Kentimizin çözüm bekleyen önemli sorunları, şu günlerde bizi yönetmeye talip olanların gündemlerinde.

Batman Belediye Başkanlığı için aday olanlar, projeleri hakkında kamuoyuna bilgiler ve sözler veriyorlar...

İluh Deresi'nin kalıcı ıslahı da, politikacılarımızın vaatleri arasında. Hatta sıralamaya koyacak olursak, en başta gelen vaatlerden birisidir.

Batman Küçük Millet Meclisi'nin Mart ayı toplantısına üç parti ile bağımsız bir belediye başkan adayı katılmıştı.

Dört adayın da gündem maddelerinden birisi İluh Deresi idi.

İluh Deresi, Batman Ak Parti Belediye Başkan adayının da vaatlerinden birisidir. Bununla ilgili görseller ve sunumlar da yaptılar.

Kentimizin bu önemli sorununun çözümü için vaatlerde bulunulmasını önemsiyorum. Çünkü inşallah vaatlerin takipçisi olacağım...

**

**

İLUH ÇALIŞMALARIMDAN BİR KİTAP ÇIKAR...

Seçimi hangi parti kazanırsa kazansın, bugün verilen vaatleri kendilerine hatırlatmayı görev bileceğim.

İluh Deresi ile ilgili yazılarım ve çalışmalarımdan rahatlıkla bir kitap çıkarabilirim. Sadece İluh Deresi ile ilgili güncel makalelerimi toplasam, en az 200 sayfalık bir kitap ortaya çıkar...

Bir dönem petrol, bazen kan ve bazen kanalizasyon sularının açıktan aktığı çöp deryası konumundaki İluh Deresi gerçeğine hiçbir zaman seyirci kalmadım.

Bir Yazar olarak seyirci kalmadığım gibi, çevreci bir aktivist olarak da soruna duyarsızlığım asla söz konusu olmadı...

İluh Deresi kenarında sayısız demokratik kitlesel eylemler ve basın açıklamaları düzenleyerek, kentimin daha güzel yarınlarına hizmet etmenin onurunu yaşamış biriyim...

Ayrıca girişimlerimizle, Belediye, DSİ, TPAO, TÜPRAŞ ve İl Özel İdaresi’nin ortak çalışmalarına vesile olmuş, İluh Deresi'nin temizliğini sağlamış, 400 kamyon çöp toplattırarak halkın takdirini kazanmıştık.

**

**

İluh Deresi'nde tespit ettiğim, kamuoyu gündemine taşıyıp, kamera ve fotoğraflarla kayıt altına aldığım petrol kirliliğini, yargıya, en son AİHM'e taşımış biri olduğum malumunuzdur...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ne yazık ki belgeli kirliliğin sorumlularından hesap sormadı ve dosyayı tarafıma iade etti.

Hem de komik nedenlerle...

Şahsım zarar görmemiş de, dosya o nedenle iade edildi. Zaten şahsım için değil, İluh Deresine dökülen petrol kirliliğinin, batman Çayı ve Dicle Nehrine akarak doğaya, o sudan yararlanacak tüm canlılara zarar verdiği gerekçesiyle, başkanı olduğum çevre kuruluşu adına dava açmıştım...

AİHM, savunduğu değerlerlerden gittikçe uzaklaşan bir yapıya dönüşmüştür. Hasankeyf ile ilgili son kararı da bunun göstergesi...

**

**

On yıl önce bu köşede Eskişehir Porsuk örneğini sunmuştum. Eskişehir'in kanayan yarası, İluh Dereleri olan Porsuk, güzel bir proje ile kente hayat vermişti.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı olarak sorunu Kent Konseyi gündemine taşımıştım. Aralarında benim de bulunduğum komisyon şu isimlerden oluşmuştu: Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı Hasan Argünağa, Batman Üniversitesi adına Yardımcı Doç. Dr. Tahir Nalbantoğlu, Belediye İmar Müdürü Mehmet Demiral, DSİ 103. Şube Müdürlüğü adına İnşaat Mühendisi Ahmet Fırat Kuyucu ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Fevzi Bakır."

Evet, bu komisyonun hazırladığı bir İluh Deresi Raporu vardı. İnşallah o raporu yarınki yazımda, İluh Deresi projeleri ile Batman kamuoyunun karşısına çıkan politikacılarımızın da dikkatlerine sunacağım.

Yıllar önce, 'Özellikle iktidar ve muhalefet Milletvekillerini duyarlı olmaya çağırıyorum. İluh Deresi’nin kamuoyu gündeminden düşmemesi için gereken duyarlılık gösterilirse, bu ayıptan kurtulacağız' diyerek çağrılarda bulunmuştum.

Aradan on yıl geçti. O ayıp hala karşımızda duruyor.

Devamı yarın