Kentimize gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, basının huzurunda Batman’ımızın geleceğini ilgilendiren önemli bir sorunla ilgili, önemli bir söz vermiştir. Bize düşen de bu sözünün takipçisi olmaktır…

Şahsen politikacıların sözlerini ihtiyatla karşılıyorum. Kentimizin geleceğini ilgilendiren en önemli sorun için verilen sözü de o nedenle ihtiyatla karşılıyor, ama önemsiyorum.

Bakan Eroğlu’nun basına düşen ifadelerine baktığımızda müjde üstüne müjde verdiğini görüyoruz. Açıklık getirmediği, ancak bitirildiğini belirttiği 13 müjdesinden sonra bu kez Batman için toplamda maliyetleri 832 milyon TL’yi bulacağını belirttiği 11 müjde daha vermiş…

Orman köylerimizde işsizlere iş imkanı ve ekonomiye katkı sağlamayı amaçlayan fıstık, ceviz ve badem fidanı ekimi için verilen teşvikleri önemsiyorum.
Bakan Eroğlu’nun en çarpıcı beyanı ve sözü şöyle: “Kırsal kalkınmayı harekete geçirdik. Gelir getirici bademinden cevizine kadar, Antep fıstığına kadar ne yetişiyorsa, dikim yapılıyor. 3 Yıl bakımı, masrafları bize ait, geliri ise 49 yıl süreyle vatandaşa ait. 11 Müjdede ne var? DSİ, burada en büyük yatırımları yapıyor. 8’i DSİ’ye ait, 3’ü Orman Genel Müdürlüğünün. Bu müjdelerden öncelik verdiğimiz Batman’ın için büyük önem arz eden İluh deresi ve Batman Çayı ıslahı projeleri. Bu projeleri belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz.”

Bu ifadeler kesinlikle unutturulmamalıdır. Bize düşen en önemli görev, verilen bu sözün arkasında durmaktır…

İluh Deresi için yazılar yazmakla kalmayan, pratikte sivil toplum örgütü çatısı altında en önemli mücadeleyi veren biri olarak inşallah verilen sözün takipçisi olacağım. Bakan Eroğlu, İluh Deresi ve Batman Çayı Islah projeleri için söz vermişse, kamuoyu desteğini de bulacaktır. Kamuoyunu bilgilendirmeyi de görev biliyorum.

İLUH DERESİ PROJESİ!..

Batman’ın çevre açısından en önemli sorunlarının başında İluh Deresi gelmektedir. Bu derenin ıslah edilmesi için yıllardır uyarılar yapılmaktadır.

Bu köşede, Batman’daki tüm meslektaşlarımın toplamından daha fazla İluh deresi ile ilgili değerlendirmeler yaptığıma inanıyorum.

İluh deresindeki petrol akmıştır…

İluh deresinde kanalizasyonlar açıktan akmıştır…

İluh deresi kan kırmızı akmıştır…

İluh deresi çöp akmıştır…

İluh deresi, karasineklerin, sivrisineklerin, mikropların üreme merkezidir…

1990’da günlük yazılar yazmaya başladığım zaman, İluh deresinin ıslahı konusunda değerlendirmeler yapardım. O dönemin politikacıları derenin ıslahı konusunda sözler verirdi.

Yıl 2017, İluh deresi hala gündemimizde…

Bu dere için ilk çalışma 1996 yılında merhum Belediye Başkanımız Merhum Salih Gök döneminde başlamıştır. Daha sonra 2001 yılında bir protokol imzalanmıştır.

Daha sonra bilindiği gibi İluh deresi betonarme kanalla gündemimize geldi. Betonla ıslah derenin temiz tutulması için özellikle önemli bir etkendi. Ancak toplumumuz gereken duyarlılığı göstermedi ve dereyi kirletmeye devam etti.

Çöplük merkezine dönüşen İluh Deresi, bir kez Hüseyin Kalkan döneminde temizlenmişti. Ancak aradan bir yıl geçmeden İluh deresi bu kez çöplerden geçilemeyecek düzeyde kirlenecekti.

Yıllardır Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin gündeminde olan İluh deresi, 2009 yılı yerel seçimlerinden sonra Batman Kent Konseyi’nin de ana gündem maddesi oldu.

Çevreciler ve Kent Konseyi, Valilik ile Belediye’nin İluh deresinin temizliği için birlikte hareket etmesini önerince olumlu gelişme yaşandı. Kentin dinamikleri birleşince olumlu sonuçlar da kaçınılmaz oldu.

DSİ, TÜPRAŞ, TPAO, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Belediye’ye araç desteği verince İluh deresi temizlenecekti.

Evet, İluh deresi kentin en önemli çevre sorunlarından. Sadece çevre sorunu değil, aynı zamanda İluh deresi kent için önemli bir tehdittir…

Her zaman ifade ediyorum; doğa hataları affetmez…

Dere yataklarını imara açacak olur, orada yapılaşmaya gidersek, doğa bir gün sel ve felaket olarak intikam alacaktır. Geçmişte bu hata yapılmıştır. Şimdi o hatanın bedelini ödemekteyiz. 2006 yılı 1 Kasım gecesi yaşanan felaketin yaralarını hala sarmış değiliz.

Batman Kent Konseyi Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu’nun önerisiyle İluh Deresi yürütme kurulunun ana gündem maddesi olmuştu.

Kent Konseyi, İluh deresinin dünü hakkında araştırma yapılması için bir komisyon oluşturdu.

Dönemin Batman Belediye İmar Müdürü Mehmet Demiral, İluh Mahalle Muhtarı Mehmet Bars, İl Afet Şube Müdürü Feyzi Bakır, DSİ adına inşaat mühendisi Ahmet Fırat Kuyucu, TMMOB adına Mimar Hayrettin Caymaz, Belediye Kamulaştırma Şefi Nurettin Arı, Batman Üniversitesi adına Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Kent Konseyi adına Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı Hasan Argünağa’dan oluşan komisyon oluşturulmuştu.

Aynı komisyon üyeleri, İluh deresine giderek, sorunu yerinde tespit etmiştiler.

İluh deresi için geçmişte yapılan çalışmalar, istimlâkler, kamulaştırma, 18. madde imar uygulaması vs. hususlarında araştırma yapan heyet, Kent Konseyi’ne bir rapor sunmuştu.

Bakanlar Kurulu’nun 2007 yılında aldığı kararla, İluh deresi bitişiğindeki bazı semtlerimiz ‘Afete Maruz Alan’ olarak ilan edildi. Bu karar önemli.

ESKİŞEHİR PORSUK ÖRNEĞİ…

İluh deresi için Eskişehir’in ortasından geçen Porsuk Çayı projesini öneriyorum.

Porsuk, tıpkı İluh deresine benziyor. Ancak öyle bir projedir ki, renkli halini gördüğünüzde hayretler içerisinde kalıyorsunuz.

Porsuk örneği Batman’da da uygulanabilir. Zaten Batman Barajı Sol Sahil Sulama Kanalı deşarj alanı olduğundan, İluh deresinde sürekli su akabilecektir.

Porsuk örneği uygulanırsa, İluh deresi kenarındaki evler en pahalı evler olacaktır.

Dere kenarında villalar neden olmasın?..

Batman’da etkin bir kamuoyu oluşturursak, emin olun İluh deresi ayıbımız değil, medarı iftiharımız olacaktır…

Batman İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlanıp, Başbakanlığa sunulmuştur. Yıllardır o proje için adım atılmadı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, o projenin kendisine ulaşmadığını beyan etmişti. Şimdi Belediye ile bu projeyi hayata geçirme sözü veriyor.

Gazetemizdeki şu beyanı özellikle önemli: “Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken bana şu talimatı verdi; ‘Batman’a ne gerekiyorsa yap Veysel hoca’ dedi. Ben de kendimi burada buldum. İlk önce Batman Barajını tamamladık, daha sonra sağ ve sol sahili tamamladık.”

Madem tam yetkili, projenin pratiğini görelim. Dilerim verilen sözler pratik bulur. İnşallah sorunlarımızın takipçisi olacağız.