**Hava ulaşımında komşu illere göre ne kadar geride kaldığımızın bir haberi daha Batman Çağdaş’ın sür manşetiydi; “Komşu uçuyor, Batman izliyor…”

**Bu şehrin kimliğini ön plana çıkaran Batman Çağdaş’ı, diğer yayın organlarından ayıran bir özelliği de ‘nostalji’ köşesidir. Bu köşeyi takip eden ve tıklayan okurlarımız 650 günü aşkındır yayınlanan bu köşenin devamını istiyor. Bundan daha güzel ne olabilir Batman için.

MARDİN’DE VAR BİZE NEDEN YOK?
Geçen yıl Pegasus Havayolları, Batman’dan İzmir’e direkt yapılan seferleri iptal edince komşu illerden Mardin de etkilenmişti. Hatta Şanlıurfa’da da seferler kaldırılmıştı.

Diyarbakır, ‘Bölge havalimanı’ statüsünde olduğu için tek-tük seferleri azaltılınca politikacıları ayağa kalkmıştı.

Diyarbakır’dan sonra bölgenin en hareketli havalimanlarından biri Batman’dır. 6-7 Ay öncesine kadar ayda ortalama 50-60 bin kişinin seyahat ettiği, Batman Havalimanı neredeyse yılda 700-800 bin yolcuyu yakalıyordu.

Geçtiğimiz aylarda sefer sayısı 8-10’u bulan Batman Havalimanı bölgeye hizmet veriyordu. İş dünyasından tutun da çevre illerden Bitlis, Şırnak ve Siirt’e kadar birçok yerleşim biriminin seyahat ettiği Batman Havalimanı’nda maalesef eski seferler yok.

Bir bilet alabilmek için günler öncesinden yer ayırmak zorundasınız, aksi takdirde bir biletin fiyatı neredeyse 800 TL’yi buluyor.

Yanı başımızdaki Diyarbakır’dan kalkan uçakların yarısını Batmanlı yolcular oluşturuyor. Önceki gün TÜRSAB Bölge Temsilcisi Şemsettin Yıldız ile karşılaştığımızda Mardin Havalimanından İzmir’e direkt seferlerin önümüzdeki ayın sonunda yapılacağını belirtiyordu. Komşu il Mardin, 27 Ekim’de haftada 4 gün İzmir direkt seferlerine başlayacak. Peki Batman Havalimanındaki talep ne olacak?

Bir süre önce Diyarbakır’ın eski Bakanlarından Mehdi Eker, Pegasus ve Anadolujet’in Diyarbakır’da sefer sayısının artırılacağını açıklamıştı. Yine Diyarbakır’a yakın mesafedeki Şanlıurfa’nın iş dünyası ve Belediye Başkanı, İzmir seferleri için başlattıkları girişimleri sonuç vermişti.

Bakın çevre illerdeki iş dünyası ve politikacılar boş durmuyor. Hava ulaşımında illerinin geri kalmaması için her kapıyı çalıyorlar.

Geçen yıl Mardin ile birlikte İzmir seferleri iptal edilen Batman’ın eski seferleri başlayacak mı, o da meçhul…

Bu şehrin önemli sorunlarının başında hava ulaşımı var. Fakat maalesef bölgenin sayılı havalimanı Batman’da ama seferler başka illerde. Batmanlıları her gün Diyarbakır ve diğer illerin havalimanlarına yönlendirmek ne kadar doğru.

TÜRSAB Bölge Temsilcisi Şemsettin Yıldız ve diğer turizmciler, Batman-İzmir direkt seferlerinin başlatılması için başta Milletvekili, iş dünyası ve il yöneticilerini harekete geçirmek için geniş bir kampanya başlatıyor. Bir süre önce BATSO’nun da kitlesel basın açıklamasıyla dikkat çektiği bu hava yolculuğu seyahatinde Batman’ın artık yerinde saymamasının gerektiğini bir daha hatırlatıyoruz.

GÖÇ VE NOSTALJİ
Geçmişten günümüze bu şehrin dününü hatırlatan Batman Çağdaş’ın ‘nostalji’ köşesinde kimler yok ki?

14 Haneli İluh’un 1940’lı yıllardan 2019’a kadar süregelen geçmişini özetleyen siyah-beyaz kareler, şehri ‘şehir’ yapan eski yöneticiler, petrol emekçileri, esnaflar ve de iz bırakan önemli simaları mümkün olduğunca sizlere anlatmaya çalışıyoruz.

70’li yılların Batman’ın da modadan tutun da dönemin kültür ve sanat faaliyetleri, bugün birçok şehirde bile yok. Yıllar öncesinde bu şehirde film çekenlerin bile hayranlık duydukları petrol kentinin dünü, belki bugünden çok daha parlaktı.

Alın size farklı bir kare daha.

1970’li yılların gençliğinden kalan siyah-beyaz karede üç farklı meslek grubunda adından söz ettiren üç isim var…

Yıllarca TPAO’da çalışan ve bir dönemler kırmızı-beyazlı ekibin formasını giyen Rasim Baysal, Eczacı Burhan Kayhan ve Muhasebeci-Mali Müşavir Yahya Şendur’un, 70’li yılların başında çektiği siyah-beyaz karede doğallık ve o güzel ortam, her şeyi özetliyor gibi.

Yıllar geçtikçe o eski simalar da bir bir aramızdan ayrıldı. Eski futbolcu Rasim Baysal, hayata veda etti. Amcası nahiye müdürü olan Burhan Kayhan, eczacılığı bıraktı. Muhasebeci-Mali Müşavir Yahya Şendur da Ankara’ya yerleşti. Ancak bu şehri şehir eden o esnaf ve simaların mesleklerindeki kariyerleri tek kelimeyle takdire şayandı.

****

Yaz mevsimini geride bırakıyoruz artık. Havalar soğuyunca bu coğrafyada binlerce leylek ve yabani kuş artık Dicle-Batman Çayı kıyısından Afrika’nın yolunu tutacak.

Uzun bir süre Batman’ın çevresindeki akarsuları mesken tutan leylek ve yabancı kuşlar, bugünlerde yavrularıyla birlikte tekrar uzak bir yolculuğa kanat çırpacak. Bu coğrafya insana özgü bir yansıma olan İpek yolu gibi milyonlarca yıldır süre gelen doğal bir akışın merkezi konumundaki bir geçiş noktasıdır.

Bu coğrafya hep geçişlere ev sahipliği yapmıştır.

Kalın sağlıcakla.