Antik kentimiz Hasankeyf için artık kimse Ilısu Barajı tehdidinden söz etmiyor…

Neden?

Çünkü baraj artık su tutmaya başlama aşamasındadır…

Geçen zaman sürecinde önce Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için hazırlıklara başlandı. Taşınma alt yapısı için çok büyük masraflar/harcamalar yapıldı…

**

**

Korktuğumuz başımıza gelmedi. Hasankeyf Belediye Başkanı bile, Zeynel Bey Türbesi’nin taşınırken dökülerek elimizde kalması endişesini dile getirmişti…

Zeynel Bey Türbesi ardından bu kez Artuklu Hamamı taşındı…

En son İmam Abdullah Türbesi(Zaviyesi) taşındı…

Sırada başka tarihi eserlerin olduğunu biliyoruz.

Hasankeyf’teki bazı tarihi eserlerin taşınması için hiçbir maliyetten kaçınılmadığını görüyorsunuz.

Bu köşede sözde korunma adına değerlendirmelerim ve sorularım oldu. Kamuoyunun da merak ettiği hiçbir soruya cevap verilmedi…

Mağaraların betonla doldurulması, Hasankeyf Kalesi önünde Raman Dağından çıkarılan taşlardan örülü dev bir set yapılması kararının altında varsa hangi bilim insanlarının imzalarının olduğunu ısrarla sordum, cevap alamadım…

Baraj gölünün Batman, Diyarbakır, Bismil, Silvan, Sason, Kozluk, Beşiri ve İkiköprü gibi yerleşim yerlerinin arıtılmadan Dicle’ye salınan lağım/kanalizasyon suları ile dev bir foseptik olmaması için neden tedbirler alınmadığını da sordum, kimseye sesimizi duyuramadık…

**

**

DSİ 16. Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu; “Orta kapı, İmam Abdullah Zaviyesi(Çevresindeki 500 mezar), Artuklu Hamamı taşınacak. Yamaç külliyesi yerinde korunacak. Bal Döken türbe için de 5 anıt mezar yapılacak. Bu çalışmalar yaklaşık 82 Milyon liraya mal olacak” demişti…

Hamam için 37 trilyonluk harcama yapıldı.

Yine Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’in, eski çarşı ile ilgili sözlerini de birlikte okuyalım: “Yine Kızlar camisi bahçesindeki Eyyübilerin meliklerinin bulunduğu mezarlar da taşınacak. İlk etapta yol güzergahı ve su altında kalacak yerlerdeki mezarlıklar taşınıyor. El Rızk cami minaresi ile Süleyman Koç cami minaresi de yıl sonuna kadar taşınacak eserler arasında bulunuyor.”

170 Trilyonla Batman’daki devasa İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Katı Atıkların Islahı Projesi ve Atıksuların Biyolojik ve Kimyasal Arıtma projesi hayata geçirilebilirdi.

**

**

HASANKEYF’TEKİ AĞAÇLAR YENİ YERLEŞKEYE TAŞINSIN…

Taşınma çalışmaları hiçbir sorun yaşanmadan devam ediyor, edecek…

Bu konuya tekrar değinme nedenim; sular altında kalacak Hasankeyf’teki binlerce ağaçtır…

Değerli ve duyarlı bir Hukukçu dostum, “Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması için büyük paralar harcanıyor. Ya Hasankeyf’te sular altında kalacak binlerce ağaç ne olacak? Bunların taşınması için de bir çalışma var mı?” diye sorunca, mesele ile ilgili bu yorumu yapma gereği duydum…

Hukukçu dostum, bugüne kadar hakkında hiç değerlendirme yapmadığım ve bir Çevreci olarak beni çok alakadar eden bir mesele ile ilgili konuşmuştu.

Önerisi de, tarihi ilçedeki binlerce güzel ve büyük ağacın, yeni Hasankeyf yerleşkesine taşınması ve dikilmesi şeklindeydi. Yeni yerleşkenin kupkuru, yeşil dokusuz hali gözler önündedir gerçekten…

Şahsen antik kentin sular altında kalması meselesine hiç yoğunlaşmadığım için ağaçlarını da hiç kafamda soru işareti olarak düşünmedim…

Ancak hayat devam ediyor ve artık Ilısu Barajı Projesine karşı çıkmanın bir faydasının olacağına inanmıyorum.

Bu ağaçların taşınması için de bütçeden para ayrılsın…

Tarihi Hasankeyf’teki binlerce ağaç için ilgilileri, yetkilileri duyarlı olmaya ve göreve çağırıyorum…

Ilısu Baraj Gölünün hijyeni, temizliği ve halk sağlığı için yukarıda saydığım yerleşim yerlerinin atıksuları için fiziksel, biyolojik ve kimyasal arıtmalar hizmete alınmalı.