Dünden devam

Batman’ın imar sorunlarıyla ilgili dünkü yazımda Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı bazı kararlara dikkat çekmiş ve teknik açıklamalardan bir şey anlamadığımı ifade etmiştim. Benim gibi düşünen nicelerinin olduğunu biliyorum.

Belediye Meclis kararlarında daha önce kentimiz mücavir alanları dışında olan bazı köylerin arazilerinin imar durumunun ele alındığını gözlemlemiştim. Bundan sonraki meclis kararlarında teknik detay dışında da hepimizin anlayabileceği bir dil ile konuya açıklık getirilmesinin önemini hatırlatmak istiyorum.

Batman kent merkezindeki imar sorunları gözlemlediğim kadarıyla eskiden olduğu gibi devam ediyor.

Bu kentin zemin etüdü yapılmadan, risklere rağmen çok katlı yapılar yükselmeye devam ediyor…

CEVAP BEKLEYEN SORULAR…

Sosyal mekan ve alanlar, trafik, alt ve üst yapı, eğitim vs durumu hesaba katılmadan yükseltilen binaların imar durumu kentimizin imar sorunu değil mi?

Hava kirliliği ve hava sirkülasyon sorunları dikkate alınmadan, hava koridorlarını kapatan yapılar, binalar günümüzde de nasıl yükseliyor?

Dünya Hastanesi ve arkasındaki yapılaşmaları bir imar faciası olarak nitelendirdiğim yıllar geride kaldı. Balkondan balkona atlayacak kadar birbirlerine yapışık apartmanlara onay verilmesini yıllar önce imar faciası olarak nitelendirmiş ve bu köşede eleştirilerden kaçınmamıştım. Bugün eğer hava koridorları, yeşil alan ve uyulması gereken kurallar dikkate alınmadan apartmanlar yükseltiliyorsa, elbette bu kentin geleceği adına eleştirilerden kaçınmayacağım.

Bazı semtlerde neden çok katlı yapılara izin verilirken, bazı semtlerde diğerlerinin yarısı kadar onay veriliyor sorularına cevap veremiyorum. Bazı mahallelerde neden evlerin tapuları verilmiyor?

Batman’ın imar alanı genişliyor mu?

Bir imar çalıştayı düzenlenecek mi, ne zaman?

Kentimizin imar ile ilgili sorunları için çalıştay düzenleneceği daha önce açıklanmıştı. İvedilikle bu çalıştayın düzenlenmesi ve kentin tüm imar sorunlarının tartışılması, ortak akılla bazı problemlerin üzerine gidilmesinde fayda vardır.

Batman mücavir alanı dışındaki çarpık yapılaşma sorunlarının farkında mıyız? Bunun gibi çok sayıda imarla ilgili sorulara nasıl bir cevap verilecek?

SORUNLARI KUCAĞIMIZDA BULACAĞIZ!..

Geçmiş yıllarda mücavir alanlar dışındaki yapılaşmaya dikkat çekerken, bir gün gelecek sorunlarla yüzleşeceğiz diyordum. O değerlendirmelerimden bir kesiti yine önemli olduğundan hatırlatmak istiyorum. İşte o değerlendirmelerim:

‘Bu kentin mücavir alanı dışında yıllardır yapılaşmaya gidiliyor. Belediye’nin görüşü ve iradesi alınmadan pek çok alan imara açılıyor, konutlar inşa ediliyor…

Sonra mı? Daha sonra alt yapıdan üst yapıya kadar nice sorunlar baş göstermeye başlıyor…

Nasıl mı? İnşa edilen konutların lağım suları Batman’ın dışında açıkta akmaya başladığında…

O konutlara taşınan insanlarımız içme suyuna erişimde sıkıntı yaşamaya başladıklarında…

Konutların ulaşım sorunu baş gösterdiğinde…

Büyük sıkıntılar yaşamaya başlayan halkımız, “Yöneticilerimiz nerede?” diyerek saç baş yolduklarında…

Evet, o zaman iş işten geçmiş olacaktır…

Sakın abarttığımı sanmayınız. Kim ne derse desin, Batman’ın en önemli sorunlarından birisi kent mücavir ve il sınırı sorunudur.

ÇOK KATLI YAPILAR HIZLA YÜKSELİRKEN…

Şu anda Batman’ın uzağında, pek çok yerde çok katlı yapılar hızla yükselmektedir…

Kuyubaşı köyünün ilerisinde, Üniversite yolu üzerinde devasa binalar yükseliyor…

Emekli memurlar için çok katlı toplu konutlar inşa edildi, ediliyor…

Kuyubaşı köyünün Meymuniye boğazı cihetine düşen Batı Raman Dağı eteklerinde Belediyenin hiçbir şekilde müdahale edemediği devasa binalar yükseliyor…

Belediye mücavir alanı ve idari sınırları dışında çok katlı yapılar hızla yükselirken, toplum olarak sadece bakmakla yetiniyoruz…

Batman Kent Konseyinde ifade edilen bilgilere göre o çok katlı yapılar İl Özel İdaresi’nin izniyle inşa ediliyor. Belediye yetkilileri Batı Raman Dağı etekleri boyunca yükselen sayısız binaya müdahale edemediklerini söylüyorlar.

İyi de toplu konutların, dağınık binaların alt yapı sorunlarına kim çözüm getirecek?

Hangi plan ve program dahilinde ulaşım, içme suyu, enerji ihtiyaçları karşılanacak?

Bu konuda bir plan var mı?

Batman belediyesi mevcut halde bahse konu yapılara hiçbir hizmet götürmekle mükellef değildir…

Şu anda birileri evlerine taşınsa, etraf ya fosseptik çukurlardan geçilmeyecek, ya da o derelerden lağım ve pislik akacaktır…

Yarınlarda mutlaka bütün o alanlar Belediye idari sınırları ve mücavir alanına alınacaktır. O zaman da siz görün sıkıntıları…

İşte Batman Kent Konseyi, mevcut sorunların dışında, yarınlarda uzun vadeli yeni sorunların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri tartıştı.

Bu kentin geleceğini ilgilendiren sorunun çözümü için Vali ve Belediye Başkanı’nı bir araya getirme kararı aldı…

Batman Kent Konseyi, “Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade ediyor.” Madem böyle önemli bir mekanizmadır, yararlanmak gerekir. Sayın Valimizin ve Sayın Belediye Başkanımızın Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun oy birliği ile aldığı karara uyarak en kısa zamanda bir araya gelmelerini umuyor, ve bekliyorum. Batman’ımızın yarınlarının aydınlık olması temennisiyle.’

Evet yıllar önce kentimizin geleceği adına aldığımız kararın pratiğini göremedik. O sorunlarımız devam ediyor. Şu anda Batı Raman Dağlarında sayısız apartmanın lağımları derelerden akıyor, foseptik çukurları doluyor. Bu yapıları yarınlarda Belediyenin kucağına bırakacak ve hizmet isteyecekler. İyi de neden bunlara ‘dur’ denilmiyor? Diyarbakır örneğini vermiştim; kentin gelişigüzel büyümesine ve yapılar inşa edilmesine izin verilmiyor. Gidin Urfa ve Ergani yollarından geçiniz, o mevkilerde bir tek müstakil bina bulamazsınız. İmar izni ve oturma ruhsatını bırakın, kimse bina dikemez. Çünkü o sorunlar belediyenin kucağına düşecek.

Acilen imar çalıştayı ve ortak akıl öneriyorum. Kentimizin imar durumunu tartışalım, ortak akılla çare üretelim diyorum vesselam.