Yıllardır bazı internet cafeler çeşitli olumsuzluklarla gündeme geliyor. Son olarak Sayın Valimizin başkanlığında yapılan toplantıda toplumu oldukça rahatsız eden bazı sorunların üzerinde durulduğunu gözlemledim.

Tüketicilere hitap eden kent merkezindeki cafe ve internet cafelerin sayısının hızla artması, aslında işsizlik sorunuyla ilintilidir.

Bu kent eğer işsizlikte Türkiye derecelerini başka kentlere yıllardır kaptırmıyorsa, cafe ve internet cafe benzeri tüketicilere hitap eden işyerlerinin sayısı da artacaktır.

Bu bir arz talep meselesidir.

Gençlerimizin geçmişe nazaran daha güzel, daha temiz mekanlarda vakitlerini geçirmesi bir açıdan sevindirici gelişmedir. İşyeri sahipleri büyük para harcayarak hizmet sunuyorlar. Bilindiği gibi Batman'ın varlıklı insanlarının oturduğu muhitlerde, zenginlerin ağırlıklı olarak ikamet ettikleri semtlerde peş peşe lüks cafeler açılıp hizmete giriyor.

Oldukça büyük paralar harcanarak hizmete açılan söz konusu mekanlarda sunulan hizmet karşısında alınan ücretler herkesin dikkatini çekiyor şüphesiz. İşsizliğe davetiye çıkaran, 300 kuruşa satın alınan bir pet şişe suyu 2-3 TL'den satan cafelerin üzerinde durmak istemiyorum. Esas üzerinde durmak istediğim topluma zarar veren, gençleri uyuşturan, çocukları hedef kitle seçen ve özellikle çeşitli kumarlarla tefeciliğe hizmet eden bazı internet cafeler...

**

**

VALİ BAŞKANLIĞINDA ÖNEMLİ TOPLANTI...

Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in, bazı gelişmelerin farkında olduğunu gözlemliyorum. Gazetemizdeki 'İnternet cafeler masaya yatırıldı' başlıklı ilgili habere bakalım: "Batman’da internet cafe denetimlerine yönelik çalışmalar, Vali Hulusi Şahin başkanlığındaki toplantıda masaya yatırıldı. Vali Şahin’in yanı sıra, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede, Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Bakçepınar, Sağlık Müdürü Hakan Pamukçu, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Bilgi İşlem Şube Müdürü Fevzi Mahmutoğlu ve ilgili kurumların birim yöneticileri katıldı. İnternet cafe denetimleri bilgilendirme sunumuyla başlayan toplantıda, son yıllarda artan kredi kartı kopyalama ve dolandırıcılığı gibi siber suçlar ile ilgili yürütülecek çalışmalar ele alındı."

http://www.batmancagdas.com/yasam/internet-cafeler-masaya-yatirildi-h63349.html

Bu haber, toplumun sağlığından ve güvenliğinden sorumlu olan il yöneticilerinin bazı gerçeklerin farkında olduğunu gösteriyor.

Vali başkanlığında düzenlenen bu önemli toplantıyı önemsiyorum.

Toplantıya sivil toplum örgütlerinin davet edilmesinde fayda vardı. Ancak hiçbir STK mensubunu göremedim.

Madde Bağımlığıyla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu'nun da epeydir toplanmadığını gözlemliyorum.

Bu toplantı o nedenle önemlidir.

**

**

Kirli işlere bulaşmayan internet cafelerin sahipleri de kimi meslektaşlarının yaptıkları yanlışların farkındadırlar.

Sayısız internet cafelerde çocukların sigara nedeniyle duman altı edilmesi bir vakıadır, gerçekliktir. Ancak sigara diğer bazı suçların yanında masum kalıyor...

Yıllar önce bu kentin yargısının başındaki bir yöneticinin şu sözleri yazı arşivimde duruyor: "Batman’da bini aşkın dosya var. İnternet kafelere yönelik ciddi bir denetim kaçınılmaz olmuştur. Gençlerimizi mümkün olduğunca buralardan uzak tutmalıyız. Ayrıca bu mekanlarda uyuşturucu satıcılığına varan şikayetler de var. İnternet suçlarında bazı dosyalarda delil bulmakta zorlanıyoruz. Dolandırıcılık suçu işleyenler cafelerdeki internetlerden rahatlıkla faydalanabiliyor. Maalesef her geçen gün bazı internet kafelerde suç oranının artması da acı bir gerçeğimiz."

Maalesef kısa yoldan daha fazla para kazanayım hırsıyla hareket edenler nice alanlarda olduğu gibi, cafeler üzerinden de boş durmuyorlar.

Yaklaşık 7 yıl önce Eğitim Bir-Sen Batman şubesinin bir araştırma raporu yayımlanmıştı. Söz konusu rapordan bir kaç cümleyi hatırlatayım; "Türkiye İnternet cafe olgusuyla 1995 yılında tanışmış olup, bilgi paylaşım mekanı ve dünyaya açılan bir pencere olması gereken internet kafeler maalesef gençler ve yetişkinler dünyasında bu olumlu amacının dışında kullanılmaktadır. Batman’ın genç nüfusa sahip bir şehir olması nedeniyle son iki yıl içinde % 50 oranında sayısı artan bir internet kafe gerçeği ile karşı karşıya bulunmaktayız. Türkiye ortalaması olan her 5000 kişiye bir internet kafe gerçeği, Batman için her 800 kişiye bir internet kafe ile kıyaslandığında bu sonuç araştırılması gereken bir veriye dönüşmektedir. Bu Türkiye ortalamasının 6 katı demektir ve bu tablo Ağustos 2012 tarihinden itibaren görsel ve yazılı basında (Hürriyet gazetesi, 24 Kanal, mynet gibi) sıklıkla işlenmiş bulunmaktadır.”

Bu önemli bir tespittir. Sözün kısası diyorum ki; kurallara uyan internet cafelere bir sözüm yok, ancak kuraldışı hareket eden mekanlar gerçeğine de seyirci kalmamak gerekiyor. Yanlış yapan internet sahiplerini kurallara uymaya, herkesi çocuklarına, gençlerine sahip çıkmaya davet ediyorum.