Zaman zaman kırsalında sorunlarını köşemizde dile getiriyoruz. Bu günkü konum Hasankeyf Beşir Tutuş Lisesi. Burada göze çarpan ilk şey öğrencilerin mükemmel bir şekilde ders ile ilgili olmaları ve teneffüs aralarında bile bunun yansıması olarak öğretmenlerine sorular yöneltmeleri. Kırsalın öğrencileri değil de bir büyük metropolün lise öğrencileri gibi özgüven sahibi bu öğrenciler Beşir Tutuş Lisesi öğretmen ve idarecilerinin bir eseri.
Taşımalı sistemle bir çok öğrenci köylerden, mezralardan okula gidip gelmekte. Lisenin hemen arkasında bulunan büyük mutfakta kız ve erkek öğrenciler için sıcak yemek pişirilmekte. Devlet yavaş yavaş olması gereken konuma geliyor. Korkutucu güç değil de sarmalayıcı hizmet anlayışı ile vatandaşına imkanlar sunuyor. Kız ve erkek öğrenciler başka nasıl uzak köylerden ilçe merkezine gelebileceklerdi ki? Üstelik maddi durumları iyi olmayanlar nerede yemek yiyecekler ve dahası yemek paraları olmasaydı akşama kadar aç kalacaklardı. Ama devlet bu konuda güzel bir refleks geliştirmiş ve okulun hemen arkasında kocaman bir mutfak kurdurtmuş.
Okulun genel temizliği için üç eleman tutulmuş. Öğrenciler çevre temizliğine bir hayli hassaslar ve bunun üzerine üç kişiden oluşan temizlik ekibiyle birlikte bunun doğal sonucu olarak okul pırıl pırıl.
Gözlerindeki ışık görülmeye değer öğrencilerde. Öğretmenler de ha keza. Çünkü ders aralarında bile öğrencilere test çözüyorlar.
Ancak okulun başka sorunları var. Aslında bu Hasankeyf’in bir sorunu. 60-70 öğrenci imkan sunulduğu takdirde üniversiteye gidebilecek. Ama dershane yok. Bazen Kaymakamlık öğrencilere yönelik kurslar düzenliyor Hasankeyf’te yada Batman’da. İl milli eğitim müdürlüğü Liselere 2,5 trilyon kaynak ayırmış ama Hasankeyf’e tek bir yaprak test dahi yok. Deneme sınavları yok. Tüm bu olumsuzluklara rağmen başarı oranı % 5 iken %38’e çıkmış. 32 öğrenciden 12’si üniversiteli olmuş ve makus talihleri değişmiş. Okul birinciliği kontenjanının da etkisiyle bir kız öğrenci İngilizce Gıda Bölümünü kazanmış. Şu an üniversite okuyor ve öğretmenlerini sık sık arıyor teşekkür etmek için.
Beşir Tutuş Lisesinde göze çarpan ilk şey disiplin. Ancak bu disiplin militarist anlamdaki disiplinden çok öğrenci ve öğretmen ilişkisindeki olumlu bir yansıma olarak göze çarpmakta. Öğrencilerin bilgiye açlığı ve öğretmenlerin özverili çalışması olumlu disiplin olarak okulda hayat bulmuş. 3000 nüfuslu şirin ilçemiz Hasankeyf’in çocukları, geleceğe bu başarılı ve içi insan sevgisi ile dolu öğretmenler sayesinde umutla bakabilecekler. Bu çocukların ve öğretmenlerinin desteklenmesi şart. Okulun genç müdürü Erkan Bey aynı zamanda bir hukuk adamı. Öğrenci ve öğretmenlerin hak ve hukuku deneyimli eğitimciden soruluyor. Batmanlı Erkan Müdür ile birlikte okulun başarı portföyünde ciddi bir ivme göze çarpıyor. Beşir Tutuş Lisesi tüm bu imkansızlıklara rağmen ciddi bir başarı grafiği elde etmişse, ciddi bir desteğin olması durumunda neleri gerçekleştirebileceklerini varın siz düşünün. Şu anda dershanesi olmayan tek ilçe durumunda olup olmadıklarını bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz tek bir şey var; Batman Valisinin, İl Milli Eğitim Müdürünün ve Batmanlı Bakan Mehmet Şimşek’in Hasankeyf Lisesi için acilen bir çalışma başlatmaları gerektiğidir. Bu çocuklar Üniversiteli olmak istiyor ama devletin bu öğrencilere gönderdiği tek bir Yaprak Test veya Deneme Sınavı yok. Acilen burada bir Dershanenin kurulması gerekiyor. Zaten paralarını devletten alıyorlar. Bu dershanede ayrıca İngilizce ve bilgisayar dersleri de verilmeli. Kendi imkanları ile her gün Batman’a dershaneye gidip gelen bir çok öğrenci var. Maddi durumları iyi değil ama yine de sıkıntıya katlanıyorlar. Ancak durumu hakikatten beter olanlar var ve bu çocukların parası bırakın dershaneye, yol parasına bile yetmiyor. Yazık günahtır. Bu çocuklar okumak istiyor ama imkansızlıklaryakalarını bırakmıyor.
2011 Türkiye’sine ve Batman’a bu yakışmıyor.