Batman Organize Sanayi Bölgesi’nin(BOSB) kentimiz için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyim. Biliyorum ki Batman ekonomisinin kalbi burada atar…

Ülkenin önemli bir sanayi kenti değiliz.

Binlerce fabrikamız, bacası tüten büyük yapılarımız yok.

En önemli varımız ve yoğumuz bahse konu bölgedir.

Organize Sanayi bu kentin kılcal değil, en büyük atardamarıdır…

Orası bir tüketim değil, üretim merkezidir…

Önemsiyor ve sahipleniyorum…

Bu sanayi bölgesini tanımayan, yerini bile bilmeyen on binlerce insanımızın olduğunu biliyorum.

Beşiri ilçemize giderken Kire Dağı’na varmadan yolun sağında bacası tüten yapılardan söz ediyorum.

Batman Organize Sanayi Bölgesi’nin internet sitesindeki bilgileri de paylaşayım: “1991 yılında yatırım programına alınan Batman Organize Sanayi Bölgemizde 2002 yılında bir tek un fabrikası varken; altyapının tamamlanması, güven ortamının artması, 5084 ve 4569 sayılı Devlet teşvikleri ile hızla büyümüş ve yatırımcı sayısı artmıştır. Batman Organize Sanayi Bölgemiz, 1640 dönüm alan üzerine kurulmuştur. I, II, III ve IV. etap olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Tüm etapların altyapısı (kanalizasyon, yagmur suyu, içme suyu, telekom, doğalgaz ve elektrik şebekesi) bitmiş olup, 220 yatırımcının arsa talebini karşılayabilmek için 2.000 dönümlük alanın yer seçimi yapılarak kamulaştırması tamamlanmıştır.”

Evet, görüldüğü gibi kentimizin önemli bir alandan söz ediyorum. Çok sayıda fabrika ve üretim merkezinin bulunduğu, yüzlerce insanımızın istihdam edildiği bir bölgedir Organize Sanayi Bölgesi.

**

**

ATIKLARIN ISLAHI ŞARTTIR…

Üretenlere elbette büyük saygı duyuyorum. Ancak olumsuzluklara da seyirci kalamayız, kalmamalıyız.

Bu önemli üretim merkezinin kendine göre bazı sorunlarının olması da kaçınılmazdır.

Bu girişi neden mi yaptım?

Tüten bacalar, üreten yapılar mutlaka çeşitli atıklarla gündeme gelirler.

Fabrikaların bulunduğu, sürekli üretim yapılan BOSB’nin atıklarının takibi de şarttır. Zira kentimize hakim bir tepede olan OSB’nin atıkları geniş tarım arazilerinden geçerek İluh Deresi’ne akmaktadır.

Bu uzun girişi yapma nedenim, bir gazetemizin OSB’nin atıkları ile ilgili haberidir.

Önemli pek çok sorunumuz olabilir. Ancak hiçbir sorun çözümsüz değildir. Her sorunun çözümü de vardır.

Yıllardır Batman Organize Sanayi Bölgesi’nden kaynaklı atıkların takibini yapmaktayız. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına ve bir de gazeteci kimliğimle hep OSB’yi takip ettim, ilgili oldum.

Sosyal medyada yaptığım yapıcı paylaşımları da hatırlatmak isterim.

**

**

Batman Organize Sanayi Bölgesi Müdiresi Sayın Zeynep Akbel ile kaç kez görüşmeler yaparak, sorunla ne kadar ilgili olduğumuzu sorabilirsiniz.

Tamamen iyi niyetle, üzüm yemek amacıyla alanı gezip, görüntülediğimiz kirlilikle ilgili bilgiler sunmuştuk.

BOSB yönetimi kendilerine ilettiğimiz her sorunla ilgilenmiş ve sorunun çözümü için çaba göstermişlerdir.

En son ziyaretimizde BOSB atıklarının arıtma tesislerini de gezmiş ve fotoğraflamıştık.

Atıkların bertaraf edilerek dereye akıtıldığı beyan edilmişti. Bir gazetemizde önceki gün yer alan habere üzüldüm. O haberin girişinden bazı cümleler şöyle: “Batman merkeze bağlı Binatlı ve Akça köyleri arasında akan pis kokulu mavi renkli su, köylüleri tedirgin ediyor. Beşiri yolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet yürüten fabrikaların atık suyu olduğu iddia edilen dertli suyun çevreye pis kokular yaydığını belirten köylüler, suyun yetkililer tarafından araştırılmasını istediler.”

Binatlı ve Akça köyleri ile çok sayıda eğitim yuvası önünden geçen kirli sular gerçeğini BOSB yetkililerine iletirken, acilen soruna çözüm bulunması için kendilerini duyarlı olmaya davet ediyorum. Atıksu arıtma tesisinde geçici sorunlar yaşanmışsa bunun ivedilikle giderilmesi gerekiyor. Halk sağlığına duyarlı Sayın Zeynep Akbel ve yönetimi hakkındaki olumlu düşüncelerim var. Dileğim sorunu çözüp, kamuoyunu bilgilendirmeleridir.