Bundan yedi yıl önce Ilısu Barajı’nın temelinin atıldığı Ilısu köyünde büyük bir tören düzenlenmişti. Batman’dan yüzlerce araçlık konvoy, Ilısu köyüne gitmişti.

Ilısu köylüleri için yapılan evlerin teslim töreninde Hasankeyf’in medeniyetlere beşiklik ettiğine dikkat çekilirken, Ilısu Barajı’nın 2014 yılının ilk yarısında bitirileceği açıklanmıştı. Ilısu Barajı’nın o tarihte bitirileceği sözünü Mehmet Cengiz adlı müteahhit vermişti. Bunun yazılı kayıtlarına ulusal basında ulaşabilirsiniz.

2017 yılını geride bırakmamıza iki ay kaldı. Ilısu Barajı’nın ne zaman bitirileceği konusunda kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmıyor…

Birkaç yıl önce Ilısu’ya gidip, baraj çalışmalarını gözlemlemiştim. Devletin her türlü imkanı sunulmasına karşın Ilısu Barajı’nın hala bitirilmemesinin nedenlerini merak ediyorum…

YATIRIM GECİKTİKÇE, MALİYET ARTIYOR MU?..

Barajın yapım çalışması devam ettiği sürece her yıl yüklü miktarda ödenek çıkarılıyor mu? Yani, 90’lı yıllarda olduğu gibi kamu yatırımları geciktikçe milletin bütçesinden artı para çıkıyor, maliyet artıyor mu?

Acaba her yıl ne kadar ödenek Ilısu için ayrılıyor?

En önemli soru ise; baraj için harcanan paraları kim takip ediyor?

Şu yazıyı kaleme almak için bilgisayarın başına oturduğumda, ülkemizin medarı iftiharı olan bir antik kenti sular altında bırakacak projenin son durumu hakkında bilgi için google arama motoruna başvurdum. Şu bilgiye ulaştım:

“Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ilısu Barajı'nın yakın zamanda biteceğini ve su tutulmaya başlanacağını kaydetti. Eker, inşaatın son durumu hakkında şu bilgileri verdi: ‘Ilısu Barajı'nın inşaatında şu an itibarıyla yüzde 85 seviyelerine gelmiş durumundayız. Dolu savak inşaatında ise yüzde 95 seviyelerine geldik. Gövde dolgularını bitirdik. Gövdede sızmayı engelleyecek ön beton kaplamayı tamamıyla bitirdik. Şu an santral kısmında çalışmalarımız devam ediyor. Enerji su alma alanında çalışmalarımız devam ediyor. Kısa sürede içerisinde bunu da bitirip inşallah önümüzdeki sene içerisinde su tutmayı hedefliyoruz."

https://www.dunya.com/yurttan-haberler/ilisu-baraji-2017de-hizmete-alinacak-haberi-339576

Bu haberin kaynağı 27 Kasım 2016 yılını gösteriyor. Yaklaşık bir yıl önce inşaat yüzde 85 civarında ise, şu an acaba hangi aşamadadır diye bilgisi olan varsa, öğrenmek isterim.

Değerli Okurlar, pek çok bilim insanının ‘Kusurlu Proje’ dediği Ilısu Barajı Projesi’ni ülkemizin ve bölgemizin yararına görmeyenlerdenim. Bırakın yararı, vereceği zararlara inandığım için karşı çıktığım bir projedir.

Ancak tüm tepkilere rağmen haydi Ilısu Barajı Projesi dayatıldı ve bitme aşamasına geldi. Şu taşınacak tarihi eserler için harcanan trilyonlara ne demeli?..

Gerçekten her gün taşınma için harcanacağı açıklanan trilyonlardan söz ediliyor. Yazıktır, günahtır. Bir hamam için trilyonlar harcanıyor…

Bunun denetimini kim yapıyor?

Misal olarak Hasankeyf’in aşağısında inşa edilen köprü için bu yıl 197 milyon TL ödenek tahsis edildiği açıklanıyor…

Her bir milyon, eski paramızla 1 trilyon demektir…

Az para mı?

Bunu ben söylemiyorum. Karayolları 9. Bölge Müdür Yardımcısı Selahattin Likoğlu’nun yaptığı konuşma gazetemizde haber oldu. Şu ifadelerine bakalım: “Dicle nehri üzerinde yapımı süren ve 1 kilometre uzunluğundaki köprü için bu yıl 197 milyon TL ödenek tahsis edildi. Bu yıl 171 milyon TL’lik harcama gerçekleştirildi. Ilısu baraj gölü altında kalacak olan eski tarihi köprülerin onarım-tadilatı tamamlandı. Bu köprülere de yaklaşık 21 milyon TL harcama yapıldı. Hasankeyf’teki tarihi köprünün koruma çalışmaları da tamamlandı.”

Haberin linkini vermeye gerek var mı? Sadece bir yılda 171 milyon TL harcama yaptıklarını belirtiyor…

Tarihi ve kültürel değerlerin yerinde korunması esastır. Anayasa bunu ifade ediyor.

Biz ne yapıyoruz?

Tarihi ve kültürel değerleri yerinde korumuyoruz. Kalkıp başka yere taşımaya çalışıyoruz…

Zeynel Bey Türbesi taşındı. Şimdi hamam taşınacakmış…

Paramız ne de olsa çok. Artuklu hamamını taşıyacak, anıt mezarlar yaptıracağız…

Peki maliyet?

82 milyon TL’cik…

Bu da para mı yani?

DSİ 16. Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu’nun sözlerine bakalım: “Orta kapı, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı taşınacak. Yamaç külliyesi yerinde korunacak. Bal Döken türbe için de 5 anıt mezar yapılacak. Bu çalışmalar yaklaşık 82 Milyon liraya mal olacak.”

Bu haberin kaynağı da sağlam. Vallahi ben uydurmadım…

Yılmaz Avcu’nun diğer sözlerini de bilginize sunmak istiyorum: “İkinci etap taşıma kapsamında Kızlar Camisi de taşınacak. Ancak camiler iki aşamalı taşınacak. Bu çalışmalar da 2018’in sonuna kadar tamamlanacak. Yapımcı firma 9.5 kilometre taşıma yolu yapacak. Dicle nehri üzerinde 12 menfezli köprü yapımı da gerçekleştirilecek. Güçlendirme köprüsünde de çalışmaların yüzde 28’i tamamlandı. Mevzuata göre 2 ay içinde eski Çarşı’daki esnafın taşınması gerekiyor. Çünkü anıt eserlerin çoğu bu güzergahtan geçecek. Ayrıca ikinci anıt eserler için de Dicle nehri üzerinde 12 menfezli çelik köprü yapılacak. Eski çarşıdaki esnaflar tebligatı aldıktan bir ay sonra işyerlerini terk etmeleri gerekiyor.”

Zavallı Hasankeyfli esnaf, barajın su tutmasını beklemeden işyerlerini kapatacak.

Hasankeyf için trilyonlarca lira saçılıyor adeta…

Kayaların indirilmesi parayla…

Anıt mezarların yapılması parayla…

Taşınmalar parayla…

Tarihi kalenin korunması için beton duvarların inşa edilmesi parayla…

Kime sorulmuş, nerede tartışılmış, hangi kurullar karar almış, hangi bilim kurulu bunlara hükmetmiş, harcanan katrilyonların denetimini kim yapıyor? Ilısu Barajı Projesi için halka hesap verilmiyor tamam, bilginin verilmesi gerekmez mi?