**Bu hafta sonu iki farklı konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. İlki, Toplum Yararına Çalışma Programında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda 8 ay süreyle çalışacak işsizler... İşsizlerin yakınması tam anlamıyla bir yardım çığlığı gibi.

**Diğer konu ise barış aktivisti Ziya Saran. Ortadoğu ile son günlerde Suriye-Halep’te yetim kalan yüzlerce çocuğun dramını dikkat çeken Saran’ın, verdiği mesaj...

İŞSİZLER NE YAPSIN?
8 Ay süreyle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda çalışacak yüzlerce işsiz, İş-Kur Batman İl Müdürlüğü binası önünde büyük bir izdiham oluşturmuştu.
İş-Kur İl Müdür Vekili Mahmut Polat, kalabalığı uyarıyordu;
“Daha 10 gün süremiz var. Müracaatlar bir günde bitmeyecek. Bu izdihama gerek yok. Kendinize bu sıcak havada eziyet ediyorsunuz. Gerekirse internet sayfamızdan da kayıt yaptırabilirsiniz.”
Müdür Vekilini dinleyenler yoktu.
Bazı kadınlar, küçük çocuklarıyla birlikte kayıt yaptırabilmenin telaşındaydı.
İş-Kur İl Müdürlüğü önündeki sokak, trafiğe kapanmıştı.
Yüzlerce işçi, sanki bir günde müracaatlar son bulacakmış gibi İş-Kur önünde mesai bitimine kadar bekliyordu.

“KÖYDE İŞİMİZ VARDI AMA...”
Sason ilçesine bağlı bir köyden 5 yıl önce Batman’a yerleşen 4 çocuk babası 43 yaşındaki Mustafa Koç, bir süre kapıcılık yaptığını söylüyordu;
“Geçen yıl bu kadrolar sayesinde 8 ay süreyle aileme bakabildim. Yıllardır umutlarımızı erteleyerek ayakta durma mücadelesi veriyoruz. Çoluk-çocuk lüksümüz, gereksiz harcamalarımız yok. Gece-gündüz tek umudumuz olan işimizi kaybetmek istemiyoruz. Çocuklarımı güçlükle okula gönderiyorum. Köyden geldikten sonra bir süre kapıcılık yaptım. Geçen yıl 8 ay süreyle bu alımlarda iş imkanı buldum. Bizi tekrar aynı işte çalıştırmaları için buradayım. Batman’da geçen yıl 3500 kişi alımlardan yararlanmıştı. Bu yıl bu rakam 400’e düşünce, bu alımların kime yetişip yetişmeyeceğini bizde bilemiyoruz.”

“ANTALYA’DAN GELDİM”
Ailesinin geçimini sağlamak için yaz mevsiminde Antalya, sonbahar mevsiminde ise Batman’a gelen 53 yaşındaki Ahmet Demir, daha önce başvurduğu İş-Kur’un TYP kadrolarından yararlanmadığını anlatıyordu;
“Bugüne kadar onlarca kez bu alımlara başvurdum. Ne yazık ki, olmadı. 6 çocuğum var. Eşime ve çocuklarıma karşı başım eğik. Yine sabırla, ümitle, bu geçici kadrolara başvuruyoruz. Allah kimseyi işsiz bırakmasın ve kimseyi de borçlu etmesin. Bu geçici kadroların kurayla adil bir şekilde dağıtılmasından yanayız. Çoluk-çocuk perişanız. Belki bu kışı geçirecek imkanı bu alımlar sayesinde bulabiliriz. Kadroların adil bir şekilde dağıtılması konusunda herkesten destek bekliyoruz. Çoluk çocuğumuzun hayır duası için bu alımları kurayla yapın...”

*****              ****    ****
AKTİVİST SARAN...
Ziya Saran, tam bir barış aktivisti.
42 Yaşındaki Saran, Ortadoğu’daki savaşların son bulması için bireysel eylemlere her hafta bir yenisini ekliyor.
Önceki gün kaldırımlara dizdiği çikolata, biskivü ve cips vb gibi yiyeceklerden oluşturduğu yazısal mesaj veren aktivist Saran, bakın neler diyor;
“Irak’taki savaşta yaşamını yitiren çocuk sayısı, Japonya-Hiroşima’ya atılan bombadan ölen insan sayısından fazla olduğu söyleniliyor. Daha bir kaç gün öncesinde Suriye-Halep’te yüzlerce çocuk, anne ve babasız kaldı. Ortadoğu’da bu savaşlar artık son bulsun. Her şey savaş değil...”
İşte barış aktvisti Ziya Saran’ın, kaldırımdaki yazısal eylemle verdiği bir mesajdan kesit.