Geçtiğimiz Cuma yeni kültür sarayında bulunan kütüphaneyi gezdim. Kütüphane görevlisi M.Sıddık Türker bana eşlik etti ve tanıttı. Çalışkan ve işini severek yapan bir kişi. Her memur kütüphanecilik yapamaz bence. Kitapları sevmesi ve insani ilişkilerde de başarılı olunması lazım.
Yeni kütüphanenin dizaynı belli bir konsepte göre yapılmış 70 kişilik bir okuma salonu. Diğer modelde ödünç kitap salonu ve okuma salonu olurken burası şube kütüphane ve önceki kültür merkezinde bulunan ana kütüphaneye bağlı. Önceki Vali bu yeni salonu çok beğenmişti. Belli bir düzene sokulan yeni kütüphane temizlik bakımından da çok iyi.
Genel anlayışın tersine sadece üniversite hazırlık aşamasındaki gençlerin geldiği bir yer değil kütüphane. TUS sınavına hazırlananlarında geldiği bir yer. Ders çalışan Doktorlar “apartmanda ders çalışamıyorum. Çevreden gelen gürültü buna imkân tanımıyor. Ama burası özel bir yalıtımla izole edildiğinden dışarıdaki gürültü burada duyulmuyor. Ayrıca herkes ders çalıştığı için konsantrasyonumuz artıyor.”
İnternet ve kablosuz ağ var. İnternete girmek isteyenlere bu imkânda ücretsiz olarak sunulmuş. Ancak bazı gençler facebook, youtube gibi sitelere girip internet cafe tarzı bir yaklaşım gösterdiklerinde sistem otomatik olarak kısıtlamaya gidiyor.
İçeride müthiş bir iklimlendirme sistemi kurulmuş, insanın oturası geliyor.
Güvenlik görevlisi iki kişi ve temizlik elemanları sürekli vazife başında.
Ancak bazı yetersizlikler de var. Mevcut salon kapasiteye yetmiyor. Sabah 08’de bile neredeyse yer kalmıyor. Yeni bir salon tahsisinin yapılması acilen lazım.  Ayrıca Batman’a birkaç tane daha kütüphane lazım. Artık gençler eski nesil gibi kitaplardan uzak durmuyor. Keşke Batman’ın dört bir yanına bir düzine kütüphane kurulabilse. Saçma sapan SODES projeleriyle paralar heba edileceğine kurun şehrin dört bir yanına Kütüphane de millet kitap okusun
Diğer bir eksiklik ise bu kadar zengin bir kütüphanede maalesef üniversiteye hazırlanan gençler için kitaplar ve testler bulunmamakta. Bunun sebebi de müfredat içeriğinin sürekli değişmesi ve dershaneye giden öğrencilerin zaten bu tür kitapları dershanelerden temin etmesi. Ama bence bu mantıklı değil. Dershaneye gidemeyenler de var.
Bunun dışında durum iyi. Kitaplar modern bir anlayışla sınıflandırılmış
1.Bölüm çocuk kitapları. 7. Sınıfa kadar her türlü kitap mevcut
2.Bölüm yetişkin bölümü. Osmanlı ve Avrupa tarihi ile ilgili.
3. Bölüm Dünya klasikleri, Atatürk ve Coğrafya kitapları
4. Bölüm çağdaş Avrupa edebiyatı
5. Bölüm klasikler. Türk ve yabancı edebiyatı.
6. Bölüm Dil ve dil bilimi ile ilgili kitaplar.
7. Bölüm fen, biyoloji, kimya ve astronomi kitapları
8. Bölüm gazetecilik ve psikoloji kitapları
9. Bölüm temel müracaat eserleri. Ana Britannica, Meydan Larousse
10.Bölüm sürekli yayın dergileri
11. Bölüm çocuk standı.
Renk sisteminin de uygulandığı kütüphanede arayan istediğini bu yöntemle çarçabuk bulabilmekte.
Mor- gazetecilik ve psikoloji. Kırmızı-Teknoloji ve tıp
Gri- felsefe. Yeşil- dini kitaplar
Pembe-tiyatro, resim, müzik ve folklor. Sarı-Siyaset ve hukuk
İl Kültür Müdürlüğü kadrosu halen boş. Umarım siyasiler buraya işinin ehli, sosyal, çağdaş ve çekirdekten yetişmiş bir kişiyi yerleştirirler. Öyle benim adamım olsun diye torpilli birini atarlarsa bu Batman’a kaybettirir. Şu an AKP muhafazakâr kişileri atamaya çalışabilir. Ben yerlerinden olsam işini bildikten sonra kim olursa olsun o kişiyi atardım ki Batman ve insanı faydalansın.
İdealist ve işini severek yapan Kütüphane çalışanı Sıddık Türker tüm Batmanlı kitapseverleri kütüphaneye bekliyor. Kendisine bir uğrayın, çayını için. Belki kitap okuma hissiniz depreşir ve kültürünüzü arttırırsınız.