Batman’ın imar sorunları üzerine kaç makale yazdığımı doğrusu bilmiyorum. Sayısız kez bu kentin imar sorunları üzerinde durduğumu rahatlıkla ifade edebilirim.

Gazetemizde Batman’ın imar alanlarının geliştiğine dair haberi okurken, kentimizin imar sorunları aklıma geldi.

Nihayet bu kentin imar sorunlarının masaya yatırılacak mı diye umuda kapıldım.

Batman Belediye Meclisi’nin 2017 yılında aldığı kararlara baktım. Aylık toplantılarda alınan kararlarda uzun uzadıya imarla ilgili bilgilere ulaştım…

Ancak ne yalan söyleyeyim, doğru dürüst bir şey anlamadım…

http://www.batman.bel.tr/icerik/393/6872/2017-aralik-ayi-meclis-kararlari.aspx

Belediye Meclisinin sadece 2017 yılı Aralık ayında aldığı kararın link bilgisini takdirinize sunuyorum.

BELEDİYE MECLİS KARARLARI…

İmar sorunları uzun uzadıya değerlendirilmiş. Ancak o kadar çok teknik detay vardır ki, sizi nasıl bilgilendireceğimi şaşırdım. Sadece iki maddeyi örnek olarak sunmak istiyorum:

“MADDE 34- İlimiz, Merkez, İluh Köyü’nde kain 12858 nolu parselin ekteki plan örneğinde sunulduğu gibi değişiklik yapılmasına ilişkin öneri üzerinde yapılan görüşme neticesinde;

İlimiz, Merkez, İluh Köyü’nde kain 12858 nolu parselin ekteki plan örneğinde sunulduğu gibi değişiklik yapılmasına ilişkin talep; Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Hükümlerine uyum sağlamadığından talep oy birliği ile reddedildi.

MADDE 35- İlimiz, Merkez, Tilmerç Köyü’nde kain 2585 nolu parselin ekteki plan örneğinde sunulduğu gibi değişiklik yapılmasına ilişkin öneri üzerinde yapılan görüşme neticesinde;

İlimiz, Merkez, Tilmerç Köyü’nde kain 2585 nolu parselin ekteki plan örneğinde sunulduğu gibi değişiklik yapılmasına ilişkin talep; Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Hükümlerine uyum sağlamadığından talep oy birliği ile reddedildi.”

Buna benzer onlarca madde ile oy birliği ile ret gerçeğini gözlemledim.

Oy birliği ile verilen ret kararları olduğu gibi, oy birliği ile alınan kararlardan da bir şey anlamış değilim. Bir örnek sunmak istiyorum:

“PLAN NOTLARI; 1- Tasdik sınırı içerisindeki 2909 parsel, Özel Eğitim Tesisleri alanıdır. Yapılaşma koşulları: “A” dır. 2- İlgili kurumca onaylanacak Avan Projesine göre uygulama yapılacaktır. 3- Özel Eğitim Tesisleri Alanı içerisinde, bu alana hizmet edecek; sosyal, İdari, Yönetim, Öğretmen Lojmanları (Barınma-Konut), Yemekhane, Kreş, Açık/Kapalı Spor Alanalrı gibi tesisler yer alabilir. 4- Bodrum katlarda tesisin ihtiyacına yönelik ortak sosyal mekanlar (Kapalı Spor Salonu, Kantin, Yemekhane, Kütüphane, Laboratuvar, Uygulama Odaları vb.) emsale dahil edilmeyecektir. 5- Cephe şartı aranmayacaktır ve kat yükseklikleri 3.0-3,5 m arası olabilecektir. Spor salonu, sinema, gösteri ve özel tasarım gerektiren sosyal alanlar için kat yükseklikleri Avan Projesine göre belirlenecektir. 6- Mahrec istenilen cephede bırakılabilecektir. 7- Bodrum ve normal katların inşaat alanı yapının tabandaki alanından küçük ve büyük olabilecektir. 8- Bloklar arasında belirli ölçülerde dilatasyon ve genleşme boşlukları bırakılması şartıyla 40 m cephe şartı açılabilecektir. 9- Yapıların birbirine olan teşekküllerde çekme mesafeleri şartı aranmayacaktır. 10- 2909 nolu parselde İmar Kanunun 15. ve 16. Madde uygulamaları yapılabilecektir. 11- Aksi belirtilmeyen hususlarda Planlı alanlar İmar Yönetmeliği Hükümleri geçerlidir.

Bu plan ve raporunda belirlenmeyen hususların da 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili Yönetmelikleri ile 2009 Yılında onaylanan Batman Revizyon Uygulama İmar Plan Notları dikkate alınması suretiyle 5393 Sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesi ve 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi uyarınca İmar Plan Değişikliğinin yapılmasına oybirliği ile karar verildi.”

Kentimizin imar sorunlarına çözüm getirilmesi konusunda, yukarıda görüldüğü gibi Belediye Meclis üyeleri hayli kafa yoruyorlar. Ancak oldukça teknik detaylar beni düşündürüyor.

Belediye Meclis üyelerinin imar mevzuatlarına bu kadar hakim olması ve oy birliği ile evet veya ret kararları alması hususu kafamda soru işaretlerine neden oluyor. Herkes imar konusunda bu kadar bilgili ve donanımlı mı diye düşünmeden edemiyorum.

Google arama motorunda Belediye Meclisi’nin geçmiş yıllarda aldığı kararlara ulaşmak istedim. Belediye resmi web sitesinde 2016 ve 2017 yılı kararları dışında meclis kararlarına ulaşamadım. Ancak konuyla ilgili olarak edindiğim bilgilere göre belediye meclis üyeleri geçmiş yıllarda da yukarıda örneklerini sunduğum pek çok olumlu veya ret kararları alıyorlarmış.

Değerli Okurlar, hakkında bilgi sahibi olmadığım imar konularıyla ilgili değerlendirme yaptım. Daha yaşanabilir ve güzel bir kent için imarın önemine inanan biriyim.

Keşke Belediye Meclisinin aldığı kararların teknik detayları dışında halkın ve bizlerin anlayabileceği şekilde de özet bilgilendirmeler yapılsa ki gerçekten hangi olumlu veya olumsuz kararların alındığını bilelim.

Bu kentin imar sorunlarının olduğu gerçeğine inanıyorum. Geçmiş yıllarda 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş Batman Kent Konseyi’nde, ‘İmar Ana Çalışma Grubu’da oluşturulmuştu.

Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Sözcüsü olarak yıllarca kentimizin sorunlarının çözümüne kafa yoran biriyim. Ancak söz konusu imar ana çalışma grubunun hazırladığı sunumu izlerken, imar mevzuatındaki eksikliğimi daha bir anlamış, Batman’ın çok ciddi bir imar ve çarpık yapılaşma sorununun olduğunu bir kere daha net şekilde öğrenmiştim.

Kentimizin imar sorunlarına günümüzde kafa yorulduğunu görmek sevindiricidir. Belediye imar alanlarının genişlemesine yönelik çalışmaları olumlu bulmakla birlikte, herkesin gelişmelerden haberdar olması adına geniş katılımlı bir İmar Çalıştayı’nın yapılmasında yarar görüyorum. İmarla ilgili sorunlarımız çok olduğundan inşallah yarın ki yazımda da bu mevzudaki görüşlerimi sizlere sunmak istiyorum.

Devamı yarın