Bu topraklarda doğmuş ve bu topraklarda kök salmış kültürlerin kardeş olduğunu, türküler kanalıyla tüm dünyaya haykıran bir müzik topluluğu vardı aramızda. Kardeş Türküler Müzik Grubu. GAP Organizasyonu, bu kez dev bir kadro olan Kardeş Türküler grubunu Batman’la buluşturdu. Bir hayli dinleyici kitlesine sahip olan grup unutulmaz konser verdi.

Sadece bizler değil tüm dünya dinliyor bu grubu. Kültürlerin kardeş olduğunu ve savaşa karşı olduklarını her türkülerinde dile getiren Kardeş Türküler, “Em Şer Naxwazin- Savaş İstemiyoruz” diye haykırdılar. Bir dayanışma grubu olan bu topluluğun bir parçası olmak istiyorsanız eğer, kültürel çoğulcu bir anlayışa ve kardeşliğe de inanmanız gerekiyor. Bu nedenle sık sık tekrarladıkları “Kimse tek bir ada, tek başına bir bütün değildir. Herkes, anakaranın bir parçası, bütün bir bölümüdür” özdeyişini her konserlerinde ve gittikleri her yerde dile getiriyorlar.

Türkçe, Kürtçe, Azerice, Ermenice, Gürcüce, Lazca, Çerkezce, Pontusça ve Farça dillerinde şarkılar söyleyen grup çok sesliliğin zenginliğini yaşıyor ve yaşatıyor. 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi müzik birimi tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme gelen Kardeş Türküler, Anadolu halk şarkılarını kendi orijinal dilleriyle yorumlamayarak Türk, Kürt, Azeri, Ermeni, Laz, Gürcü, Çerkez, Çingene, Makedon, Alevi vs. ezgileriyle farklı etnik grupları bir çatı altında toplayabiliyorlar.

Televizyon ekranlarında gördüğümüz birçok guruptan farklı bir tarzı olan ve değişmeyen bu grubun konserlerine baktığımızda; her ırktan, her dinden izleyici portföyü olduğunu da görmek mümkün. Bir hayli dinleyeni var. Beş albümleri bulunan, bunun yanı sıra ‘Vizontele’ gibi güzel bir film müziğine de imza atan grup alternatif müzik anlayışıyla çok farklı bir tarz. Dinleyici kitlesi öyle genel geçer bir kitle değil. 
 
Arşivin tozlu raflarından seçtikleri türküleri öyle güzel harmanlıyorlar ki, türkü yeni bir boyut kazanıyor. Pek çok ünlü sanatçıdan aldıkları türküleri akıcı ve sade bir dille yorumluyorlar. Yorumladıkları her türkü başka bir tat bırakıyor kulaklarda.
 
Şivan Perver’in Mirkot şarkısıyla sahneye gelen grupla seyircilerin de coşkusu başladı. Doğrusu beyaz kostümleriyle sahneye çok yakışıyorlardı. Beş albümden repertuarla seyircilerin gönlünde bir hoş seda bıraktı. Sadece müziğe ilgi duyanlar değil, Türkiye’nin değişimini görmek isteyenler de bu grubu dinlemeli. Yurdun dört bir yanından şarkılarla kulağımızın pasını alan grubun performansı mükemmeldi.
 
Şehir stadyumu bir hayli kalabalıktı. Bu kadar kalabalık bir topluluğu daha çok halka açık ücretsiz konserlerde görürdük. Ücretli bir konserde ilk kez böyle bir yoğunluk gördüm. Bu da Batman halkının gruba olan ilgisini gösteriyordu. Yaklaşık 2 saat süren konsere eşlik etmemek ve coşmamak mümkün değildi. Kimse yerinde duramıyordu. Herkes oturduğu yerden ayağa kalkarak tezahüratlarla, halaylarla gruba eşlik ediyordu.

Kardeş Türküler, konserlerinde Hasankeyf’i de unutmadı, bunun için de şarkılar söyleyerek “Hasankeyf yok olmasın” dedi. İşte böylesi güzel bir konserdi.
 
Evet, Hasankeyf yok olmasın ve Savaşa hayır diyorum. Em Şer Naxwazin.