Aylardır bu şehir, hava mania ile kentsel dönüşüm projesini konuşuyor. Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, bu sorunun yüzde 70’ini çözüldüğünü açıkladı. Yer yer sıkıntılı olan diğer bölgeler için de girişimler sürüyor…

Batman’ın Sason ilçesi, iklim ve bitki örtüsüyle bal üretimine çok uygun yer. Ayrıca Sason’un, iklim şartları ve flora zenginliği, bal üretimi için çok uygun. Batman Üniversitesi, Sason Kaymakamlığı ve Belediye, şimdi de bal laboratuarı için yeni bir proje hazırlığında…

GELECEK BU PROJELERDE!

Evet Batman’ın kentsel dönüşüm projesine ihtiyaç duyduğu kesin...
Ve eninde sonunda İluh ve çevresindeki eski semtlere ‘kentsel dönüşüm proje’si uygulanacak...
Ancak Batman’ın çok daha büyük, çok daha kapsamlı bir dönüşüm projesine ihtiyacı var...
Sadece kentin fiziki dokusunu değiştirmeye yönelik bir proje değil bu...
Evet şehirdeki yapı stoku sağlıksız ve İluh deresi kenarındaki yorgun binaları güvenli hale getirecek büyük bir projeye ihtiyacı var...
Göreve başladığı günden beri İluh deresi hariç şehrin çözüm beklediği bir çok soruna çözüm bulan Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, bir gerçeğin altını çiziyor:

“İluh ve çevresindeki arazilerin çoğu hissedarlı. Eğer arazilerin çoğu hissedarlı olmasaydı, bu yıl 1-2 kilometresini çevresinde yeşil alanların olduğu örnek bir proje kazandıracaktık İluh’a. Fakat arsa problemi elimizi kolumuzu bağladı…”
Eğer dere kenarında oturanlar, arsa konusunda kolaylık sağlamıyorlarsa, yerel yönetimin de yapabileceği bir şey olmaz.
Kentin eski yerleşim birimi olan İluh’un geleceği belirsiz...
Artık bu dere kenarında yaşayanların, yerel yönetimin ‘İluh deresi’ ıslahına yönelik projesine destek vermesi gerekiyor...
Bu dere kenarında oturanların semtlerini köy görüntüsünden kurtarıp, modern semtlerin gördüğü hizmetlerle buluşması kaçınılmaz...

KENAR SEMTLER KURTULMALI
Özetle Batman’ın kenar semtlerini kasaba görünümünden kurtarıp, modern kente dönüştürecek bir dönüşüm projesine ihtiyacı var...
Peki bu projenin sahibi, sorumlusu kim olacak?
Bu projenin sorumluluğunu kimsenin üzerine yıkamayız... Tek başına yerel yönetimin yapacağı bir iş de değil bu.
Batman’ı seven, Batman’a kafa yoran, Batman’ın geleceğini kendine dert edinen herkes kentsel projeyi sahiplenmeli, projeyle kendini sorumlu addetmeli...
'Batman’ın bu hali beni mutlu etmiyor' diyenler;
'Çocuğumun çok daha modern bir kentte yaşamasını istiyorum' diyenler;
'Ben köyde, kasabada değil, kentte yaşamak istiyorum' diyenler;
El ele vermeli ve büyük kentsel dönüşümün mimarları olmalıdır...
Herkese; konumuna, gücüne, beynine göre bu projede paylar, görevler düşebilir...
Önemli olan bu projeye olan ihtiyacı görmektir...
Eğer bu dönüşüm ihtiyacını görebilirsek, dönüşüm kendiliğinden başlamış demektir...

SASON BALINA PAZAR!

Yıllar öncesinden 2973 metre rakımlı Batman’ın en yüksek dağı olan Mereto’daydık
Kekik koklayarak ve toplayarak devam eden gezimiz sırasında dönemin eski Kaymakamı ve Belediye Başkanı’ndan, o dağ eteğinde arıcılık yapan köylülerden arıcılık hakkında bilgiler aldık.
Edindiğimiz bilgiler Batman’da gizli bir sektörün giderek büyüdüğünü gösterdi.
Arıcılık birkaç yıl önce kurulan Sason Arı Yetiştiricileri Birliği ile daha bir yaygınlaşmış...
Şimdi ki Belediye Başkanı Cuma Uçar da arıcılıkta son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek, Birlik'e kayıtlı üye sayısının 500’ü aştığını ve Sason'da üretilen balın markalaştığına dikkat çekiyor.
Başkan Uçar, yöre ikliminin ve bitki örtüsünün bal üretimine çok uygun olduğunu söylerken; “Sason’un, iklim şartları ve flora zenginliği bal üretimi için çok uygun. Burada yine iklime ve floraya bağlı olarak polen, arı sütü, ana arı ve oğul arı üretiminin yapılması gerekiyor. Kentimizin ürettiği balı ülkemizin dört bir yanına pazarlamanın çabasındayız” diyor.
Başkan Uçar, bal üretimine yönelik hedeflerini şöyle anlatıyor:
“Bal üreticilerimizin arıcılık konusunda başta eğitim olmak üzere her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir altyapıyı oluşturmak için şimdi de Batman Üniversitesi ve Kaymakamlıkla birlikte bir laboratuar kurmanın çabasındayız…”

SASON, ANA ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİR
Arıcılığın yaygınlaşmasında en önemli etken ana arı üretimi.
Sason’un bazı köylerinde ana arı üretimine yönelik projeler planlanıyor.
Sason arı ırkının geliştirilmesine yönelik yeni proje hazırladıklarını anlatan Başkan Uçar, Tarım Hayvancılık Gıda Bakanlığı ve Batman Üniversitesi'nin projelerde kendilerine önemli destek verdiğini söylüyor.
Yılda ortalama 90-100 ton bal üretiminin yapıldığı Sason’da, artık ana arı üretiminin yapılması hedefleniyor.
Bu konuda Sason’da bazı köyler belirlenmeli.
Bu köylerin arıcılık yapmak için giriş ve çıkışlara kapatılması gerekiyor.
Eğer bu sağlanırsa; bu Sason kırsalında sadece damızlık arı yetiştirilecek.

ARICILIK TEŞVİK EDİLMELİ

Arıcılık Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığı tarafından önemli destek görüyor.
Sason Arı Yetiştiricileri Birliği, bankalarla yapacağı anlaşmalar kapsamında kredi de kullanabilir.

Verilecek teşvik ve yeni projelerle Sason’da bal üretimi daha arttırılabilir. Geçen yıl 100 tonun üzerinde bal üretimi olmuş. Önümüzdeki ay yeni ürün çıkacak. Ayrıca kovan başına verimliliğin arttırılmasına yönelik ana arı üretimi çalışmasının yanında üreticilere ilaç desteği ve arı keki desteği de sağlanmalı.
Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, kovan başına bal üretimi 15-20 kilo dolaylarında olduğunu söylerken çeşitli teşvikler ve projelerle 30-40 kiloya çıkarmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Sason ilçesinin tamamında bal üretimi yapıldığını belirten Uçar, arıcılık yapmak isteyenlerin Birlik'e başvurması halinde doğru yönde yönlendirilecekleri yönünde teminat veriyor… Sason’un makus talihini ‘bal’ değiştirecek gibi…