Bakmayın adlarının kötüye çıktığına kargalar aslında oldukça akıllı hayvanlar. Ezber yeteneklerinden tutunda dâhiyane buluşlara kadar birçok konuda zeki olmaları ile tanınırlar. Çıkarcı mı çıkarcı hırsız mı hırsız hayvanlar. Hoşlarına giden bir şey gördüler mi yemezlerse bile çalarak saklayabiliyorlar. Bir de ne bulurlarsa yemekle meşhurdurlar.
Bütün bu yeteneklerine rağmen yine de kılavuz olma yani yol gösterici olma konusunda kötü bir üne sahip olduklarını biliyoruz. Hani derler ya; “ Kılavuzu Karga olanın burnu …… çıkmaz” diye.
Her ne kadar bilimsel veriler karganın zekâsı ile bizim sahip olduğumuz bu söz uyuşmazlık gösterse de ikisinde de haklılık payı olduğu açık.
Bu nedenle zekiliklerine aldanıp kılavuzu kargadan seçmemek en iyisi. Tecrübelerden faydalanmak her zaman esas alınmalı elbette.
İyi bir yönetim modelinde başarının sırrı ekip çalışmalarında saklı. Her kim ki güçleri birleştirebilir ve ortak zekadan faydalanabilirse başarılı olması da o kadar mümkün olur. Bir de başarıdan neyi anladığımız önemli.
Bazen bir koltukta oturmak başarı olarak görülebilir.
Bazen kazanmak başarı olarak görülebilir.
Bazen rakibin olmaması başarı olabilir.
Ama gerçek başarı eldeki değerlerin kullanılması suretiyle beklentilere ne kadar cevap verilebilindiğinde saklı.
Yaptıklarınız sizden olan beklentileri karşılayamıyorsa başarı olarak görülemezsiniz. Burada tabii ki öncelikler ortaya çıkar. Toplumun beklentilerini öncelik sırasına göre yerine getirirseniz bütün beklentileri gerçekleştirmezseniz de başarılı olursunuz. Ancak son beklentiyi birinci önceliğe alırsanız yaptığınız çalışma boşa gitmiş olur. Çünkü işi yapmış olursunuz ancak memnuniyet hak getire. Çabanız ve yorulmanız size kalır.
Bunun için de bilmek gerekiyor.
Neyi,
Nasıl,
Ne zaman,
Kiminle,
Neden
Yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
Bu konu ile ilgili yazımızı Şex Edebali’nin iki sözü ile bitirmek yerinde olacaktır. “Cahil ile dost olma, ilim bilmez, irfan bilmez, yol bilmez, üzülürsün” der. Yani kılavuzunu seçerken dostunu seçerken dikkat et der.
Yine yaşamda başarılı olmak için bilgiden bahseder.“İlim bil, irfan bil, söz bil. İkram bil, kural bil, doyum bil. Usul bil, adap bil, sınır bil, yol bil, yordam bil. Hal bil, ahval bil, gönül bil”
Bunları bilip dostunu ve kılavuzunu doğru seçen yönetici veya lider başarılı olur. Bunları beceremezse bütün yok sırtına biner ve yorulduğunda her şey yerle yeksan olur. Bizden hatırlatması.