Toplumsal barışı tehdit eden işsizlik sorunu ile ilgili değerlendirmeler yapmak istiyorum. Ancak toplumsal barışı tehdit eden, dinamitleyen bir gelişme hakkında parantez açıp, kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra işsizlik meselesine geleceğim.

(CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişiminden söz ediyorum...

Bir siyasi partinin genel başkanı, gündüz ortasında, başkentte toplu lince maruz kaldı, bir eve kaçırıldı. O evin etrafında yaklaşık iki saat süreyle linç girişiminde ısrar edildi...

Çocukları açlık grevinde olan üç beş yaşlı annenin çevresinde polislerin oluşturduğu set ve yapılan çirkin müdahale, benzer yerlerde sıkılan gazlar gerçeği iki gün önceye aitti. Düşünceleri, fikirleri bana zıt olsa bile, milyonlarca kişinin oyunu alan ana muhalefet liderinin sığındığı evi taşlayan saldırgan gruplara bir müdahaleye tanık olmadık. Ne biber gazı sıkıldı, ne cop kullanıldı, ne kimse gözaltına alındı...

Bu kafa ile ülkenin toplumsal barışına asıl büyük dinamit sokuluyor, farkında değiliz...

O saldırganlar gerçeği gözler önünde iken, Ankara Valisi'nin bir güvenlik sorunu yoktur diye açıklama yapması karşısında söyleyecek söz bulamıyorum.

Bu girişim aslında siyasi iktidar için planlanmış olabilir. Cumhurbaşkanı'nın, demiri soğutma ve birlik ve beraberlik çağrısının hemen ardından yaşanması şayanı dikkattir... Ülkemizin toplumsal barışına zarar vermek için başvurulan linç girişimlerini kınıyorum.)

**

**

Evet, parantezi kapatıp sadede geleyim.

Batman'ın en önemli sorunlarını sıralayan herkes, 'İşsizlik' belasını baş sıraya oturtur...

Çünkü kentimizdeki işsizlik gerçekten toplumsal barışı tehdit edecek aşamaya gelmiştir...

Sadece kentimizin değil, ülkenin en önemli toplumsal sorununun işsizlik olduğuna inanıyorum.

Bu öyle bir problemdir ki, toplumun temel yapı taşı olan aileyi darmadağın eder...

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki işsizlik rakamları TUİK tarafından açıklandı. Durumun çok vahim olduğuna dair yaygın medyada yer alan haberlerin özetine bakalım:

"Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile %13,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,3 puanlık artış ile %15,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile %24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,1 puanlık artış ile %13,7 olarak gerçekleşti."

**

**

BATMAN VERİLERİ DEĞİŞMEDİ...

Yukarıdaki veriler oldukça düşündürücü. Ülkemizin nasıl bir problemle karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor.

Peki, Batman'ın durumu nedir?

Yıllardır TUİK verilerindeki hiç de onur ve gurur duyamayacağımız durumumuz malumunuz. Bu köşede sayısız kez resmi verileri açıklayarak, kentimizin işsizlikte Türkiye derecesini yaptığı gerçeğini gözler önüne sermişim.

Açıklanan 2019 verileri de beni şaşırtmadı...

Maalesef Batman verileri olumlu anlamda hiç değişmedi...

Yine işsizlik rekoru kentimize ait...

Yine işsizlik oranı en yüksek bölge statümüzü koruduk...

Yine en düşük istihdam oranını başka kentlere kaptırmadık...

Yine doğal olarak en düşük işgücüne katılım oranı ile TUİK listesine girmeyi başardık!..

**

**

Kesinlikle abartmıyorum ve kentimiz hakkında kara tablolar oluşturmuyorum.

İşte resmi olarak açıklanan kentimiz hakkındaki ilgili rakamlar:

"İşsizlik oranı en yüksek bölge %25 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %5,1 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.

En yüksek istihdam oranı %55,3 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise %30,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'nde oldu.

En düşük işgücüne katılma oranı ise %40,7 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'nde oldu."

https://www.cnnturk.com/ekonomi/son-dakika-issizlik-rakankari-gerceklesti

**

**

Yanlış bilgi mi veriyorum, hayır. Kentlerin ekonomik, sosyal vs verileri her yıl ilgili kurumlarca kamuoyuna ilan ediliyor. Önceki yılın verileri kamuoyu ile paylaşılıyor.

Devletin resmi Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri her zaman dikkate alınmalıdır.

Tahmin ettiğim ve beklediğim gibi Batman’ın ‘Kötü Tablosu’(Makus Talihi) yine değişmedi…

‘Yine’ diyorum, çünkü yıllardır göstergelerimiz kahredici…

Devamı yarın