*1989 Yılıydı… Batman, ilçe  olarak son dönemlerini yaşıyordu. SHP lideri merhum Erdal İnönü, Batman’a bir heyetle çıkarma yapmıştı. O dönem yıldızlı otelin olmadığı petrol şehrinde kalınacak tek yer TPAO Kristal Park’tı ama dönemin o yöneticileri, Kristal Park’ta İnönü’ye yer vermeyince Japon pasajı karşısındaki Aydın otelinde konaklamıştı İnönü…

MÜTEVAZİ LİDERDİ
Japon pasajının hemen karşısındaki 4 katlı Aydın otelinde gazetecilikte ilginç bir anım var.

Yıl 1989’du. SHP’nin lideri Erdal İnönü, Batman’a çıkarma yapmıştı. Şimdiki CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da SHP’nin eski Genel Sekreteriydi.

SHP Batman ilçe Başkanlığını ise eski politikacılardan Salih Aktan yapıyordu. SHP’nin binası ise Aydın otelinin hemen karşısındaki Paris pasajının üçüncü katındaydı.

Bölgeyi karış karış gezen o dönemlerin ‘Hint horozu’ lakabıyla bilinen merhum Erdal İnönü, geceyi Batman’da geçirecekti. 90’lı yıllara kadar siyasetin ‘S’sinin girmediği Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü tesislerinde kolay kolay ‘siyasetçi’ ağırlanmazdı.

Dönemin Cumhurbaşkanları ve Devlet Bakanları dışında kimsenin konaklayamadığı TPAO’nun 1 nolu misafirhanesine konuk olmak isteyen Erdal İnönü’ye de izin verilmemişti.

 “TPAO’nun 1 nolu misafirhanesinde tadilat var” gerekçesiyle merhum İnönü ve beraberindekilere izin verilmemişti. O konuklar, Aydın otelinin yolunu tutmuştu.

O OTELDE KONAKLAMA
Aydın otelinin ikinci katında ağırlanan dönemin SHP lideri Erdal İnönü, bölge gezisinde yorgun düşmüştü. Fena bir haldeydi, bitkindi. Ancak o mütevaziliği elden bırakmamıştı. Batman’ın Çarşı merkezindeki eski bir otelde kalmayı içtenlikle kabul etmişti.

O dönemde o otelde röportaj yaptığım İnönü’ye yönelttiğim soruların tümüne içtenlikle cevap vermişti.

İnönü, hiçte sitem etmeden sade bir vatandaş gibi otelde kalacağını söylemişti. Dün gibi hatırlıyorum. Geceyi geçirdiği Aydın otelinin hemen karşısındaki Paris pasajının üçüncü katından Batmanlılara seslenen İnönü’nün verdiği mesaj da netti;

“Bu kentte sağ olsunlar, var olsunlar, en iyi şekilde ağırlandık. Yıldızlı mekanlarda kalmak yerine biz de vatandaşın kalabildiği otelde ağırlanmaktan keyif duyduk. Bu otelde en azından TPAO’nun misafirhanesi kadar rahat bir ortamla buluştuk. Bu sıcak ilgi bize yeter-artar…”

SORUN ÇIKARMADI…
Aradan iki yıl geçmişti.

SHP lideri Erdal İnönü, dönemin Başbakanı olan DYP lideri merhum Süleyman Demirel ile birlikte Batman Öğretmenevi’nin açılışına katılmıştı.

Binlerce kişi, şimdi aramızda olmayan merhum olan o liderleri dinlemeye gelmişti.

Demirel ve İnönü için izdiham oluşmuştu. Başbakan ve Başbakan Yardımcısı, o akşam Ankara’ya döneceklerdi. Ancak İnönü’nün hayranları o’na takılmadan edememişlerdi. Eski SHP’li bir grup, merhum İnönü’ye o dönemde kendisine TPAO tesislerinde konaklama izni vermeyenlerle ilgili bir yaptırımı yapıp yapmayacağını sormuşlardı.

İnönü’nün yanıtı netti;

“Öyle şey olur mu? O yöneticileri de anlamak gerekiyor. Belki o şartlarda öyle davranmaları icap ediyordu. Bizim o yöneticilerle uğraşacak zamanımız yok.”

Aradan tam 28 yıl geçmiş. Şimdi o otelin yerinde in-cin top oynuyor. Otel çoktan konaklamaya kapanmış ama o bina hala ayakta. Merhum İnönü’nün kaldığı o otelin önünden geçerken bir an yıllar öncesinin anısını sizlerle paylaşmayı bir görev bildim…