Gördüklerimizin kaynağı görmediklerimizdir ve öyle ki bu görünmeyen taraflar oyunların mecrasıdır. Bilindiği üzere 'Akil İnsanlar Heyeti' uzun bir aradan sonra yaklaşık 10 saatlik bir toplantı ile pazar günü toplandı. Toplanıtının gündemi ise, Kobani eylemleri ve çözüm sürecinde ki yeni adımlardı.
Akil İnsanlar Heyeti, Demokratik açılım ve çözüm süreci kapsamında oluşturan bir gruptur. Bu grup çözüm sürecinin en boğucu günlerini yaşadığı zamanda sahnede yoktu, adımların atıldığı ve hesapların yapıldığı vakit, yani kısmi huzurun gelişi ile sahneye çıktı. Elbette ki çözüm sürecine katkıları vardır ama bu heyetin işlevine bakacak olursak ortada göz boyama sanatını görmüş oluyoruz.
Kobani konusunda Ankara'nın izlediği politika ile çözüm sürecinin bittiği gündeme gelmişti. Öcalan'ın barışa dair mesajları her ne kadar havayı değiştirse de, Ankara'dan gelen açıklamalar ile Ekim'in ilk haftasında olaylar meydana geldi. Olayların meydana gelişi ile yapılan açıklamalar ile olayların havasının değişmesi ile yapılan açıklamalar arasında farklılar her zaman ki anımsanacak vaziyette.
Davutoğlu toplantıda Akil İnsanlar Heyeti'ne kamu düzeninin önemini vurgulattı.
Kamu düzeninin önemini bu denli bilen biri, olaylar esnasında neden ateşe körükle gitti?
Neden hükümet yetkililerin açıklamaları kaya sertliğinde oldu?
Ne oldu da kamu malının önemi yerini kamunun önemine bıraktı?
Koridor açıldı fakat neden bu denli uzatıldı? Zaman kazanım, kaç cana mal oldu?
Hangi planlar devreye girdi?
Kobani düştü düşecek açıklamarı yerine ılımlı açıklamar yapılsaydı, Misliyle karşılık veririz sözü yerine ılımlı açıklamalar yapılsadı eğer bugün kamu düzeninden bahsedebilirdi bu hükümet...
ABD'nin yardım ulaştırması ile koridorun açılmasının aynı güne gelmesi ise ne de manidar!
Hükümetin çizgisi durumlara göre şekil aldığı için bugün Akil İnsan Heyeti'nin varlılığının tarafımca çok büyük bir önemi yoktur. Elbette ki bu grup içerisinde görev alan her bireyin çabası takdire şayandır fakat hükümet öyle ya da böyle zamanın verdiği şekile göre hamlesini oynuyor.
Hükümetin, Akil İnsanlar Heyeti'ni oluşturmasının sebeplerinden biri de görünen yüzü ortaya koymaktır, bu yüz ise iyi niyet gösterimidir. Hükümetin 1 yılı aşkındır Kürt sorununda yavaşlığı ve Kobani'ye karşı tutumu, Akil İnsanlar Heyeti'nin yaptıkları ve düşünceleri ile bir midir?
Akil İnsanlar Heyeti'ni ileri ki günlerde sıkça görecek gibiyiz, umulan ve bulunanın aynı doğrultuda olması dileğiyle...
Bir Hükümet felsefesi;
Zaman, tek geçerli ölçü birimidir...(Lucy)
Yarınınızın, bugününüzden daha iyi olması dileğiyle, hoşçakalın...