Yeni bir yıla girmemizin üzerinden 15 günü aşkın zaman geçti. Zaman değirmeni hızla dönerken, 2018 yılının büyük ve önemli pek çok sorunları yeni yıla taşındı…

Meselelere objektif bakarak özetle ifade edeyim; mevcut Kayyumlu Belediye yönetiminin, bu kentin 3. Etap vizyon projesi(benzer çalışmalar) ve kimi üst yapı sorunlarının çözümü konusunda önemli hizmetlerine tanık olduk.

Asfaltlamada, temizlikte, ulaşımda, kentin güzelleştirilmesinde, pek çok yerin alt ve üst yapısının değiştirilmesi konularında sarf edilen çabalar dikkat çekicidir.

Eskiden yağışların başlamasıyla birlikte kentin sayısız cadde ve sokakları çukurlardan geçilmiyordu…

Uyarı ve eleştirilerimize rağmen genel olarak sıcakların başlamasıyla birlikte yollar asfaltlanıp, çukurlar kısmen kapatılıyordu.

Yerel seçimde kim iktidar olursa, daha ciddi sorumluluk altına girmiş olacaklardır.

Bazı sorunlarımız çözüme kavuşmuş olsa bile, maalesef geçmişten beri yarınlarımızı tehdit eden çok büyük ve önemli sorunlarımız çözümsüz kalmıştır.

31 Mart yerel seçimi öncesinde İluh Deresi gibi önemli sorunlarımızın gündemde tutularak, bizi yönetmeye aday olanları etkilememiz ve onlardan sözler almamız gerektiğine inanıyorum.

İLUH DERESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ UNUTALIM MI?
İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesini örnek vereyim. İluh deresi, bu kentin devasa bir sorunu değil mi?
12 mahalleyi ve bu kenti pislikleriyle, kokusuyla, çevre kirliliğiyle, açıkta akan lağım suları ile etkilemiyor mu?
İyi de neden bu konu gündemimizde değil?

İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesini unutalım mı?
İluh Deresi’nin ıslahı için sayısız kez girişimlerde bulunmuş, sorunu Batman Kent Konseyi gündemine ve AİHM’ye kadar şahsen taşımış biri olarak karşınızdayım.

İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Sayın Nejdet Atalay döneminde gündeme geldi. O proje hazırlandı ve Kent Konseyi’nin bilgisine sunuldu. Dönemin Kent Konseyi ve dönemin Valisinin önemsediği proje için
yapılan görüşmeleri hatırlıyorum. Sayın Atalay cezaevinde olduğundan, Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Serhat Temel proje ile çok ilgilendi.

İluh Deresi sorununu Batman Kent Konseyi gündemine taşıyıp, oluşturulan komisyon sözcülüğüne de seçilmiştim.

Özellikle eski Ak Parti Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen’in önemli girişimleri oldu. Belediye yöneticileri ile Sayın Ekmen’in buluşmaları için yoğun diplomasi çalışmalarına ben de katılmıştım. Bu gerçeği belediye yöneticilerimiz ve Kent Konseyi bileşenleri unutmamıştır.
Sayın Ekmen’in girişimleriyle Sayın Serhat Temel ve dönemin Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’le Ankara’da buluşmuştu. Maliye Bakanımız, projenin sadece belediyeye mal edilmemesini istedi ve Kent Konseyi ile Valilik logosunun da Proje takdim kitapçığına yapıştırılmasını istemişti. Bu öneri de kabul edilmişti.

O süreçte genel seçim olacaktı. Bu kez Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir ile belediye yöneticileri arasında diplomasi yürütmüştüm. Daha sonra Maliye Bakanımızdan randevu alınmış ve Batman Kent Konseyi, Batman Valililiği ve Batman Belediyesi logolu İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi Ankara’da Maliye Bakanımıza arz edilmişti.

YAYGIN BASINDAN ÇARPICI BİR HABER…

Biliyorsunuz, “Hafıza-i Beşer Nisyan ile Maluldür.” Ancak yazılı kayıtlar, haberler biz unutsak bile baki kalıyor.

Size arz ettiğim gelişmelerle ilgili haberler.com da 9 Aralık 2011 tarihli bir haberi bilginize sunmak istiyorum: “Uzun süredir Batman gündeminde olan ve kentin geleceğini yakından ilgilendiren İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Batman Kent Konseyi tarafından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunuldu. Batman Belediyesi tarafından hazırlanan ancak tüm kente mal edilmesi için Valilik, Belediye ve Kent Konseyi Logosu basılan proje kitapçığının Bakan Şimşek tarafından Başbakan'a sunulacağı bildirildi. Beş yıl önce 11 kişinin yaşamına sebep olan büyük sel felaketi sonrası gündeme gelen İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda nihayet son adımlar atıldı. Sel felaketi sonrasında kente gelerek Kuyubaşı toplu konutlarının temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan, İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesinin hazırlanarak kendisine sunulması halinde gereken desteği vereceğini açıklamıştı. Batman Belediyesi, yıllar sonra söz konusu projeyi hazırladı. Batman Kent Konseyi'nin gösterdiği çaba sonucu son genel seçim öncesinde dönemin Ak Parti Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in girişimleriyle Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ve dönemin Kent Konseyi Başkanı Süleyman Noyan'ı makamında kabul eden Bakan Şimşek, projenin Valilik, Belediye ve Kent Konseyi Logosu basılarak hazırlanmasını istemişti. Batman Kent Konseyi Başkan Yardımcısı avukat Murat Çiçek, Ak Parti Milletvekili Ziver Özdemir'le birlikte Bakan Şimşek'le Mecliste görüştü. Özdemir'in girişimleri ile sağlanan görüşmenin olumlu geçtiği öğrenildi. Valilik, Belediye ve Kent Konseyi logosunu taşıyan kitapçığı alan Bakan Şimşek, sorunla ilgileneceğini söyledi. Bu arada Belediye Başkan Vekili ve Batman Kent Konseyi Başkanı Serhat Temel, tek amaçlarının İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesinin hayata geçirilmesi ve kentin bu önemli sorundan kurtulması olduğunu belirterek, ‘Projeyi sadece Belediye'ye mal etme gibi bir niyetimiz yok. Kentimizin geleceğini ilgilendiren bir projedir’ dedi. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üç kurumun logosunu taşıyan kitapçığı daha sonra Başbakan Erdoğan'a sunacak ve desteğini isteyecek. Batman kamuoyunun yakından takip ettiği ve çevrecilerin de üzerinde önemle durduğu projenin kitapçığını Maliye Bakanı'na sunan Murat Çiçek, Kent Konseyi'nin sorunun takipçisi olacağını söyledi.”
http://www.haberler.com/iluh-deresi-projesi-bakan-simsek-e-sunuldu-3180497-haberi/
Evet, bu gelişmeden sonra projenin Başbakanlığa sunulduğu da açıklanmıştı. Ancak sorunun çözümü gerçekleşmedi.

2011 yılından sonra da sorunu sürekli gündemde tuttum. Ancak hiçbir belediye yönetimi sorunu çözemedi. Sorunu gündemde tutmayı bir görev biliyorum. Aradan epey zaman geçmesine karşın bu konuda bir çalışma yürütülmüyor. İluh deresi sorununu sonradan Batman Kent Konseyi gündemine yeniden taşıdım.

Sorunlar nerede çözümsüzlüğe terk ediliyor, nerede tıkanmalar yaşanıyor? Bunu bilmek bizim ve Batman kamuoyunun hakkıdır. İluh Deresi, besicilik gibi sorunlar sadece Belediye eliyle çözüme kavuşturulamaz. Ancak belediye sorunları gündeme taşıyıp kamuoyundan destek istemelidir. Eskişehir Porsuk veya Gaziantep örneği ile İluh Deresini sorun olmaktan çıkarmamız lazım. Bunun için mücadeleye devam ediyorum