İpek böcekçiliğinin, Batman ekonomisi  için yeni bir ekonomik faaliyet alanı olarak, kentin can simidi olabilecek güzel bir sektör olduğu katindeyim. Bu konu ile ilgili ikinci yazıyı kaleme alıp, özellikle ipek böcekçiliği üzerine yazmayı kentin ekonomisi açısından düşünülüğünde bir sorumluluk olarak görüyorum. Giderek artan işsizlik ve kırsal alandaki girişimcilerin kısır bir yatırım düşüncesinden daha zengin bir yelpazede düşünebilmelerine olanak sağlaması açısından bu yazının faydalı olabileceğine inanıyorum.

Öncelikle ipek böcekçiliğinin nasıl bir ekonomik faaliyet olduğunu  açıklayıp bu faaliyeti gerçekleştirebilecek girişimcilerin ne gibi kazanımlar elde edebileceklerini açıklamaya çalışacağım.

İpek böceği dut ağacı yaprağı ile beslenen tırtıllarının gelişim evrelerin tamamlamak amacıyla koza örmesi ile sonlanan 40 günlük bir süreci kapsamaktadır.  İpek böcekçiliği hayvancılık  olarak adlandırılmakla birlikte tarımsal bir  faaliyeti de içine alan geniş bir ekonomik faaliyettir.

Kentimizde ipek böcekçiliği neden can damarı olabilir?

Çünkü kentimizde malumunuz olduğu üzere  dut ağacı sayısı çok fazla ve bu da gösteriyor ki kentimizde dut ağacı doğal koşullarda yetişme imkanı bulabiliyor. İkinci olarak dut ağacını çoğaltma yöntemleri de bir o kadar kolay ve neredeyse maliyet gerektirmemektedir. Dut ağacı, çelikle(25-30cm uzunluğunda kesilen dalların köklendirilerek dikilmesi) üretilebildiği gibi daldırma denilen dalında köklendirerek de çoğaltılabiliyor.  

İpek böcekçiliğinin en önemli  bir avantajı da 40 günlük kısa bir üretim sürecinin olmasıdır. Üretim süresinin bu kadar kısa olması  zamandan ve paradan tasarruf sağladığından faaliyeti daha da cazip hale getirmektedir . Yine ipek böcekçiliğini cazip hale getiren   can alıcı kısmı olarak,  ipek böceği yumurtalarının Kozabirlik tarafından hayvancılık desteklemesi kapsamında üreticilere ücretsiz olarak verilmesini gösterebiliriz.

Dut ağacı ile hem, sadece ipek böceği üretmekle kalınmaz dut da üretilerek taze bir şekilde satışa sunulabileceği gibi kurutularak da kuru bir şekilde de daha uzun süre muhafaza etme ve satma imkanı bulunabilmektedir. Öte yandan dut pekmezi de üretilerek ciddi sayılabilecek bir gelir elde edilebilir.

Ayrıca dut mevsimi ve ipek böceği yetiştirme dönemi sona erdiğinde dut bahçeleri gölgelik alanlar olacağından mesire alanları olarak da belli bir ücret mukabilinde değerlendirilebilir.

Kırsal alanda 5-10 dut ağacı bile bulunan vatandaşlarımızın bir paket ipek böceği yumurtası ile bir başlangıç yapmalarının kendileri açısından çok faydalı bir tecrübe olacağını ve belki de  büyük bir başarı ile başkalarına da örnek olabileceğini düşünerek  tavsiye ederim. 

Yıllar önce fıstık üreticiliği de benzer bir şekilde başlamadı mı? Kim fıstık ağacını dikip de 10 sene bekleyecek diyenler, fıstık fidelerini dikip de meyvelerini alanları görünce bugün, her fırsatını yakalayan çiftçimiz fıstık bahçesi kurmaya çalışmıyor mu?

Üretim maliyetinin neredeyse yok denecek kadar az olduğu ve dut ağacının büyüme hızı ile ipek böceğinin büyüme ve kozayı üretme süresinin de kısa olması bu ekonomik faaliyeti denenmeye değer kılıyor.

Dut bahçesinin oluşturulması ve ipek böceği yumurtalarının temini konusundaki ekonomik avantajlar bu faaliyeti yapmak konusunda cazip görünüyor. Geriye kalan ipek böcekçiliği yetiştiriciliği kapsamında tarım il müdürlüğü, belediye, halk eğitim merkezi  veya İŞKUR gibi kurumların bünyesinde açılacak kurslar ile ipek böceği yetiştiriciliği eğitimlerin verilmesi olacaktır.

Bu ekonomik faaliyet ile ilgilenmek isteyen okurlarımız daha detaylı bilgi için internette konu ile ilgili olarak birçok görsel ve doküman bulabilir. Ayrıca Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Biriliği (Kozabirlik)’nin resmi web sitesinden yine konu ile ilgili detaylı bilgi edinebilir.

Tüm bu üretim sürecindeki avantajlar ve kentimizin uygun iklim koşulları düşünüldüğünde ipekböceği yetiştiriciliğini kentimizi cazibe merkezi haline getirebilecek ekonomik bir faaliyet alanı olarak görüyorum.