Türkiye’de kadınlar öldürülüyor.
Tüm Dünya’da böylesine bir kadın katliamının yaşandığı bir başka ülke var mı?
Bu konuda psikolog, sosyolog ve antropologların ve hatta din uzmanlarının geniş bir araştırma yapması lazım.
Peki, Türkiye’de kadınlar erkekler tarafından niçin öldürülmekteler?
Sosyal yapımız buna zemin mi hazırlamaktadır?
Üretim biçiminin bu konuda bir etkisi var mıdır?
Yurdum insanının din anlayışı buna cevaz mı vermektedir?
Cidden bu konuda geniş perspektiften bir çalışmaya ihtiyaç vardır
Benim kanımca başta sosyal yapımız buna zemin hazırlamaktadır. Mesela, Kürt adetlerinden olan yılbaşı gecesi kapıya çeşitli kılıklarda gelen çocuklar hep bir ağızdan “sere sale bıne sale Xode kurıkeki bıde vi mali” (……Allah bu eve bir erkek çocuk versin) demeleri bile kız çocuğunu ötekileştirirken erkek çocuğuna verilen gereksiz önemi göstermektedir
Ya da aç ve sefil bir hayatı yaşamalarına rağmen “o benim babamın zürriyetini taşıyor” diye erkek çocuğuna gösterilen abartılı ihtimam o ailenin yaşam standartlarını mı yükseltiyordur?
Etin en güzel kısmı, elbisenin en pahalısı, harçlığın fazlası, ilginin daniskası, özel okul hep erkek çocuğunun kısmetidir.
Baba bile evden bir süreliğine uzaklaştığında “bu evin reisi sensin” demesi erkek çocuğuna, kız çocuğu karşısında bir üstünlük, ağır bir sorumluluk vermektedir
Baba erkek çocuğunun yaptığı yaramazlığı görmezden gelirken kız çocuğunun yaramazlığını bir nevi şirretlik olarak nitelemesi de görülen olaylardandır
Şimdi, sen erkek çocuğunu bu kadar övecek, bu kadar el üstünde tutacaksın, sonra da ondan normal, uygar bir insan gibi davranmasını bekleyeceksin.
Çok beklersin.
Yapılması gereken şu;
Erkek çocuğu ile kız çocuğunu aynı oranda seveceksin
Birini ötekinden ayırmayacaksın
Birine aldığın ne ise ötekine de aynısından alacaksın
Evin namus bekçiliğini erkek çocuğuna ipotek etmeyecek, kız çocuğunun da kendi ayakları üzerinde durabileceğini deklere edecek, dahası kızını kızına emanet edeceksin
Erkek çocuğuna insan sevgisini aşılayacaksın
Annesi, kız kardeşi, kız arkadaşı, hasılı karşı cinsi önemsemesini belleteceksin
Eğer ki bir yanlış olmuşsa bu yanlışı düzeltmenin yolu illa ki kan olmadığını anlatacaksın. Devletin polisi var, mahkemesi var, hapishanesi var. Öyle ilkel ve barbarca alıp, hunharca katledilmesi ne insanlığımıza, ne de imanımıza sığar.
Erkek kardeşin yanı sıra amcaoğlu, dayıoğlu, teyze oğlu….. dıdısının dıdısı bile üstüne vazife olmamasına rağmen namus bekçiliğine soyunabilmekte, maalesef.
NOT; Bu yazı amcasının iki oğlu tarafından barışma vaadiyle kandırılıp Diyarbakır sığınma evinden çıkarılan ve bir direğe bağladıktan sonra iple boğulup kuyuya atılan ve bu güne kadar hunharca katledilen tüm bayanlara ithafen yazılmıştır.
Haberin metni şu şekildedir:
Yasak aşk sonucu hamile kalan 19 yaşındaki H.G, kaldığı kadın sığınma evinden alınan iki akrabası tarafından iple boğularak kuyuya atıldı (Akşam.com.tr 04.02.2014)
Kuyuna atılan mağdure mi, yoksa Ortadoğu refleksiyle hareket eden iki ayaklı yaratıklar mı?