Geçen hafta ilimizde konuklarımız vardı. İçişleri Bakanlığı Kamu Düzeni ve Müsteşarlığından bir heyet STK’ları ziyaret ederek son dönemdeki gelişmeler, çözüm süreci, Köy koruculuk sistemi, Seçim sonuçları ve beklentileri ile ortaya çıkabilecek gelişmeler konusunda bilgi edinmeye çalıştı. Tabi bu arada Kürt sorununu çözümü konusunda neler düşünüldüğü sorusu da ihmal edilmeden.

Öncelikle çalışmayı önemsediğimizi belirtelim. Görüşmelere katılan ekipteki görevlilerin konuya iyi çalıştıkları kendini hissettirdi. Özellikle kullandıkları tanımlamalarda kimseyi incitmemeye büyük özen gösterdiklerini de belirtmek gerekiyor. Konu ile ilgili görüşlerimize geçmeden önce teşkilat hakkında biraz bilgi vermek yararlı olacaktır.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı 2010 tarihinde 5952 sayılı kanunla kuruldu. Teşkilatın kanuni amacı şöyle tanımlanmaktadır; “ (1) Bu Kanunun amacı; terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulması ile teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.

 – (1) Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmuştur.

 – (1) Güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. (2) Kurul, İçişleri Bakanının başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanından oluşur. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilir. Kurul İçişleri Bakanının daveti üzerine toplanır. Toplantı gündemi, Kurul üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenir. Kurulun sekreterya görevi Müsteşarlık tarafından yerine getirilir.

Müsteşarlığın görevleri – (1) Terörle mücadele alanında;

 a) Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek,

b) Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak,

c) Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak,

 ç) Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek,

d) Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak,

e) Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve değerlendirmek,

f) İnceleme ve denetleme yapmak ya da yaptırmak.

 (2) Müsteşarlığın güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi yoktur”

Yapılan ziyareti amaçlanan görevlerden  (c)  ve (d) maddeleri kapsamında değerlendirmek gerekiyor. Bununla birlikte bu ziyaretin zamanlamasının da oldukça önemli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Çünkü bize göre sorulan bazı sorular önemli çalışmalara kaynaklık teşkil eden türden sorulardı. Mesela Köy koruculuğu sistemi konusundaki düşüncelerle ilgili soru gibi. Bilindiği gibi Köy koruculuğu sistemi Rahmetli Turgut Özal döneminde 442 sayılı köy kanununda yapılan bir değişiklikle yürürlüğü sokulmuştur. Önceleri amacına uygun çalışmalarda kullanılan bir sistem olmuş olsa da sonra 35 ile kadar yayılmış olması sayılarının yüz binleri bulması sonradan karıştıkları yüksek oranlı suç ve olaylar sistemi amacının dışına itmiş bulunmaktadır. Sistemi merak edenle “Pimi Çekilmiş bomba Köy koruculuğu sistemi” kitabımızı inceleyebilirler. Son dönemde köy korucuları ile ilgili birkaç toplantı yapıldığını biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı tarafından ağırlanan köy korucularına sorunları sorulmuş ve çözüm konusundaki görüşleri alınmıştı. Ardından bizde de bir dizi toplantı yapıldı. Ankara’daki ziyaretinden dönen Valimiz Azmi Çelik özellikle Sason ve Gercüş ilçelerimizde görev yapan köy korucuları ile üst üste toplantılar yapmıştı. Edindiğimiz izlenim bu sistem konusunda bir takım çalışmaların yapılıyor olduğu yönündedir. Diğer bir soru ise HDP’nin barajı aşamaması durumunda 6-8 Ekim olayları gibi olayların olma ihtimaline yönelikti. Bu da bu süreçte oldukça stratejik bir soru olarak karşımızda duruyor. Herkes temennisini dile getiriyor elbet. STK temsilcileri de bu anlamda kendilerini ifade etmeye çalışmışlardır.

Sonuç ne olur bilemeyiz ancak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının bu gibi bilgi alışverişlerinin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Hem vatandaş görüşlerini bu konudaki politikaları düzenleyecek olan mercilere ulaştırma şansına sahip olacak hem bu alanda çalışanlar halkın düşüncelerini birinci elden duyma ve öğrenme şansına sahip olacaklardır.

Silahsız ve siyaset dışı kesimlerin bu konuyu görüşmelerinden elbette hayırlı sonuçlar beklemek gerekiyor. Karşılıklı saygı çerçevesinde yapılacak diyaloglar ileride güveni de beraberinde getirdiğinde sorunlarımızı daha rahat tartışma ve çözme gücüne kavuşabiliriz.