehmet Demir’in kent yararı için işbirliği çağrısı yaptığını hatırlatayım. Bu soruna lakayt kalmayacağına inanıyorum.

**

**

KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİNİN GEREKÇELERİ…

Bakınız, yıllar önce kentimizin çöplerinin rehabilite edilmesi için hangi gerekçelerle kamuoyunun karşısına çıkılmış, birlikte okuyalım:

“Batman İlindeki çöp döküm sahalarında, yağışlar ve atıkların kendi içerisinde bulunan suların açığa çıkmasıyla oluşan sızıntı suları herhangi bir arıtıma tabi tutulmadan doğaya bırakılmaktadır. Bu sızıntı suları, yeraltı ve yüzey suları ile toprak kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, yönetimi uygun şekilde yapılmayan mevcut çöp döküm sahaları fare, böcek ve sinek gibi rahatsız edici hayvanlara sığınma ortamı sağlayarak, bu hayvanlar taşıdığı hastalıkların yayılma riskini artırmaktadır.

Batman İlinde yasayan halkın maruz kaldığı bir diğer sorun ise mevcut çöp döküm sahalarının oluşturduğu görüntü kirliliğidir. Batman Katı Atık Yönetimi Projesi’nin hayata geçirilmesiyle bu problemlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Düzenli depolama sahası, geçirimsiz taban kaplamaları, sızıntı suyu toplama ve arıtma sistemlerine sahip olması nedeniyle, katı atıklardan kaynaklı yeraltı ve yüzey sularının kirlenme olasılığını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Depolama tesisi bünyesinde bulunan depo gazı toplama ve yakma sistemleri, gaz emisyonlarını azaltarak sera etkilerinin azalmasını sağlayacaktır. Mevcut çöp dökme sahalarının kapatılıp rehabilite edilmesiyle arazilerdeki toprak kirliliği azaltılacaktır.

Bu alanların rehabilite edilmesiyle, il ve ilçe halkına daha estetik ve temiz bir çevre sağlanacaktır. Düzenli depolama sahasının doğru şekilde yönetilmesi, atık isçilerinin atıklarla doğrudan temas etmesini engelleyecek, hayvanların çöpleri karıştırmasını azaltacak ve hastalık kaynaklarının üreme ihtimalini engelleyecektir. Böylece, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler azaltılmış olacaktır.

Katı atık düzenli depolama projesi hayata geçirildiğinde, kent merkezi ve ilçelerimizde atık kumbaraları oluşturulacak, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Pilot ölçekli kompost tesisi, Geri Dönüşüm Merkezi kazanılacaktır. Ayrıca 20-30 kişinin istihdamı sağlanacaktır.”

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşıldığı gibi sorun çok büyük ve önemli.

Geçmişte hazırlanan proje ile Batman ve beş ilçesi ile iki beldenin çöpleri ıslah edilecekti. Özel araçlarla taşınacak çöpler ayrıştırılacak, cam, kağıt, naylon, plastiklerde geri dönüşüm sağlanacaktı.

Beşiri ilçe çöplüğünün çevreyi oldukça ciddi olarak tehdit ettiği bilgi ve duyumlarını aldım. diğer ilçe belediyelerinin de çöpleri ıslahı bekliyor. Sason ilçemizin çöpleri Sason Çayı ile Batman Barajını da kirlilikle tehdit ediyor. Bu tespiti yıllar önce yapmış ve çözüm önerileri sunmuştuk.

Aradan yıllar geçiyor, hala sorunlar masaya yatırılıp çare üretilmiyor.

Sağlık boyutuyla gerçekten çok büyük sakıncalar içeren vahşi çöp depolamaya artık son verilmelidir.

Batman Belediyesi’nin atacağı olumlu adımları destekleyecek bir iktidar milletvekilimiz var. Belediye’nin bu fırsatı değerlendirmesini öneriyorum.

Öte yandan atıksularımız için de söyleyeceklerim vardır. Önümüzdeki günlerde inşallah Sayın Özdemir’in, “Belediyenin su arıtma tesisinde 1. Etap arıtma yapılıyor. 2. Etap olan biyolojik arıtma yapılmıyor. Atık sular Batman Çayına akıyor. Bu da ciddi bir sorun. Bunların çözülmesi gerekiyor” sözünü de değerlendireceğim.

Katı atıklarımızın, çöplerimizin tehdit, tehlike olmaktan çıkacağı günlerin gelmesini dilerim. Sağlıkla kalınız.