*Partilerin İlçe ve Belde Belediye Başkan adaylarının kesinleşmesiyle birlikte artık seçim havası yaşanıyor. İstedikleri partilerde yer bulamayan Belediye Başkanları, başka partilerden adaylığını açıklıyor. Seçime 2 ay gibi bir süre kaldı. Kırsalın havası şehir merkezinden biraz farklı…

*Önceki gün “Reşkotan bölgesi” diye bilinen Beşiri’deydik. Daha önce Belediye Başkanlığı yapan Sait Karabulut ve taraftarları, Saadet Partisi’ne ‘geçiş’ hazırlıkları yapıyordu. Sadece bölgede değil, Türkiye’deki Ak Parti Belediye Başkanları arasında en genç başkan unvanını elinde bulunduran İkiköprü adayı Yakup Kıyanç’ı da dinledik.

İLÇE VE BELDELERDE HAVA FARKLI
İlçe genelinde 16 Bin 750 seçmenin olduğu ‘Reşkotan’ bölgesi olarak bilinen Beşiri’deyiz…

Babası merhum Ahmet Karabulut’tan sonra Belediye Başkanlığı yapan Sait Karabulut’u, hemen kaymakamlık bitişiğindeki seçim lokalinde buluyoruz. Ayaküstü sohbet ettiğimiz tecrübeli politikacı Karabulut, 31 Mart 2019 seçimi öncesi kitlesiyle görüş alışverişinde bulunuyordu.

Uzun süre Ak Parti’de politika yapan eski Başkan Karabulut, bu kez Saadet Partisi çatısı altında seçime gireceklerini açıklıyordu;
“Sevenlerimizle bir araya geldik. Aslında bu kez dinlenmek istiyordum ama çevrem o kadar ısrar etti ki onları kıramadım ve önümüzdeki seçime başkan adayı olarak girmeyi kararlaştırdım. Küçük esnaftan tutun da birkaç küçükbaş hayvanı olan besici bile seçim için beni zorladı. Bu kadar desteği hiçbir zaman görmedim. Önümüzdeki seçimde artık ben de adayım.”

Sait Karabulut, sevilen bir siyasetçi… Aynı zamanda ilçede kanaat önderi olarak biliniyor. Seçim lokali tıklım tıklım… Genç seçmenlerden tutun da orta yaşlı seçmenin etrafını sardığı Karabulut, temkinli konuşuyor; “Daha önümüzde iki ay gibi bir süre var. Şimdiden hangi adayın ne yapacağını kestirmek güç. Fakat şunu söyleyebilirim, önceki seçimlerde görmediğim bir ilgiyle karşı karşıyayım. Önümüzdeki seçimin Batmanımıza ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum…”

Beşiri, Batman’a 16 kilometre yakınlıkta ama bu ilçede siyaset dengelere bağlı. Hemen her seçimde farklı partilerin adaylarının seçildiği bu ilçe, sürprizlere gebe gibi.

KÜRT ALİ’NİN OĞLU ADAY…
‘Kürt Ali lakabı babama aittir, o lakaba saygı duyuyorum. O böyle kendini kabul ettirdi’ diyen Ak Parti’nin İkiköprü’den gösterdiği en genç Belediye Başkan adayı Yakup Kıyanç, 6 bin nüfuslu beldede eğitim projelerini ön planda tutacaklarını dile getiriyor.

İkiköprü’de 2200 seçmen var. Dört dönem Belediye Başkanlığı görevini yapan babası merhum Ali Kıyanç’tan sonra ailenin en genç ferdi Yakup Kıyanç 29 yaşında… Mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde doktorasını sürdürüyor. Belde’nin sorunlarını tespit etmiş, aileden gördüğü örf, adet ve gelenekleri de unutmayan genç belediye başkan adayı Kıyanç, politikaya şimdiden adapte olmuş... Sanki uzun yıllardır siyasetteymiş gibi rahat olan Yakup Kıyanç, anlamlı bir mesaj veriyor;

“Babamın izin olacağım. O’nun yarıda bıraktığı hizmetleri tamamlamaya gayret edeceğim. Tek isteğim belde de huzurlu bir seçimin geçmesidir.”

Batman-Siirt il sınırındaki son belde olan İkiköprü, şimdiden seçime hazır.

Hafta sonuna kadar lokaller de belde de açılacak gibi.

SASON-YÜCEBAĞ’DA HAVA BAŞKA
Sason’un 2973 metre yükseklikteki Mereto dağı zirvesinde yer yer 1-2 metre yükseklikte kar var ama dibindeki yerleşim yerlerinde hava daha farklı.

Yerel seçim, hem Sason’da hem de Yücebağ’da havayı iyice ısıtmış…

Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar da parti değiştiren başkan oldu. CHP’ye geçen Uçar, seçim startını geçen hafta sonu vermişti.

Küçük yerleşim birimlerinde siyasette dengeler her an değişebiliyor.

Bir süre önce Saadet Partisi’nden Ak Parti’ye geçiş yapan Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, Yücebağ Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya ve Kayapınar Belediye Başkanı İsmail Koruyan, ilk etapta parti değiştiren isimler oldu.

Cuma Uçar CHP’ye geçiş yaparken,
Yücebağ Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya eski partisi Saadet’e,
Kayapınar Belediye Başkanı İsmail Koruyan da Büyük Birlik Partisi’ne geçiş yaptı.

Adayların parti değiştirdiği Sason ve Yücebağ’da seçim çetin geçecek gibi.

Tarihi ilçe Hasankeyf’te ise Ak Parti’de yeniden aday gösterilen Abdulvahap Kusen, adaylar arasında hemen hemen en kıdemlisi. Diğer partiler ile bağımsız adaylığıyla birlikte 5. Dönem başkanlığa hazırlanan Kusen, yeni dönemde de seçilirse ayrı bir rekoru elinde bulunduracak.

Büyük ilçe Kozluk’ta da iddialı partilerin belediye başkanları netleşti. Mevcut Başkan Veysi Işık, çalışmalarına en erken başlayan siyasetçi konumunda.

Gercüş’te ise Ak Parti’de sürpriz bir isim ortaya çıktı. Ekmen ailesi dışında ilk kez Günaydınlar siyaset arenasında.

Kısacası; Batman kent merkezinde HDP ve Ak Parti’nin adayları ön planda olurken, ilçe-beldelerde ise mevcut belediye başkanlarının parti değiştirmesi seçim yarışını kızıştıracak...