Daha temiz ve yaşanabilir bir kent için çabalamak, mücadele vermek sadece bazı gönüllüler ile olmuyor.

Kentin yöneticilerinin duyarlılığı da önemlidir.

Herkes sorumluluk bilinciyle hareket ederek görevini yapacak. Bu da yetmez. Topyekun bir bilinçlenme şarttır diye düşünüyorum.

Tabi gönüllüler sorumluluk bilinciyle görevlerini yapacak, toplumu bilinçlendirmeye yönelik çabalarını sürdürecekler. Hiçbir yerden ücret almadan, özveriyle daha yaşanabilir bir kent için mücadele veren gönüllülerin uyarılarının hem toplum nezdinde, hem de il yöneticileri nezdinde dikkate alınması büyük önem arz ediyor.

Bu kentin en önemli sorunlarının ne olduğunu aslında çoğumuz biliyoruz. Yıllardır köylerden aldığı göçlerle hızla büyüyen, gelişen kentimizin en önemli sorunlarının başında ‘imar sorunları’ gelmektedir.

İmardaki sıkıntılar kentte çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdi. Çünkü yıllarca rantçılar bu kentin gelişiminin önünde engel oldular…

Kentin mücavir alanlarını geliştirmesi bir zorunluluktu. Rant amaçlı çalışanlar belli alanlarda araziler satın alarak mücavir alanlara olumsuz etki yapmaktan çekinmediler…

Kentimizde hava kirliliği yaşanıyorsa, bunun en önemli sebeplerinden birisi imar ve yeşil alanlarla ilgilidir.

Hava koridorlarından yoksun bir imar gerçekliği hepimizin malumudur…

Bu köşede imar, rant ve yeşil alanlarla ilgili sayısız değerlendirme yaptığımı biliyorsunuz. Her dönemin il yöneticilerine ve özellikle belediye başkanlarına rant çevrelerini hatırlatıp, imarın önemine dikkat çektiğim gibi, kentimizin daha çok yeşil alana ihtiyaç duyduğunu dair önermelerde bulunmuşumdur.

Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkan Vekili (Kayyum) Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un yerel basında yer alan demecini sosyal medyada paylaşmıştım. Hayatın devam ettiği gerçeğini göz ardı eden bazı kişilerin tepkisiyle karşılaşmıştım…

Yerelde köşe yazısı yazanların, kentin sorunlarına ile ilgili olarak seçilmişlerin yerine atanmış belediye başkanının açıklamalarını değerlendirmeleri, önermelerde bulunmaları çok doğal değil mi?

Batman’ın güzel yarınları için çabalayan biri olarak yerelde kenti yönetenler kim olursa olsun, bakış açımı ortaya koyarak görevimi yaparım.

Meselelere objektif bakış açısıyla bakarak, kentin daha güzel yarınları için doğruları sahiplenmeli, yanlışları ise eleştirmeliyiz.

Evet, Sayın Aksoy’un basında çıkan ifadelerinden söz ettim. Bence çok önemli ifadelerdi, önce o sözlere bakalım: “Park, mikro düzeyde ele alınması gereken bir şey. Herkesin, evinden 3–4 dakikada ulaşabileceği bir park olması lazım. Herkes, nefes alması için Atatürk Parkına gelirse buna ne şehir dayanır, ne trafik dayanır. Yeni imar planları yapılırken bunlar göz önüne alınmalı. Ama en önemlisi kırmızı çizgim, yeşil alanlar. Batman’da taziye evi dernek binası yapmak isteyen herkes, gözünü yeşil alanlara dikiyor. Bu konuda taviz vermiyorum. Kişisel sahipler dışında, oradaki eğitim alanlarını, sosyal tesisleri iyi planlamak lazım. Kent esenliğine dönük imar planı yapılmalı. Bir kısım diyor ki şehir, havaalanına doğru, bir kısım diyor üniversiteye doğru büyüsün. Kimin arsası nerede varsa oraya, doğru büyüsün istiyor. Böyle bir şey olamaz. İmar planı düzgün, kentsel prensiplere cevap verecek, çağdaş ve kamu yararına göre olmalı, rant temelli değil.”

YEŞİL ALAN DUYARLILIĞIMIZ…
Yeşil alanlar ve imar konusundaki konusundaki demecini önemsiyorum. Belediye’nin yeşil alanları çoğaltması gerekirken, çeşitli amaçlar için kullanıma açması kadar vahim bir durum olamaz. Belediye Başkan Vekilinin bu konuda toplum yararına ilkeli olması önemlidir.

Yıllar önce mensubu ve yöneticiliğini onurla yaptığım Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu konuda uyarılarda bulunuyor, yeşil alanların korunması için kamuoyunu harekete geçirmeye çalışıyorduk. Bundan dört yıl önceki açıklamaya bakalım: “Batmanda 4 mahalledeki yeşil alan ve parkların taziye evine dönüştürülmesine çevreciler tepki gösterdi. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, ‘Muhtarların öncülüğünde mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda Belediyenin 2014 yılı içerisinde İmar planında yeşil alan ve park olan dört alanı taziye evlerine tahsis ettiğini ve Belediyeye bu yönde yapılmış bir çok talebin daha bulunduğuna dikkat çekerek, park ve yeşil alanların birer, birer betonarme yas evlerine dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz dedi. Aydınlıkevler, İluh ve Huzur mahallerinde sadece birer park olduğunu her 3 park alanında Taziye evine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş “ Ayrıca Güneykent mahallesinde de 3 dönümlük bir yeşil alanın taziye evi için tahsis edildiği bilgisini aldık. Mahalleli ve muhtarların taziye evlerini yeşil alanlara inşa etme gibi talebini Belediye yönetiminin kabul etmesini doğru bulmuyoruz’ dedi. Taziye evine ihtiyaç duyulan tüm semtlerdeki park ve yeşil alanlarının bu amaç için talep edilmesini hatalı olduğunu belirten Kavuş, ‘Park ve yeşil alanlar insanların gereksinimi açısından en öncelikli sosyal ihtiyaçtır, bu alanların teker, teker taziyeevlerine dönüştürülmesini kabullenmemiz mümkün değildir.  Taziye evlerine ihtiyaç duyulan mahallerde bu ihtiyacı karşılayacak daha uygun alanlar bulunması mümkünken park ve yeşil alanların işgal edilmesi yanlıştır. Belediyenin öncelikli görevi yeşil alanları korumaktır. Yeşil alanların her ne sebeple olursa olsun betonarme yapılara dönüştürülmesine asla müsaade etmemesi gerekir’dedi."

Bu bilgiden de anlaşılan şudur; Çevreciler taziyeevleri gibi dini açıdan hassas yapılar konusunda bile ilkeli davranarak doğruları savunmuş, yeşil alanların korunmasının önemi konusunda uyarı görevlerini yapmıştır. Dün başka belediye yönetimlerine yönelik olarak yaptığım değerlendirmeyi mevcut yönetime de hatırlatarak yazımı bitiriyorum: “Bakınız, bazı mahallelerde 'harabe' veya 'Virane' dediğimiz evler var. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan, madde bağımlılarının cirit attığı ve mesken tuttuğu bu evleri yıkarak, yerlerini istimlak ederek taziyeevleri orada inşa edilebilir. Batman Belediyesi yöneticileri halkın ve muhtarların etkisinde kalmamalıdır. Park ve yeşil alanları yas evlerine çevirme yanlışına düşmemelidirler...

Batman kent merkezindeki yeşil alanları amacı dışında kullanmama konusunda azami dikkat gösterilmelidir.

Eğer yeşil alanlarımızı artırırsak bazı hastalıkların önüne geçebileceğiz. Eğer yeşil alanlarımızı yitirmeye devam edersek, daha çok yas tutacağımız gerçeğini unutmayalım...”