*Bu şehrin temelini atan simaları, şu günlerde sonbaharda sararan yapraklar gibi kaybediyoruz bir bir. Petrol şehrinin dününe tanıklık yapanların hikayelerini fırsat buldukça okurlarımızla paylaşıyoruz. 1955 Yılında şehrin temeli atıldığında; bozkır bir ovada onlar çile çeken güzel insanlardı. İşte o emektarlardan biri daha ayrıldı aramızdan. Batman’ın ilk faytoncusu Veysi Pilatin de yaşama veda etti...

*Son dönemlerde Batman’ın çevre yollarında peş peşe ölümlü kazalar dikkat çekici. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün, kazaların yaşandığı yol güzergahlarını bir çok ele almalı ve dizayn etmelidir. Batman-Siirt çevre yolunun ardından Pazar akşamı da Batman-Kozluk karayolunda 49 yaşındaki 5 çocuk babası Yaşar Ekinci’nin trafiğe kurban gitmesi, Dövecik (Malegir) köylülerini yasa boğdu...

İLK ARABACI-FAYTONCUYDU

Bu şehrin ilk Bakkalı Hüseyin Pilatin ve ilk tuğla imalatçısı Ömer Elçi ile hatıra fotoğraf çeken ilk arabacı ve faytoncu Veysi Platin ayrılmaz üçlü idiler…

1960 Yılında çekilen bu siyah-beyaz karede; o dönemlerin giyim tarzını da gözler önüne seriyor.

60’lı yılların kasketleri günümüzde yok artık.
Platin kardeşler ile Ömer Elçi, Batman’ın 1955 yılında nüfusunun 4 bin 713’ten günümüze 411 bine çıkmasına tanık olan simalardı.

Uzun yıllar arkadaşlıkları devam etti.

Dört yıl önce Batman’ın ilk bakkalı Hüseyin Pilatin’i kaybettik.

Bir ay önce de kardeşi olan ilk arabacı-faytoncu Veysi Pilatin de 84 yaşında yaşama veda etti.

59 Yıl önce çektikleri o hatıra karede şimdi yaşayan tek sima 82 yaşındaki Ömer Elçi.
Onlar ayrılmaz ekipti…
Şehrin ilk at arabacısı ve faytoncusu Veysi Pilatin, daha sonra taksicilik mesleğine yöneldi.

Platin ile ‘Yüz Yüze Batman’ kitabı için sohbet etmiştim…

Platin, Batman’ın nahiye olduğu dönemi şöyle anlatmıştı:

“Bismil’den Batman’a geldiğimizde İluh Tepebaşı’nda 20 ev ya vardı ya yoktu. Geldiğimde 18 yaşındaydım. Batman’da Süvari Jandarma Birliği’ni hatırlıyorum. DDY Batman İstasyonunda Rafineri’nin parça ve aletleri yığınlaydı. At arabamla rafineri alanına rafinerinin parçalarını taşıdım. 1950’li yıllarda araç yoktu. Batman’ın Kadastro Hakimi Hasan beyi, memur olan Hacı Nesrin’le arazi keşfi için Balpınar’a götürdüm.”

AT ARABACILIĞI, FAYTONCULUK VE TAKSİCİLİK…
Batman’ın dününe tanıklık yapan güzel bir simaydı Veysi Pilatin.

At arabacılığından faytonculuğa geçiş dönemini de şöyle anlatmıştı Pilatin:

“TPAO Batman Müdürlüğü’nün Sitesi’nde o modern lojmanlarda kalan kadınları taşırdım. Onlar kentte alış-veriş yaptıktan sonra faytonumla onları Site’deki lojmanlara götürürdüm. O zamanlar Batman’ın Cumhuriyet Meydanında 20 civarında fayton vardı. Kent içindeki yolcu taşımacılığını faytoncular yapardı. 1970’li yıllarda dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, meydan atların dışkısından kirlendiği için faytonları yasaklamıştı. Batman’da fayton kaldırılınca 70 liraya dört arkadaşımla ortaklaşa traktör aldık.O traktörü uzun süre nakliye işlerinde kullandık. 1976 Yılında taksi satın aldım. Taksiliğe başladığım dönemde Kubba ailesi ve Kenan Konaç’ın Cumhuriyet Meydanında taksi durakları vardı. Taksicilik mesleğinden çok faytonculuğu seviyordum. Bana göre faytonculuk güzel meslekti. Site’deki ailelerin faytonculuğa ilgileri vardı. Taşıma ücreti 2.5 liraydı. Cebimiz TPAO Sitesi’ndeki aileler sayesinde parayla dolardı..”

ÇİLE ÇEKEN EMEKÇİYDİ

11 çocuk babası Veysi Pilatin, çok sevdiği taksicilik mesleğini son 5 yıldır bırakmıştı.
Bir süre önce geçirdiği damar tıkanıklığı nedeniyle beyin felci geçirdi.
Tedavisi bazen evde bazen de hastanede sürüyordu.
Değerli dostum Ramazan Pilatin, babası Veysi Pilatin’in kanındaki pıhtılaşmadan ötürü hastalığının hızlı ilerlediğini söylemişti bana bir süre önce.
Kan pıhtılaşması hızla tüm vücudunu sarmıştı.
Vefatından bir gün önce yoğun bakıma alınmıştı.
İyileşecek, o gülen yüzüyle göreceğiz diye hiç aklıma kötüyü getirmedim…
Haberi ikinci oğlu Ramazan’dan öğrendim. Acı haberi verdi…

Güzel bir insanı daha kaybettik.

Mekanı cennet olsun.

YOLLARA DİKKAT

Belli aralıkla kullanıyoruz o yol güzergahını.

Ve her seferinde görüyoruz ki; o yolda yaya geçitlerinde alınan önlemler yetersiz.

Batman-Siirt çevre yolu olarak bilinen TPAO Bulvarından söz ediyoruz.

Bu yol güzergahı yapılırken gelecekte artacak yoğunluk hiç hesaplanmadı.

Yıllar öncesinde ikiye bölünen yol yetiyordu.

Aradan yıllar geçti, şimdi trafik yoğunluğu beş katı arttı.

Hele yaya geçitlerini güvenli bir hale getirecek bir alternatif şimdilik düşünülmüyor gibi.

Yaya geçitleri güvenli değil, bu güzergaha neden bir üst geçit kazandırılmıyor?

Cudi Mahalle Muhtarı Abdurrezzak Öner, trafik ekiplerinin son günlerdeki denetimlere dikkat çekiyordu ve ekliyordu: “Bu önlemler yeterli değil. Karayollarının bu güzergaha mutlaka bir-iki üst geçit kazandırması gerekiyor.”

Batman-Siirt çevre yolunda iki kişinin ölümünün şokunu üzerinden atamayan Batman, bu kez Batman-Kozluk karayolunda 49 yaşındaki Yaşar Ekinci’nin ölüm haberiyle sarsıldı.

Pazar akşamı indiği minibüstün karşıdaki Dövecik (Malegir) köyündeki evinin yolunun tuttuğu sırada 5 çocuk babası Ekinci, ters yöne giren bir araç sürücüsünün kural hatasından yaşamını yitirdi.

Çevre yollarına yakın bölgelerde en büyük sorunlarından biri yol kenarlarında parklanmaya neden olan bazı tesislere izin verilmesi. TPAO Bulvarında bazı tesisler nedeniyle belirli yerlere trafik ışığı konulmuş. Bu ışıklar çok sorunlu. İstinasız belirli aralıklarla trafik kazaları yaşanıyor. Işıklarda yeşilden kırmızıya geçiş çok ani olduğu için araçlar ani duruyor, sonra arkadan gelen araçlar duramıyor ve öndeki araca çarpıyor.

Kısacası; çevre yollarında yaya geçitleri başta olmak üzere birçok yönden ele almalı ve yeniden dizayn edilmelidir.

Kalın sağlıcakla…