Belediyenin hummalı çalışmalarını görüyor ve seviniyoruz. 90’lı yıllara kadar Batman denilince akla kışın çamur, yazın toz gelirdi. Türkiye’yi petrol ve ürünleri ile besleyen ilimiz ne yazık ki hep üvey evlat muamelesi görür, asfalt caddeler lüks bellenirdi.
Köy kökenli Batman insanı şehrin içinde nefes alamaz, köyündeki gibi kır ve yeşillik alan ihtiyacını karşılayamazdı. Ta ki BDP’li Batman Belediyesinin yönetimi kazanmasına kadar. Halkın büyük bir oy farkıyla Belediyeyi BDP’ye teslim etmesiyle park ve bahçelerde müthiş bir değişim başladı. Kine Em parkı ile bu civarda ikamet eden insanlar rahat bir nefes almaya başladı. Kavurucu çöl sıcaklarında akşam çoluk-çocuk bu parka akın etti. Ha keza Sağlık mahallesinde eski meteoroloji arazisi üzerindeki parkta akşamları bir çekim merkezine dönüşmüş durumda. Ama bence devrimsel nitelikli en büyük değişim kent merkezinde yaşandı. Atatürk parkı eski o soğuk, kimsenin gitmek istemediği görüntüsünden uzaklaştı ve hemen her gün-gece insanların uğradığı bir mekan olma özelliği kazandı. Çok büyük bir proje değildi yapılan. O iğrenç duvar kaldırıldı ve bir miktarda peyzaj çalışması yapıldı, o kadar. Daha önce işletmeciye verilen bu alanda bir bardak çay istediğinizde semaverle çay verilirdi. Belki eşinle dostunla bir bardak çay içmek istiyordun ve bütçen de buna anca el veriyordu. Ama, yok illaki semaverle içeceksin ki daha fazla para öde. Çok şükür bu durum da tarih oldu. BDP’li Belediye park ve bahçelerle Batman insanının kalbinde taht kurmuştur. Sadece Atatürk Parkı bile bunun bir kanıtıdır. Çok sevindik bu yapılanlara.
Fatih mahallesinde bir park vardı. Bununda duvarları yıkıldı. İçindeki izbe mekan yerle bir edildi. Tıpkı diğer parklarda olduğu gibi buranında çok güzel bir yer olacağından şüphe duymuyorum.
Atatürk Parkının bir miktar daha büyütülmesini arzu ederim. Arkada bulunan ve neye hizmet ettiği belli olmayan Orman İşletmelerine ait yerinde yıkılarak Atatürk Parkına dahil edilmesi gerekiyor. Yazın birkaç fidan ve ağaç bulundurulan Orman İşletmesi bence şehrin dışına taşınmalı ve bu yer değerlendirmeye alınmalı. Ha keza Çocuk Karakolu da yine bu şekilde bir başka yere kaydırılabilir. Çocuk Karakoluna bir eleştiri getirmeyeceğim. Sakın yanlış anlaşılmasın; yusuf yusuf meselesi değil bu. Zaman zaman Emniyet Teşkilatı ile ilgili sert yazılarda yazmışlığım vardır. Ancak, amaç üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Yaptığımız eleştiriler kurumun ve ülke insanının iyiliği adına olumlu eleştirilerdir.. Bir defasında bu yeri görmek için gitmiştim. Çocukların psikolojik olarak çekinmemeleri, korkmamaları için duvarlarda Disney Kahramanlarının resimleri vardı, ranzalar vardı. Sonuçta çocukların yetişkinlerden farklı bir yerde yasal işlem görmesi gerekiyor Ancak bu yerde bir başka yere taşınırsa park çok daha güzel bir şekil alır. Çocuk karakolu da bir başka mahalleye kaydırılabilir.
Parklarla ilgili bir konu da şu; 1 Mayıs günü Atatürk Parkına gittik arkadaşlarla. Her taraf su ve kola şişeleri, çekirdek artıkları, poşetler. Yazık günah değil mi? Belediye düzenli olarak çim makinesiyle çimleri kessin, sulasın, bakımını yapsın, sen kalk etrafı kirlet. Bu bile halkımızın hala kent soylu bir yapıya bürünemeyişinin bir göstergesi. Hoş köylerimizde etrafı kirletmek ile ilgili bir eğilim yok ki diyelim bu yüzden kirletiyoruz. Bu tamamen kişiye özgü bir travma. Çevresine, insanına saygısı olmayan kişilerin bir eğilimidir bu. Aile terbiyesinden nasibini almamış, çiğ insan olmanın bir tezahürüdür ancak. Yedin- içtin kirletmeden yapamaz mıydın bunu? Geçen gece Belediye görevlisi üç sivil çekirdeklerini ulu orta yere atanlara kızıyor, uyarıyordu. Bir sürü çöp kutusunun bulunduğu bir ortamda etrafı kirletmenin terbiyesizlik olduğunu söylemeye gerek var mı? Bence Belediye bir sürü levha asmalı Atatürk Parkına. Hem de insanların gözüne sokarcasına yapmalı bunu. Tabelalarda da şöyle yazmalı; lütfen yerleri kirletmeyiniz, bakınız çöp kutularımız var.
Parkın etrafındaki ihata duvarı da çok güzel düşünülmüş. Sandalye yüksekliğinde ve üstünde de tahtalar var. Yürümekten yorulanların rahatlıkla oturabileceği bir zemin oluşturulmuş.
Belediyenin izin verip vermeyeceğini bilmemekle beraber, bence burada özellikle üniversite gençliğinin çeşitli aktiviteleri de teşvik edilmeli. Kısa tiyatro skeçleri, müzik resitalleri, resim-folklor çalışmaları. Hatta kitap, takı gibi çeşitli satış standları da burada yer alabilir.
Batman Belediyesi iyi bir performans çiziyor. Keşke Nejdet Atalay KCK davasından yargılanmıyor olsa idi ve ekibinin başına geçseydi. Bu çalışmaların kendisiyle birlikte çok daha güzel sonuçlara ulaşacağını düşünenlerdenim. Ancak başkan vekili Serhat Temel de özverili çalışmalarla Batman halkından kocaman bir aferini hak etti. Kırk yıllık bir profesyonelin tecrübesine sahip imajıyla bu güne kadar yaptığı icraatlar hep iyi ve hep olumlu sonuçlar almıştır. Parklarımızın durumu ne idi, ne oldu? Bunda Belediye personelinin özverili çalışmaları mutlaka ki etkendir ancak Serhat Temel Başkanın etkisi de göz ardı edilmemeli. Soy ismi Temel ve yaptığı tüm icraatlar temelden sağlam. Kendisine yapmış oldukları bu güzel çalışmalardan ötürü teşekkür ederim.