RÖPORTAJ: MELEK BARIŞ
 
12 Haziran Genel Seçimlerine sayılı günler kala Milletvekili seçilecek olan vekillerden beklentilerde sıralanmaya başladı. Yoksulluk ve işsizliğin tavan yaptığı Batman’da Milletvekillerine isteklerde bitmiyor. Vatandaşın isteği, iş ve aş olurken, sivil toplum kuruluşları da meslek branşlarına isteklerini ve beklentilerini sıraladılar. Milletvekilinden beklentiler o kadar çok ki, çiçeği burnunda vekiller dünün sorunlarına ortak oldular. Ve yeni sorunlar ve sıkıntılarla beraber çözmeleri gereken o kadar çok istek var ki!
 
Beklentileri karşılayabilecekler mi, yoksa geçmişin bir fotokopisi mi olacaklar onu şimdiden kestirmek çok zor, bu yüzden yorumsuz bırakarak bazı sivil toplum kuruluşlarının beklentilerini vermiş olalım.
 
 
Aydiş: İstihdam sağlayan kurumlar Batman’da açılmalı
Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Milletvekillerinden beklentilerini sıraladı. Aydiş, DİKA, TÜİK ve GAP idaresi ve buna benzer kurumların Batman’da açılmamasını eleştirerek, Milletvekillerinin Batman’a istihdam getirici bu tip kurumların açılması için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Aydiş, ana başlıklarla Milletvekillerinden beklentilerini sıraladı.
 
-Tarımsal girdilerin ürünlerini oluşturan bütün kalemlerini mümkün olduğunca en asgari seviyede tutacak çalışmalarda bulunmalarını bekliyoruz.
 
-Tarımda kullanılan kırsal motorin, kimyevi gübre, kimyasal ilaçlar vs. ortalama fiyatlarının en az bugünkü fiyatların 1/3’e düşürülmesinin sağlanmasını istiyoruz.
 
-Batman’da ağır sanayinin temelini oluşturmak üzere bir tarım kenti olan ve ekonomisi büyük ölçüde tarıma ya da tarımsal üretime dayalı sanayinin kurulması için teşviklerin, hibe programlarının ve tarımsal projelerin Batman’da uygulanması ve bu tür programlarda Batman’ın dâhil edilmesi için çaba sarf etmelerini bekliyoruz.
 
-DİKKA, GAP ve TÜİK gibi Kuruluşların Batman’da birimlerinin kurulması için çalışma yapmalarını bekliyoruz.
 
-TÜİK’in Batman’da açılması beklenirken Siirt’te açılmıştır. GAP idaresi Bölge Müdürlüğü Diyarbakır’da kurulmuştur. Arazi Toplulaştırma Bölge Müdürlüğü Diyarbakır’da kurulmuştur.) Genel olarak siyasilerimizden Batman’a bu tür yatırımların gelmesinin sağlanması için çaba sarf etmeleri ve bu şekilde istihdamın sağlanması için çalışma yapmalarıdır.”
 
 
Tanrıseven: Sivil bir Anayasa beklentimiz var
Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, seçilecek olan milletvekillerinin kendilerinin milletin vekili olduklarını unutmamaları gerektiğini belirterek, yeni dönemde en önemli beklentinin yeni sivil bir Anaysa olduğunu söyledi. Tanrıseven, Milletvekillerinden beklentilerini şu ana başlıklarla sıraladı.
 
-Seçilen kişiler milletin vekili olduklarını ve asıl yetkinin halkta olduğunu hep hatırlarında tutmaları ve çalışmalarında tamamen halka faydalı işlerle uğraşmaları gerekir.
 
-Somut olarak baktığımızda ise yeni dönemde halkımızın en büyük beklentilerinden biri yeni ve sivil bir anayasa yapılmasıdır.
 
-Mevcut anayasa pek çok kez değişikliğe uğramasına ve büyük ölçüde değişmesine rağmen, sahip olduğu ruh nedeniyle toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktan oldukça uzaktır. Yeni anayasanın özgürlükçü bir dille kaleme alınması, bireyi ön plana çıkaran ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayan ve herkesin işte benim anayasam diyebileceği, çerçeve bir anayasa olması gerekir.
 
-Türk Ceza Kanunu olmak üzere mevcut yasalardaki antidemokratik maddelerin değiştirilmesi gerekir.
 
-Geçmişteki inkâr politikaları nedeniyle pek çok vatandaşımızın canına ve malına sebep olan Kürt sorununun çözümü için barışçıl, aktif ve yapıcı bir rol alınmalıdır.
 
-Yeni çevre yolunun bir an önce yapılması için azami çaba gösterilmelidir.
 
-Temiz ve ucuz enerji kullanımı amacıyla doğalgazın bir an önce kente verilmesi için gerekli çabalar gösterilmelidir.
 
-Batman çayının ıslah edilerek kente kazandırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
 
 
Tekik; Kentimize Petro- Kimya tesisi kurulabilir
Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Mesut Tekik, Milletvekillerinden politik, ekonomik ve kültürel beklentileri olduğunu söyledi. Batman’a Petro- Kimya tesisi rahatlıkla kurulabilir diyen Tekik, TPAO' da 68 geçici kadrolu işçi olduğuna dikkat çekti.
 
-Kentimizin işsizlik sorunuyla ilgili uygulanabilir ve sonuç alıcı çözümler üretmeleri gerekiyor. İlimiz bir petrol kenti ama ne yazık ki üretilen ham petrol  sadece asfalta dönüşebiliyor. Oysa hükümetin TÜPRAŞ rafinerisine vereceği bir destekle ek üniteler kurulabilir ve bu durum ilimize hem istihdam hem de iş olarak geri dönüşüm sağlar. Daha önce de defalarca belirttik, kentimize bir petro- kimya tesisi rahatlıkla kurulabilir ve binlerce insanın kalifiye ve güvenceli bir şekilde çalışacağı entegre bir tesis ilimizin ekonomik yaşamına katılmış olur.

 -İlimizin hem altyapısal anlamda (trafik, bulvar, meydan, yeşil alan, çevre yolları) hem de kültürel anlamda makro bir kentsel dönüşüm projesine ihtiyacı var. İl vekillerinden beklentimiz bu anlamda da koordineli ve belediyeye sonuna kadar destek vererek çalışmaları...
 
-Eskişehir ilinin ve Porsuk Çayının geçirdiği devrimsel dönüşüm hem milletvekillerimiz hem de belediyemiz için bir model olarak ele alınmalı... Biliyoruz ki sosyo- kültürel ve sosyo- ekonomik anlamda en yaşanılası kentler, ırmakları içine alan kentlerdir (Paris, Eskişehir, Diyarbakır gibi). Batman'ın ve Batman Çayının da böyle bir potansiyeli var. Vekillerden beklentimiz belediyeyle el ele vererek, kentimizin ana akslarından birinin de Batman çayı civarında olmasını sağlamaları ve Batman Çayının bir "boğaza" dönüştürüleceği projeleri uygulamaya geçirmeleridir.
 
 
Argünağa: Basını önemsemelerini bekliyorum
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, Milletvekillerinden Batman’daki çevre sorunlarına duyarlı davranmaları ve çözüm bulmalarını istedi. Argünağa, Bu halkın temsilcisi olmanın ağır sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
 
-İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne duyarlılıklarıdır. 12 semti doğrudan ve Batman’ın tümünü ise dolaylı olarak olumsuz etkileyen İluh Deresi’nin kalıcı şekilde ıslahı için hazırlanmış bir proje vardır.
 
-Batman Kent Konseyi’nin de tam destek verdiği bu projeyi hayata geçirmek için tüm Milletvekillerimizin el birliği ile çalışmalarını, Kent Konseyinin önemsenmesini bekliyoruz.
 
-Batman Çayı Havzası’nın ıslahı, yeni mesire alanlarının oluşturulması için çaba göstermelidirler.
 
-Yerel basında gündeme gelecek her soruna duyarlı olmalarını ve basını önemsemelerini bekliyorum.
 
-Ülkede hak ihlallerine duyarlılık gösterecek, yeri geldiğinde, TBMM’de yumruğunu masaya vurarak herkesin hakkını savunacak Milletvekili beklentim vardır. Bakalım bu beklentilere yanıt olacaklar çıkacak mı? 
 
 
Özperk: Başörtü yasağı sona erdirilmeli
Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk, Batman genelinde 5542 öğretmen, 161777 öğrenci, 3717 derslik ve 465 okul binası bulunduğuna dikkat çekerek, Milletvekillerinin eğitim sorunlarına çok duyarlı olmalarını beklediklerini söyledi. Özperk, okulların bağımsız bütçelerinin oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.
 
-Başta uyuşturucu olmak üzere öğrencilerin ve okul binalarının her türlü olumsuz saldırılardan korunması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.
 
-Okulların bağımsız bütçelerinin oluşturulması ve ödeneklerin zamanında çıkması için samimi çabalar gerekir.
 
-Okullarda kütüphane ve atölyelerin kurulup faal hale getirilmesi için aktif destek olmaları elzemdir.
 
-Ortaöğretim öğrencileri için yeterli yurt bulunmamaktadır. İl ve İlçe merkezlerinde öğrenci yurtlarının yapımı için önayak olmaları gerekir.
 
-İlköğretim Okullarında okutulan ‘Andımızın ve yaz tatilinde Kur’an kurslarına gitmek için 5.sınıfı bitirme şartının kaldırılması için yasa teklifi vermelerini bekliyoruz.
 
-Okullarda öğretmen ve öğrenciler için uygulanan başörtüsü yasağının sona ermesi için destek bekliyoruz.
 
-Okulların etrafındaki İnternet Cafelerin denetiminin aktif ve verimli olması çalışmalarına katılımları faydalı olacaktır.
 
 
Altunışık: Anadilde sağlık hizmeti verilmeli
SES Şube Başkanı Esat Altunışık, Milletvekillerinden eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli, anadilde sağlık hizmeti verilmesini istediklerini belirtti. Altunışık, toplam kalite yönetmenliğinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
 
-Sağlık çalışanlarını huzursuz eden ve iş barışını bozan performans sisteminin kaldırılmasıdır. 
 
-Hep savunduğumuz fakat bir türlü gerçekleşmeyen eşit işe eşit ücret için 4/A, 4/B, 4/C, 4924, vekil ve taşeron çalışanlarının 657 tabi 4/A ‘ya geçirilmesi. Sağlık ocakların kaldırılarak herkesin bir aile hekimi olacak denilen sağlığı özelleştirme ve ticarethaneye dönüştürülen sistemden vazgeçilmesini,
 
-Hastanelerin birer ticarethane mantığı ile değil, sosyal devlet anlayışı ile örtüşen kamu hizmetinin verilmesi,
 
-Eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilde sağlık hizmetinin verilmesi.
-Hastanelerde çalışma koşullarını kırtasiyeciliğe gömen toplam kalite yönetmenliğinden vazgeçilmesini, 
 
-Döner sermayenin maaşlara eklenerek emekliliğe yansıtılmasını, Batmana en iyi şekilde hizmet verecek büyüklükte ve güzellikte bir kadın doğum ve çocuk hastanesinin inşa edilmesini.
 
-Batman’daki kurumların başında bulunan kişilerin vekiller tarafından yönlendirilmemesi Milletvekillerinden beklentimizdir.
 
 
Teymur: Para güvenli yeri sever
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Teymur, BATSO olarak sanayinin Batman’ın gelişiminde en önemli lokomotif olarak gördüklerini kaydetti. Teymur, “Bölgedeki istikrarsızlık bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemektedir” dedi. Teymur, ana başlıklarla Milletvekillerinden beklentilerini sıraladı.
 
“BATSO olarak sanayiyi kentimizin en önemli gelişim lokomotiflerinden biri olarak görüyoruz.
 
-Kentimiz yatırımcılarının öncelikli sorunlarından biri mevcut Organize Sanayi Bölgesinin kapasite ve altyapı sorunlarıdır. Ve bölgeye yönelik destek ve teşviklerden yararlanma konusunda yaşadıkları sıkıntılardır.
-Bankaların başvuru esnasında talep ettikleri koşullar birçok yatırımcının desteğe başvurmasını bile engellemektedir.
 
-Batman Gümrük Müdürlüğünde görev yapan memurlardan birinin ayrılması durumunda ihracat yapan firmalarımızın çok büyük sıkıntılara düşeceği muhakkaktır. Gümrük Müdürlüğüne iki onay memuru atamasının fayda sağlayacağına inanıyoruz.
 
-Bölgemiz: iç ve dış pazara uzaktır. Ürünler tek alternatif olan karayolu ulaşım sistemi ile taşınmaktadır. Bu da navlun giderlerini arttırarak bölgede üretim yapmayı cazip olmaktan çıkarmaktadır.
 
-Kentimizin diğer bir önemli beklentisi de doğal gaz enerjisinin bir an önce kentin kullanımına sunulması için çalışmaların hızlandırılmasıdır.
 
-Ekonomik ve sosyal kalkınma ile demokrasi arasında doğrudan bir bağ vardır. Tersi örnekler de olmasına rağmen, demokratik standartlarını geliştiren, siyasal istikrara kavuşmuş, şeffaf ve katılımcı bir kamu yönetimi anlayışı benimsemiş sistemlerde demokrasi ile birlikte ekonomik kalkınmanın doğru orantılı olarak arttığını gözlemlemek mümkündür.
 
-Kürt Meselesi’nin çözümü başta ülkemizin ve bölgemizin ekonomik kalkınmasının hızlanması ve demokratik standartların yükselmesi açısından en acil sorundur. Bölgedeki çatışma ortamının ekonomik kalkınma konusunda yarattığı handikapları birebir, doğrudan gözlemliyoruz. Ekonominin en temel kuralı olan “para güvenli yeri sever” ilkesi burada da işlemektedir. Bölgedeki istikrarsızlık bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemektedir.
 
 
 
Kara: Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılmalı
Sağlık-Sen Şube Başkanı İbrahim Kara, Batman’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılması gerektiğini belirterek, döner sermaye adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi.
 
“Seçimlerde hangi sonuç çıkarsa çıksın bölgemizin barışı ve huzuru için akan kanın durmasına katkı sağlayacak, çözümler üretilmesine yönelik çalışmalara ve projelere ağırlık verilmesini, yeni ve Sivil bir Anayasanın da yapılması gereken ilk icraat olmasını bekliyoruz.”
 
-Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının bir an önce yapımına başlanmasını istiyoruz.
 
-Eski Batman Devlet Hastanesinin binasının Batmanlıların sağlığı için mutlaka değerlendirmesini bekliyoruz.  
 
-Batman’daki kamu sağlık kurumları yetersizliğini ve sevk oranlarını da dikkate aldığımızda, İlimize bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılmasını istiyoruz.
 
-Sağlık Kurumlarında aynı görev ve işi yapan 4/A, 4/B, 4924, 4/C ve vekil statüsündeki personelin kadroya geçirilerek, özlük ve mali haklarının aynı statüye kavuşturulmasını bekliyoruz.
 
-Döner Sermayenin emekliliğe yansıyacak şekilde yeniden yapılandırılması. Tabip dışı personelin tavan oranlarının arttırılması ve personel arasındaki döner sermaye adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
 
-Sağlık personelinin güvenliğinin sağlanarak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli idari ve yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını istiyoruz.
 
-Sağlık hizmeti sunumunun hizmet alımları (taşeron şirketler aracılığıyla) yoluyla giderilmesi yerine, kamu tarafından kadrolu, iş güvenceli ve nitelikli personel tarafından yürütülmesinin sağlanmasını…
 
-Ön Lisans Programından mezun olan bazı bölümlere Lisans tamamlama hakkı verilmişti ancak diğer bölümlerden mezun olanlara da bir an önce Lisans tamamlama hakkının verilmesi gibi sorunların çözümü noktasında yeni milletvekillerimizden gereken irade ve hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.
                                                                                  
 
Çiçek: Üretecek siyaset tarzına sahip vekil istiyoruz
Mazlum-Der Başkanı Murat Çiçek, seçilecek Milletvekillerinin insan hakları bakışı ve diline hakim olmalarını temenni ettiğini belirterek, “değişim ve gelişimleri iyi okuyacak, katkı sunacak ve üretecek siyaset tarzına sahip vekiller istiyoruz” dedi.
 
-En büyük temennim, seçilecek olan şahsiyetlerin asgari bir insan hakları bakışına ve insan hakları diline hâkim olmasıdır.
 
-Bölge ve ülke olarak önemli bir değişim sürecinden geçiyoruz. Dolayısıyla bu değişim ve gelişimleri iyi okuyacak, katkı sunacak ve üretecek siyaset tarzına sahip vekiller istiyoruz.
 
-Siyasal alan çok geniş bir alan olup artık küreselleşen dünyamızda eski tarzı kaldıramayacak kadar etkiye sahip, deneyim ve dikkat isteyen bir uğraştır. Vekilliğin yerel ve genel olmak üzere iki boyutu var. Yereli çok iyi bilmek gerekiyor ve yerelde adil tutumlar almak, bütün çevrelerle diyalog halinde olmak en büyük özelik olmalıdır diye düşünüyorum.
 
-Yerelde kamu otoritesi, belediye ve halk arasında yumuşacık geçişleri sağlayacak korkusuz bir temsilcilik anlayışı geliştirilmelidir.
 
-Genel siyaset açısından da seçilecek olan kişilerin, kerameti kendinden menkul davranışlardan ziyade gücünü halktan alan ve halkının onurunu zedelemeyen bir siyaset tarzı geliştirmesi gerekiyor.
 
-Partisinin genel politikaları ile yerelde sadece kendi seçmeni arasına sıkışmış pısırık siyaset tarzı Batman halkı tarafından hiçbir zaman kabul görmemiştir.
 
-Elbette bütün bunların yanı sıra asgari insani özellikler de bulunmalıdır. Tevazu, vefa, dürüstlük ve çalışkanlık bu bakımdan olması gereken en önemli insani özelliklerdir.
 
 
Yılmaz: Ücretli öğretmen uygulamasından vazgeçilmeli
Eğitim Sen Şube Başkanı Şefik Yılmaz, okullarda şiddet, disiplin problemlerinin artığını belirterek, okul ve derslik sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.
 
-Okullarımızda şiddet disiplin problemleri gibi sorunlar hızla artmaktadır. Somut öneriler anlamında ise vekil adaylarından şu beklentilerimiz var.
 
-Okul ve Derslik sayısının artırılması…
 
-En kısa sürede tam gün eğitime geçilmesi bunun için gerekli çalışmaların ivedi olması. Sınıflardaki öğrenci mevcutlarının 20-25 arasında olması.
 
-Batman ve çevresi illerin var olan ve yapılması öngörülen sanayi kuruluşlarına paralel Meslek liselerinin ve mesleki eğitimin revize edilip gerekli altyapının oluşturulması.
 
-Türkiye genelinde ve Batmanda kamusal eğitimin piyasalaştırılması uygulamaları yerine kamu okullarının personel, derslik, donanım v.b cazip hale getirilip eğitimde fırsat eşitsizliği yaratan özel okullara ve dershanelere talep azaltılmalıdır.
 
-Okullara yeterli ödenek ve öğrencilere temiz su uygulamasına ivedi bir şekilde geçilmeli.
Seçilecek Batman vekilleri bu konuda derhal girişimde bulunmalıdır.
 
-Güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli. Ücretli öğretmen ve taşeron firma elemanı alımından vazgeçilmeli. 4/Cli personeller ve sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.
 
-Engelli eğitimi için sosyal devlet yapısına uygun projeler geliştirilip, engelli öğrencilerin kendi ailelerinin yanında okuyabilmesi için okulların açılması ve kaynaştırma eğitimine bilahare önem verilmesi.
 
-Batman’a atanan öğretmenlerin uygun ücretle barınma koşulları için Valilik, Belediye ve
Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşacağı projelerin geliştirilmesi önerileri Batman’daki eğitim sorunlarının çözümünde ön açıcı çözüm önerileridir.
 
 
Akyıldız: AVM’ler yasası bir an önce gündeme gelmeli
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Übeyit Akyıldız, Batman esnafının huzurlu bir ortama ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, AVM’ler yasasının bir an önce gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.
 
-Batman esnafının huzurlu bir ortama ihtiyacı var.
 
-Toplumsal manada sosyal barışı hâkim kılmak gerekir. Barışı tesis etmek toplumun sosyo ekonomik ve siyasi taleplerini karşılamaktan geçtiği noktasında sanırım toplumun tüm dinamikleri hemfikiriz. Bu taleplerin önümüzdeki yeni meclis döneminde yeterince dillendirilmesi ve bölgeye ilişkin somut ve pratik adımların atılması bölgeye huzur ortamını getireceği kesindir.
 
-Mevcut yasalarla temsillini yaptığımız küçük ve orta ölçekli esnafın durumu hiçte iç açıcı olmadığı ortada. Alış Veriş Merkezlerinin kentin merkezi yerlerinde açılmalarına izin veriliyor olması, Batman’da faaliyet yürüten birçok meslek grubuna mensup esnafımızın işyerlerini kapatmayla karşı karşıya bırakmıştır. Oysa gelişmiş Avrupa ülkelerinde yasalar küçük esnafı korumaya yöneliktir. Bu yasa bizde olmasına rağmen bakanlar kurulundan geçirilmedi. Vekillerden istediğimiz, AVM’ler yasasının bir an önce öncelikli gündem maddesi olarak tartışmaya açılmasıdır.
 
-Mevcut iyileştirmeye ilişkin yapılan düzenlemenin yetersiz olduğu, küçük ve orta ölçekli esnafı değil tam tersine yine büyük iş sahiplerini yani fabrika ve büyük üretim merkezi sahiplerini kurtarmaya yönelik bir uygulama olduğu ortada. Küçük esnaf borcunu ödeyemiyorsa yokluktandır. Şimdi iyileştirme deniliyor neyin iyileştirmesi diye soruyorum? Eğer bu bölge kalkındırmada öncelikli bölge statüsünde ise, esnafın kamuya olan borcunu iyileştirme değil, tamamen silinmesinin gerekliliğine vurgu yaptık. Fakat ne yazık ki, bu taleplerimiz dikkate alınmıyor. Özelikle iktidara gelecek olan sayın milletvekillerimizden bu taleplerin geçekleşmesi için tüm güçlerini ortaya koymalarını istiyoruz.