Geçtiğimiz günlerde trenle Diyarbakır’a gitmiştim.

Saatte neredeyse 40 kilometre giden tren gerçekliğini sorguladığımda, son Çorlu tren kazası sonrasında tren hızlarının Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından düşürüldüğünü öğrenecektim.

Batman-Diyarbakır arasında seyahat eden trenin hızının düşürülmesi nedeniyle 2,5 saat civarında ancak menzilimize ulaşabilmiştik…

Dünkü yazımda buna gerekçe olarak zemin sorunlarının gösterildiğine dikkat çekmiştim.

Kentimize ve insanlarımıza çok büyük bir haksızlık yapıldığına inandığımdan, bunu kabul edilemez bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Hangi bilimsel gerekçe ile tren hızı düşürülür, birileri bize bunu izah etsin.

Benim gibi tren yolculuğunu seven insanlarımız bu konuda açıklama bekliyoruz…

**

**

Hızlı ve yüksek hızlı tren projesi beklentisinde iken, mevcut trenimizin hızının daha da düşürülmesini gerçekten kabul edilemez bir gelişme olarak değerlendiriyorum…

Geçen yıl bu ayda gündemimizde hızlı tren projelerinin bulunduğunu söylemiştim.

Bir yıl sonra ileri gideceğimize, geriye dönüşü doğru bulan varsa buyursun görüşlerini savunsun…

Değerli Okurlar, gerçekten de mevcut treni kabullenmiyoruz. Batman’ın Yüksek Hızlı Tren Projesi ağına dahil edilmesini istiyoruz.

Geçen yıl oluşturduğumuz kamuoyunu yeniden canlandırmamız gerektiğine inanıyorum…

Batman Küçük Millet Meclisi’ne(KMM) taşıdığımız hızlı tren projesi üzerine, KMM toplantısına katılan dönem Milletvekilimiz Sayın Mehmet Ali Aslan, Meclise şu soruları sormuştu: “Şehirlerarası ulaşımda önem taşıyan ve zamandan tasarruf sağlayan YHT altyapısının, Batman’da da hayata geçirilmesi için bir alt yapı çalışmanız var mıdır? Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tren projesi maliyeti ne kadardır? Batman ilinin katılmasıyla maliyet ne kadar artar? Batman’ın da YHT projesine dahil edilmesi için Batman halkının bu yönlü talebine nasıl bir cevap vermeyi düşünüyorsunuz?”

**

**

Evet, bu soruların cevabını duymadım. Kamuoyuna da bir açıklama yapılmadı.

Bugün o soruların cevabını merak ediyorum.

Biz ve duyarlı insanlar boşuna ayaklanmamış, durup dururken hızlı tren projesi için kamuoyu oluşturmamıştık…

Bizi tetikleyen gelişme vardı. Geçen yılın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin, bir açıklaması basında yer alınca, duyarlı insanlarımız da harekete geçmişti.

O sözlerini hatırlayalım: “Malatya- Elazığ ve Elazığ- Diyarbakır hızlı tren projesini de 2017'de ihaleye çıkarttıracağız. İnşallah hızlı treni Diyarbakır'a kadar götürmüş olacağız”

O ifadeler üzerine geçen yıl şöyle değerlendirme yapmıştım: ‘İşte bu söz bize umut oldu. Hızlı tren hizmeti için ihaleye gidilirken, Diyarbakır’la birlikte Batman’ı da bu ağa dahil edemezler mi? Batman-Diyarbakır arası tamamen düzlük bir alan. Ne dağlar, ne taşlar var. Zemin çok daha müsait…’

**

**

HIZLI VE YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU PROJELERİ…

Bugün de aynı görüşteyim. Sorunu bugün yeniden kamuoyu gündemine taşırken, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları internet linkini dayanak yaparak, geçen yılın resmi verileri ile, “Hızlı Demiryolu Projeleri” ve ‘Yüksek Hızlı Demiryolu Projeleri’ bilgilerini de yeniden bilginize sunmak istiyorum: “İstanbul, Ankara ve Konya’dan Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak amacıyla; Adana-İncirlik-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattının yapımı planlanmıştır. Proje Mersin-Adana, Adana-Toprakkale, Toprakkale-Bahçe, Bahçe-Nurdağ(Fevzipaşa Varyantı), Nurdağ-Başpınar, Başpınar-Mustafayavuz(Gaziray) kesimlerinden oluşmaktadır. Proje tamamlandığında Adana ile Gaziantep arası mesafe 315 km’den 235 km’ye, seyahat süresi ise 5 saat 10 dk’dan 1 saat 45 dakikaya düşecek.

Mersin-Adana Hızlı Demiryolu Projesi

Proje ile; Konya, Karaman, Kayseri ve Gaziantep’ten gelen yüklerin Mersin Limanı’na daha hızlı aktarılması sağlanacaktır. Adana-Mersin arasında yıllık yolcu taşıma miktarı 5,5 milyondan 14 milyona çıkarılarak taşımacılık daha hızlı hale getirilecektir. Adana–Mersin arasında 67 km’lik (67x2=134 km) 3. ve 4. Hattın yapımından oluşan Hızlı Tren Projesinde; altyapı işlerinin 2017 yılı sonunda tamamlanması planlanmakta olup, üstyapı ihalesine 2017 yılı içerisinde çıkılacaktır.”

Yüksek Hızlı Demiryolu Projeleri: “Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas, Ankara-Konya ve Konya-İstanbul. Sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3. büyük kenti olan İzmir'i ve güzergahındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için başlatılan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesinin yapımı devam etmektedir. Proje tamamlandığında İzmir-Ankara arasındaki seyahat süresi 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecektir. Mevcut Ankara-Sivas demiryolu 603 km olup, seyahat süresi 12 saattir. İki kent arasındaki seyahat süresini kısaltacak projeyle maksimum 250 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, sinyalli yeni yüksek hızlı demiryolu yapımı hedeflendi. Proje tamamlandığında seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecektir. Tamamen yerli firma, yerli iş gücü ve öz kaynaklarla gerçekleştirilen Ankara-İstanbul Projesi’nin üzerinde bulunan Polatlı-Konya arasında 212 km uzunluğunda, 300 km/s hıza uygun YHT hattı inşa edildi. Hattın 23 Ağustos 2011 tarihinde hizmete açılmasıyla konvansiyonel trenlerle 10 saat 30 dakika olan seyahat süresi 1 saat 45 dakikaya düştü. Konya-Eskişehir arasında 24 Mart 2013 tarihinde başlayan YHT seferleri, 17 Aralık 2014 tarihinden sonra İstanbul (Pendik) arasında yapılmaya başlandı. Konya-İstanbul arasında otobüsle 11 saat olan seyahat süresi 4,5 saate indi.”

Sizler de bu bilgilere ulaşmak istiyorsanız, http://www.tcdd.gov.tr/ihaleler adresinden projeler bölümüne bakabilirsiniz.

Bu projeler ülkemizin kalkınması, toplumun daha rahat şekilde ulaşım hizmetinden yararlanması açısından çok sevindiricidir. Elbette arz ve talep meselesi de önemlidir. Taşınacak yük ve yolcular dikkate alınır. Başka kentlere verilen bu hizmetleri takdir ediyor ve Batman'ın da bu ağa dahil edilmesini istiyorum. Batman’ın her açıdan bu hizmete layık olduğuna inanıyorum. Alt yapı açısından bir sıkıntı yaşanmaz. Arazilerimiz gayet müsaittir.

Geri kalmışlık zincirinin kırılması ve Batman’ımızın da çağın teknoloji hizmetlerinden yararlandırılması talebimiz var. Bunu siyaset üstü olarak gündemde tutalım.

Batman Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkan Vekilimiz, basınımız, ve tüm demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuda yekvücut olmasını öneriyorum.”

Evet, bir yıl sonra aynı taleple kamuoyunu duyarlılığa davet ediyorum. Hızlı tren beklentimiz sürerken, hızı düşürülmüş tren hizmetini kabul etmiyoruz vesselam…