Önceki gün yaygın medyaya servis edilen bir haber dikkatimi çekti…

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Ilısu Barajı’nın son durumu ile ilgili haberin bazı yerel basınımızda da yer aldığını gözlemledim.

DSİ tarafından ulusal medyaya servis edilen bir haberden söz ediyorum.

Ilısu Barajı’nın fiziki gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çekiliyor…

40 Ton ağırlığındaki çark da son üniteye yerleştirilmişmiş…

Ilısu Barajı’nın üreteceği enerjiden dem vurulmuş ve daha yapılmamış Cizre Barajı ile yüz binlerce dekar sulamadan söz edilmiş.

Geçen zaman sürecinde ne kadar harcama yapıldığını da kamuoyuna açıklar mısınız?

Kamuoyu açıklama bekliyor ve doğrusu merak da ediyor…

DSİ Genel Müdürlüğü veya Orman Su İşleri Bakanlığı bu konuya açıklık getirse iyi olacak.

BATMAN ÇAYI ISLAH PROJESİ NE AŞAMADA?..
Değerli Okurlar, DSİ Genel Müdürlüğü’nün Ilısu Barajı Projesinin son durumu ile ilgili bilgilendirme yapmasından yola çıkarak diyorum ki; şu Batman Çayı Islah Projesi hakkında da kamuoyuna bir açıklama yapamaz mı?

DSİ Batman Şubesi ve Diyarbakır ile bölge şubeleri bu konuda bir açıklama yapmıyor. Batman Çayı Islah Projesi için verilen takvime de uyulmadı. Buradan kaç kez gündeme taşıyarak bilgi talep ettim.

Heyhat kimse muhatap olmadı…

Ne Batman, ne bölge yetkilileri oralı olmadı.lar…

‘Biz açıklama yapsak, yukarıdakiler ne der?’ korkusundan mı?

Geçen yılın Mart ayında, beş yıl önce Batman Çayı Islah Projesi temel atma töreninin yapıldığı alanı görmek istemiştim. Çünkü projenin hangi aşamada olduğunu merak ediyordum. Yaptığım gözlemler sonrasında burada bir değerlendirme yaptım. Kısaca hatırlatmak istiyorum:

‘Ne yazık ki Batman Çayı’nın Apron çevresinde bir çalışmaya tanık olmadım. Bu duruma çok üzüldüm. Bugün Başbakan Yardımcımız olan Sayın Mehmet Şimşek’in üzerinde önemle durduğu projenin hala bitirilmemiş olması DSİ adına büyük eksikliktir diye düşünüyorum.

Devlet Su İşleri’nin (DSİ), Batman çayında ıslah projesi yürüttüğü konusunda bilgi ve duyumlara sahibim. Bazı yerlerdeki çalışmaları gözlemleme fırsatım da oldu. Ancak 2012 yılında tam da havaalanı apronu yanında havai fişeklerle temeli atılan projenin son durumu hakkında bilgi istemek hakkımızdır.”

Evet, Batman Çayı Islah Projesi’nin akibeti hakkında bilgi talebinde bulunmamın üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Sayın Şimşek, kentin geleceği adına ıslah projesini çok önemsemiş ve şöyle savunmuştu: “Çok değerli Orman ve Su Bakanımızın da desteğiyle bugün bu projenin temelini atıyoruz. Arazi toplulaştırma işi ne kadar erken biterse bu proje de o kadar erken hayata geçecektir. Toplulaştırma süreci öngörülemediği için 2017 yılına kadar bir süre verilmiş. Ama ben bu süreyi çok fazla buluyorum. Bir an önce bu arazi toplulaştırma işinin tamamlanıp aslında bu projenin de en çok 2 yıl içerisinde bitirilebileceği kanısındayım. Batman’ın bir an önce güzel bir mekana kavuşması lazım. Bu proje Batman’ın değerini yükseltecek bir proje. Bu proje Batman’a nefes aldıracak ama Batman’ın da istihdama ihtiyacı var. Batmanlı gençlerimizin işe ihtiyacı var. Bütçe dönemleri haricinde her geldiğimde bunu zaten görüyoruz.”

Evet, gerekli ödeneği çıkarılan Batman Çayı Islah Projesi hakkında kamuoyuna açıklama yapılmalıdır. Önceki gün bazı okurlarım söz konusu ıslah projesinde hiçbir çalışmanın olmadığını ifade ettiler.

Geçen zaman sürecinde bazı engellemelerle karşılaşıldığını ben yazmıştım. Sonra o engellerin kaldırıldığı açıklanmıştı. DSİ’nin o dönem Batman şube Müdürü Veysi Kanat, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Batman 103. Şube Müdürlüğü kontrollüğünde, Batman çayı ıslahı Projesinin çalışmalarına başlandığını, Malabadi Köprüsünden başlayıp Batman iline kadar 34 kilometre boyunca karşılıklı 2 set halinde yapılacak olan ıslah çalışması ile Batman İlinin çehresini değiştireceklerini, projenin 5 yıllık süresinin olduğunu, ancak daha kısa zamanda bitirilmesi için gereken her türlü çabayı göstereceklerini, 6 Ekskavatör kepçesi, çok sayıda kamyon ve iş makinesi çalışmalara başlandığını, bu sayının artırılacağını söylemişti.

2012 yılında yapılan o açıklama ve havai fişek gösterisini anımsatayım. Geçen yıl sorduğum sorularla yazımı bitirmek istiyorum: ‘Erken bitirmeyi bir yana bırakın, projenin son durumu hakkında kamuoyu bilgi sahibi değil. DSİ yetkililerini bu konuda açıklama yapmaya davet ediyorum. Devlet, proje için gereken ödeneği çıkartmış, ihaleyi yaptırmış, çalışmalara start verdirmiştir. Proje neden aksıyor, hangi aşamada bilmek isteriz. Batman kamuoyu ve kentimizin geleceği adına DSİ’den açıklama bekliyorum.’