Karanlıkta aydınlığı yakalamak
 
Görme engellilerde kanser riskinin sıfıra yakın olduğunu duyduğumda nedenini merak ettim ve araştırdım. İlginç bilgiler okudum.
 
Dr. Tevfik Dorak, İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi’nde kanser araştırmaları yapıyor. Dorak’ın, Dünya Tıp Literatürüne geçmiş çarpıcı bulguları var. Bunlardan biri de karanlık ve kanser arasındaki bağlantı.
 
Dr. Dorak, vücudun hücre yenileyici ve bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunun gece karanlıkta salgıladığını vurguluyor. Ve diyor ki: “Karanlıkta uzun ve düzenli bir uyku bu salgıyı ve kansere karşı bağışıklığı artırıyor. Körlerde kanser riski bu yüzden az
 
Gece 23.00 ila 03.00 arasında salgılanan ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, yaşlanmayı geciktiren hormonun adı melatonindir. Bu hormon sadece gece ve teknolojinin bütün fişleri çekilince devreye giriyor. Yani siz, ışığı söndürüp, TV’nizi kapamış olsanız bile yetmiyor, fişlerini çıkarıp, mümkünse yattığınız odanın şalterini indirmeniz gerekiyor.
 
Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor.
 
Melatonin hormonu çocuklar üzerinde de etkili. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş.
 
Yapılan hayvan deneyleri de melatoninin kanser ile direkt ilişkisi olduğunu gösteriyor. Ve körlerin daha az kansere yakalanması da bunun bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor.
 
Yanı sıra düzenli olarak gece çalışan hemşirelerde meme kanserinin arttığı tespit ediliyor. Ayrıca depresyonlu kişilerde özellikle bu hormon düşük.
 
Vücudun yeteri kadar kendini koruma mekanizması var. Önemli olan bu mekanizmaların çalışmasına engel olmadan bu mekanizmaları destekleyici davranış biçimlerini geliştirmek.
 
Geceleri vakitli düzenli bir uyku, vücudun kendini onarması için yapılacak en güzel yöntemdir. Akşamları çok geç kalmadan tam karanlıkta yatıp uyursanız vücuda en yararlı işlemi yapmış olursunuz.
 
Erken yatıp erken kalkmak dışarıdan melatonin almaya veya antioksidan almaya gerek bırakmayacak bir durum.
 
Vişne, Lahana, Badem, Fındık türü besinler ve Papatya Çayı melatoninden zengin gıdalardır. Ve özellikle akşam saatlerinde alınması gerekiyor.”
 
Madem karanlıkta uyumak bu denli faydalı, o halde; Karanlıkta uyuyarak aydınlığı yakalayalım.