Erken seçim kararının resmen ilan edilmesi ardından başlayan çalışmalar, 24 Haziran 2018 tarihinde sonuçlandı. Tabiri caizse herkes boyunun ölçüsünü aldı…

Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Milletvekili genel seçimlerinin istisnalar hariç, ülke genelinde huzur ortamında yapılması ve güçlü bir katılımın olması en olumlu gelişmeydi. 56 milyon insanımız sıcak havalara rağmen sandık başlarına giderek dilediklerine oylarını verdiler.

**

Ülkedeki seçmenlerin yarısından fazlasının oylarını alan eski Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bir nevi başkanlık olan yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilirken, Cumhur İttifakı yapan AKP ve MHP, oyların yüzde 50’sinden fazlasını alarak ülke idaresinde yeni hükümet için gerekli onayı almayı başardılar.

Öncelikle seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Seçim sistemini tasvip edip etmememizin artık bir anlamı yoktur. Eldeki sistemle ülkeyi idare edecekler belirlenmiştir.

**

SEÇİM SONUÇLARI SÜRPRİZLERİ…

Değerli Okurlar, seçim ile ilgili olarak bu köşede ‘Yeter Artık Söz Milletindir’ başlıklı yazımda bazı tahminlerde bulunmuştum. Tabi, seçim tahminleri asla temenniler falan değildir. Kamuoyu gündemine bakarak bir tahmin yürütüyorsunuz. Benimki de öyle bir şeydi.

Seçim yasaklarını dikkate alarak bazı partiler için tahminlerde bulunurken, ülkemiz ismini vermemiştim…

Onun yerine, “Yarın dünya coğrafyasında önemli bir yere ve konuma sahip X bir ülkede yapılacak seçimle ilgili ‘arif olan okurlarıma’ kapalı bir şekilde ve x partiler için tahminlerde bulunmak istiyorum” diyerek tahminlerde bulunmuştum.

**

Yazımdaki şu ifadeyi hatırlatmak istiyorum: “Tahminlerime göre o ülkede seçime girecek partilerden birinin alacağı oy oranı yüzde 40- 43, onunla hareket eden partinin ise yüzde 5-8 arasında olacak.”

O yazımdaki kastım çok açıktı, ülkenin en çok oy alacak partisi olan Ak Parti ve onunla hareket edecek MHP’yi kast etmiştim.

Ak Parti açısından sonuçları net şekilde tahmin ettiğim gerçeğini gözlemliyorsunuz. Yaklaşık yüzde 43 oy aldı.

MHP için yüzde 8 tahminde bulunmuştum. Bu parti yüzde 3 gibi bir oranla tahminlerimin üstünde oy alma başarısını gösterdi.

**

Bahse konu seçim öncesindeki son yazımda diğer partilerin alabileceklerini tahmin ettiğim oy oranları ile ilgili olarak da (önce Millet İttifakı, yani CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi) şunları yazmıştım:

“Seçime girecek ve ikinciliği göğüsleyecek partinin oy oranını yüzde 26-29 arasında tahmin ediyorum. Bu ikinci en çok oyu alacak partiyle hareket eden bir partinin oy oranını yüzde 6-9, diğerinin ise yüzde 2-5 arasında bekliyorum.”

Görüldüğü gibi CHP hakkındaki tahminlerim hiç tutmadı. CHP Cumhurbaşkanı adayının son dönemdeki yüksek performansı ve büyük şehirlerdeki dev mitinglerine bakarak bu tahminde bulunmuştum. O mitinglere diğer partilerden de yoğun katılımın olduğunu bilmeme rağmen, CHP’nin yüzde 26 altına düşmesini kesinlikle beklemiyordum.

İyi parti için üst tahmin limitim yüzde 9 idi. Yüzde 10 alma başarısını gösterdi. Orada tahminlerimi zora sokan bir durum yaşanmadı.

Saadet Partisi’nin oylarını yüzde 2’ye kadar düşürmüş, yüzde 5’e kadar da yüksek olabileceğini tahmin etmiştim. Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 49,5 oy alan Ak Partinin yüzde 42 seviyesine kadar düşeceğini tahmin ederken, bunlardan üç puanın en azından Saadet Partisine geçeceğini düşünmüştüm.

Yanılmışım, Ak Parti’den kopan yaklaşık yüzde 7 seçmen kitlesinin adresi Saadet Partisi olmamış. Çoğunluk İyi Parti safına geçmiş. Saadet Partisi yüzde 1,3 ile tahminlerimin altında bir oy aldı.

**

HDP ile ilgili tahminimi de aynı yazımda şöyle yazmıştım: “X ülkesindeki seçime girecek diğer bir partinin yüzde 10-13 arasında bir oy alması muhtemeldir. X ülkesindeki partilerin yapılacak seçimlerde bu rakamların altı ve üstünde alacakları oylar benim için sürpriz olacaktır. Diğer seçimi de buna kıyas edebilirsiniz. Sözün özü herkes yarın boynunun ölçüsünü alacaktır…” http://www.batmancagdas.com/yeter-soz-milletindir-makale,12788.html

HDP oylarının ortalaması olarak gerçekten yaklaşık yüzde 12 düşünüyordum. Bir dostuma seçim öncesinde tahminlerimi yazılı olarak telefonla aktarırken de yüzde 10 ila 13 arası alır demiş ve “Batman’da HDP 4-1 yapar” tahminimi de açıkça yazmıştım.

Bazı HDP’liler 5-0 iddiasında bulunurken, bunun gerçekleşmeyeceğini açıkça ifade ediyordum. Tahminlerim tam tutmuştur.

**

Yine birçok sohbet ortamında Sayın Faris Özdemir’in yaklaşık 10 bin oy alacağını, Ak Partili kimi küskünlerle 13 bin sınırına kadar çıkabileceğini, Sayın Aydın Gök’ün en az 17 bin oy alacağını, bu oranın 20 bin civarına çıkmasının da çok sürpriz olmayacağını ifade etmiştim. Bu konudaki tahminlerimin iyi olduğunu söyleyebilirim.

Bu seçimin analizleri bir yazı ile bitmez. Tüm partilerin ve adayların seçim sonuçlarını etraflıca düşünmeleri ve kendilerine dersler çıkarmaları dileğimle.