*Batman’ın ilk Hastanesi olan SSK, şimdilerde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin yerindeydi. 50 Yıllık Hastanenin uzun süreli Başhekimi Op. Dr. Yaşar Mete idi. Mete, bir zamanlar sağlık kuruluşlarının başındaki gözde hekimiydi. Örnek bir Başhekimi kaybettik...

*Okurlarımızın Batman’a Çağdaş’a ulaştırdıkları mesajları da yine kamuoyu ile paylaşmayı bir görev bildik. Eğitimden köy pazarına, okul servis araçlarından eski gelenek ve göreneklere dek farklı tespitte bulunan okurlarımızın yazdıklarına da yer veriyoruz…

BAŞARILI BAŞHEKİM’Dİ

1970’li Yılların başında açılan SSK Batman Hastanesi, petrol kentinin ilk sağlık kuruluşu idi.

Daha önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri içindeki; şimdilerde ise Batman Petrolspor Kulüp binasında bu şehrin ilk hastanesi vardı. 70’li Yılların başında SSK Hastanesi açılınca, Batmanlılar bu sağlık kuruluşunda şifa bulurdu.

Ne hekimler ne uzmanlar gelip geçti o tarihi hastaneden.

Gerçi şimdi ne o mini hastanenin binasından eser kaldı ne de eski hekimler.

İz bırakan o güzel hekimlerin çoğu aramızda yok.

Kimi hayattan göçtü kimi ise başka yerlere gitti. Hayat herkesi bir yere savurdu.

Muhabirlik yaptığım o güzel dönem 80 ve 90’lı yıllardı. Batman’ın tek hastanesi SSK idi. Günümün büyük bölümü eski Tekel caddesindeki gazete bürosu ile SSK Hastanesi güzergahında geçerdi.

O dönemin hekimleriyle bir aile gibiydik. O zamanlar SSK Hastanesi’nde görev yapan doktorlar, haftada bir gün dar gelirlileri ücretsiz muayeneden geçirirdi. Hatta maaşlarından dar gelirli hastaların ilaçlarını karşılarlardı.

Yaşar Mete, Nevzat Mirkan, İzzettin Sütçü, Sabahattin Akbel, Fırat Kızılkaya, Rasime Barış, Hasan ve Dalbaşı gibi daha isimlerini sayamadığım hümanist hekimler vardı o hastanede. 

Yukarıda isimlerini yazdığım doktorların bazıları yaşama veda etti, bazıları ise şimdilerde başka yerlerde.

SSK Hastanesi’nin karşısındaki eczacı Muhsin’in küçücük eczanesi ise öğle arası doktorların çay molasının olduğu yerdi. Hemen her gün haber için yüz yüze geldiğim o başarılı hekimlerden eski Başhekim Op. Dr. Yaşar Mete, şeffaf bir idareciydi. Sevecendi ve Babacan bir hekimdi.

Eskiden bilgisayar yoktu, hasta tutanak defterlerinden günde kaç kişinin hastaneye geldiğini bize anlatırdı Dr. Mete.

Önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu Dr. Mete, 74 yaşında yaşama veda etti.

O güzel insana Allah’tan rahmet diliyorum.

25 Yıl önce Dr. Mete ile yaptığım röportajda çektiğim kareye baktığımda o eski günler bir anda film şeridi gibi gözümüzün önünden geçti.

Ünlü Edebiyatçı merhum Yaşar Kemal’in ünlü bir sözü vardı; “O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler.”

Mekanı cennet olsun güzel insan Dr. Mete…

“BİR DEVRİN İNSANLARINI KAYBEDİYORUZ…”

Geçenlerde hayata veda eden Batman’ın ilk faytoncusu ve ilk taksicisi 84 yaşındaki Veysi Pilatin ile ilgili bir değerlendirme yazıma ikinci oğlu Ramazan Pilatin’den mesaj aldım. O mesajın noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyorum. İşte o anlamlı mesaj:

“Öncelikle Batman Çağdaş Gazetesi’nin sorumlu Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan beye, yazısından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. ‘Babam’ diye söylemiyorum. Toplumda kimse ile tartışmaması, kimsenin kalbini kırmaması, kimse ile düşman olmaması bizim onurumuzun dorukta olmasına sebeptir.

Kaybettiğimiz her değer, insanlığımızdan da bir şeyleri alıp götürecektir. Hep deriz ya ‘Ne güzeldi o günler. İnsanlık  ve saygı sevgi vardı. Küçük küçüklüğünü, büyük büyüklüğünü bilirdi.’  Bir asır öncesinde doğanların kaybı sadece ölümleri ile değerlendirilmemeli.

Bir tarih sayfasının kapanışı olarak yorumlanmalı. Bir devirin insanlarını kaybettik. Yaşam tarzları, inançlılıkları, mertlikleri bu gün yok. Bir sonraki nesiller olarak bizler de gittiğimiz zaman bir şeyleri kendimiz ile beraber götüreceğiz. Keşkeler çok. Bir tanesini belirtmekle yazımı sonlandıracağım. Keşke kültürler, iyi huylar ve dürüstlükler yaşatıla bilinse. Yeni jenerasyon geçmişte yaşayan babalarımızın hatta dedelerimizin yaşam tarzlarını kendi yaşamlarına entegre edebilseler; o zaman beden ölür gelenekler yaşatılmış olurdu.”

*******

OKURLARDAN MESAJ

B.O: “Her şeyden önce Batmanlı olmak ayrıcalıktır. Merhaba Arif Arslan bey, bahsettiğiniz eksikliklerin ve şehrin içinde olduğu bu durumun yegane ve tek sebebi maalesef aşamadığımız ve önüne yıllardır geçemediğimiz komşunun “Bölgenin 1. Şehri” Lobisidir. Bu konu üstünde yoğunlaşmanızı öneririm, Kalın sağlıcakla.”

Nuri Can: “Batman, Türkiye’nin en güzel şehirlerindendir. Ama maalesef sahipsizdir. Sahip demek tek ses, tek vücut sahiplemektir. Bir türlü birleşmiyoruz senci, ocu, bucu diye diye birleşmiyoruz. Bunun için bir kamuoyu oluşturmak lazım baş sayfadan biraz yazın.

Berat B:”Ağzına yüreğine sağlık sayın Arif Arslan. Yüreğimizin sesisin her şeyi yazmışsınız. Kalın sağlıcakla.”

B.A: “Batman Lisesine efsane derken? Bilim adamı, ünlü cerrah, bakan ya da ne bileyim bilmediğimiz birilerini mi yetiştirdi Batman Lisesi. Her İl’in kendi isminde lisesi var, 8 sene sonra değişen o isim geri geldi.

Mehmet Salih Sarı: “Emeği geçen başta Milli Eğitim Bakanımız, Milletvekilimiz, Valimiz ve İl yöneticilerimizin bu çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.1976-1977 Batman Lisesi mezunlarından.”

Ö. B:”Batman Lisesi isminin geri dönmesine sevindik. Darısı diğer okulların da başına. Çünkü her isim değişikliği tarihe mal olmuş geçmişlerin silinmesi demektir.”

Mirza M: “Batman Lisesi Müdürü Sedat Aydın ile okul isminin tekrar verilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Ahmet E: “Adı köy pazarı olan Alo Tevşo’nun hijyenik olabilmesi için esnafın çok titiz olması gerekiyor. Et tavuk ve balıklar açıkta satılmamalı. Esnafın vatandaşa karşı tutumu biraz değişmeli. Vatandaş ürünleri kendi seçmeli. Oysa satıcılar ‘ürünü biz seçeceğiz’ diyor. Köy pazarında esnaflık kültürünün yerleşmesi lazım.”

Mert B: “Yeni yer dahi olsa hijyensiz ve ucuz satış imkanı olmazsa o eski manzara devam eder. Köy pazarı ile market fiyatı aynı olmamalı.”

Haşmet M: “Köy pazarının yenilenmesi iyi oldu. Tavsiyem önce köy pazarının esnafına yönelik eğitimlerin verilmesidir.”

Kadir D: “Alış veriş ortamı için ideal yer. Köy pazarının yenilenmesi ideal oldu.”

Osman A: “Arif Arslan bey, ya bu memlekette sorunlar bitmiyor. Geçen hafta Sosyal Bilimler Lisesinde ‘Veli toplantısı’ vardı. Velilerin genel şikayeti okul servisleri idi. Bizleri birilerine mecbur bırakıyorlar. Memnun kalmasam servis değiştireceğim değiştiremiyorum var mı böyle bir şey. Başka yerde okul yönetimlerin elinde bir şey gelmiyor, sorunu ancak Valilik veya Belediye çözer. Bunu gündeme getirseniz iyi olur. Ders saatleri saat 08.20’de başlamasına rağmen sabah saat 06.00’da gelip çocukları evden alıyorlar, bu nedeni de öğrencileri bırakıp bazı servislerin tekstil işçileri işe götürmeleridir. Böyle bir olur mu? Denetim sıfır. Okullar bölgesine belediye de otobüs göndermiyor. Öğrenciler ulaşımda sıkıntılı günler geçiriyor.”