**Batman’ın belde olduğu 1955 yılında açılan 40 yatak kapasiteli Sason Palas, yıllara meydan okuyor. Odaların eski kapıları, ranzalar ve resepsiyon bölümüyle Sason Palas, iki kez el değiştirse de bugün o gün kimse eski otelin yapısına dokunmamış…

**60-70’li yıllarda bölgede sinemanın olmadığı dönemlerde Batman’da sinema sayısı 6 idi. Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu Raman’da, 1947’de o dönemin ABD’li petrolcüleri için sinema günleri yapılırdı. Ardından petrol şehri Batman, sinema salonlarıyla buluşmuştu…

KİMLER KONUK OLMADI Kİ O OTELE…
Kara altının bulunmasıyla İluh köyü, ‘Batman’ şehrine dönüşmesinin sancılarını yaşıyordu…

1955’te belde olan Batman’ın o ilkel kasabasında Türkiye Petrolleri’nin bulunduğu Site’de neler yoktu ki…

O dönemin petrolcülerine villa tipi modern konutlar, hastane, sinema, okul ve yüzme havuzları yapılmıştı. Ancak o dönemler beldenin kalbi konumundaki petrol kasabasına gelen konukları ağırlamak için Diyarbakır-Bismilli Şirin Yörük’ün yaptığı üç katlı 40 yatak kapasiteli Alpaslan Otel, ilk konaklama mekanıydı…

1989 Yılında Abdulaziz Acet’in satın aldığı o ilk otel, adı ve sahibi değişse de o bina yapıldığı günden bugüne hiç ama hiç eski dokusunu bozmamış.

22 Yıldır otel işletmeciliği yapan Kemal Oğuz, Bankalar caddesi güzergahı olarak bilinen o eski otelin ikinci ve üçüncü katında bizi gezdiriyor.

Tam 64 yıl öncesinin binasında her şey eski…

Devasa odalar, eski ranzalı yataklar, asma kilitler ve demir korkuluklar ile 2. Kattaki balkon bölümü bu şehrin dününe ait yapıların nasıl sağlam olduğunu gözler önüne seriyor. Resepsiyon bölümü, müdüriyet ve bekleme salonu yıllar öncesinden düşünülmüş…

Sason Palas’ın hemen bitişiğinde Nur Palas otelinin de bir o kadar geçmişi var…

Çocukluğumda hatırlarım kısa bir dönem merhum babam ile amcamın işletmeciliklerini yaptıklarını 1. Cadde de Batman’ın 3. Sınıf bir oteli vardı.

Yaklaşık 50 yıl önceydi…

İlkokul yıllarımdı…

Cengiz Topel İlkokulundan şimdi ki 1. ve 2. Caddeyi birbirine bağlantı sağlayan Celbek pasajında; Batman’ın ilk gazetecisi merhum Haluk Yargıcı, vardı. Ağabeyim merhum Enver Arslan’ın yanına gider, hurufat ve çizgileri temizler, gazete dizgisi için hazırlık yapardım. Bir de merhum babamın kaldığı otelde DDY garına gelen buharlı treni izler, eve dönerdim…

Hafta sonu Çarşı-Pazar turu yaparken, önünden geçtiğim o yıllara meydan okuyan Sason Palas otelinin o eski havasını teneffüs ederken çocukluğumun otelleri gözümde canlandı, durdu…

İyi ki bu şehrin dününe ait tek-tük yapıları var.

BATMAN’IN ESKİ SİNEMALARI…
Çarşı, Yeni Mahalle ile Aydınlıkevler mahallelerini birbirinden ayıran Mehtap caddesi, adını yıllar öncesinin sinemasından alır…

70’li ve 80’li Yıllarda tek kanallı siyah-beyaz televizyonun yeni yayıldığı dönemlerdi. O zamanlarda Batmanlı gençlerin sinema tutkusu vardı…

Okul ve matbaadan sonra Saray, Raman ve Mehtap sinemalarına giderdik. Mehtap sineması biraz daha kenar mahalleye yakın oluşundan ilk tercihimiz bu sinema olurdu.

O dönemin teknik koşulları bugünkü gibi değildi.
Filmler sık sık kopar, yanardı. Makinistlerin sokağa attığı filmleri toplar bir de kopuk filmlerdeki sanatçılara bakar dururduk.

Batman’ın ilk Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatif Başkanı merhum Necati Arıkan’ın 50-60 yıl öncesinde Batman’a kazandırdığı üç ayrı sinemada bir zamanların İstanbul-Beyoğlu’ndaki sinemalar kadar moderndi…

Merhum Arıkan annesi ‘Seyran’ adına yaptığı sinemanın adını daha sonra ‘Mehtap’ olarak değiştirmişti... 80’li Yıllarda Gülistan caddesindeki Saray sinemasının yazlık bölümünde akşamları gazeteyi bitirdiğimizde film izlemeye giderdik.

Batman bir başkaydı…

TPAO tesislerindeki sosyal aktivitelere ayak uydurmaya çalışan petrolün başkenti 1990’da ‘İl’ olunca; şehrin Site mahallesi ile olan farkı hızla kapattı. Fakat o eski sinema binalarının yerini de yeni iş merkezleri aldı.

Kısacası; 70-80’li yıllarda Batman bir başka yerdi... Şehrin ilk oteli ile eski sinemaların öyküsünden bir kesiti sizlere sunmaya çalıştık…

Kalın sağlıcakla…