Kentteki seçilmişlerin veya atanmışların halkla olan ilişkisi her açıdan önlemlidir. Hele hele atanmışların halkla teması daha da önem arz eder. Kimi yönetici deyim yerindeyse buz gibidir, halktan kopuktur… Kimi de halka dokunur, samimidir ve halkın içine karışır…

 

Bu tür yöneticilerin görev süreleri bitse de akıllarda hep yer edinirler…


“Yakın zamanda halkla iyi diyalog kurarak, devletin sıcak yüzünü hissettiren kaç yönetici sayarsınız?” diye bir soru sorulsa, acaba kimleri sayarız.

 

Ortak noktada buluşacağımız 3-4 isim olduğundan eminim.

Kim bunlar;

Bir Vali’den öte halkın sorunlarıyla dertlenen ve trafik kazasında yaşamını yitiren Eskişehir eski Valisi Recep Yazıcıoğlu,

Sadece Diyarbakırlıların değil, bölge halkının gönlünde taht kuran merhum Emniyet Müdürü Gaffar Okan,
‘Valilik’ makamına yeni profil kazandıran şimdiki İçişleri Bakanı, Batman eski Valisi Efkan Ala,
Yine Batman eski Valilerinden Haluk İmga…

 

Aklıma ilk gelen isimler bunlar….

 

***

Yukarıdaki saydığım yönetici profillerine dikkat çekmemdeki etken malum, Batman’ın yeni Valisi Ahmet Deniz…

 

Ardahan’dan Batman’a 20 gün önce atanan Vali Deniz’in, kente gelir gelmez hem  verdiği mesajlarla hem de vatandaşlarla kısa sürede kurduğu sıcak diyalogla dikkatleri topladı...

Makamına oturur oturmaz Vali Deniz’in verdiği şu mesajlar önemliydi; “Öncelikle her şeyin özünde insan vardır, gerisi hikâye. Temel geleneksek idarecilik anlayışımızda zaten halka hizmeti hakka hizmet olarak görmemiz lazım. Bizim geleneklerimizde bu var. Yaptığımız her işte elbette birçok şeyin yapılmasına vesile olacağız. Ama asıl yapmamız gereken şahsen önemsediğim halkımızın gönlünde bir şeyler bırakabilmektir. Hepimiz gelip geçiciyiz. Makamlar geçicidir. Hepimiz faniyiz. Bizler ayrılırken ‘Allah razı olsun’ dedirtebiliyorsak bizim karnemiz o…”

 

Vali Deniz, kullandığı ifadeleri teyit edercesine göreve başlar başlamaz soluğu halkın arasında aldı.

 

En işlek güzergahta vatandaşlarla kahvede maç izledi, esnafı ziyaret etti, gençlerle sohbet etti Vali Deniz…

 

Açıkçası Batman’ın eski valileri Efkan Ala ve Haluk İmga’dan bu yana halka bu kadar sıcak dokunan Vali profiline pek rastlamadık…

 

Meğer halkın içine giren Vali profilini ne de çok özlemişiz…

 

Aslında yöneticiler halkla iç içe olarak, olması gerektiği davranıyor ama yıllardır bölgeye hep soğuk, mesafeli yöneticiler gönderildiğinden bu durum haliyle bizde başka bir algı yaratıyor…  

 

Son dönemlerde ‘Devlet, insan için vardır’ anlayışı yaygınlaşmaya başlasa da bu tarz yöneticilere rastlamak pek mümkün değil. Atanmışlar genelde görev süresini doldurmaya çalışıp, terfi almanın gayretinde oluyor. Hal böyle olunca da devlet-yurttaş ilişkisi hep yara alıyor.

 

 

***

Tekrar Batman özeline gelirsek…

İlimizde malum bazı çevreler, başta Vali olmak üzere kente atanmış tüm yöneticilere yönelik kendince ‘brifing’ vermeye çalışır… Ancak bu çevrelerin asıl yaptığı dezenformasyondur…

 

 

Sivil toplum kuruluşu temsilcisi, basın mensubu, işadamı, sade yurttaşı demeden malum çevreler, hemen dezenformasyona başlar. Kentin yerel dinamiklerini ‘şucu-bucu’ diye tanıtmaya çalışan malum çevreler aslında kendi çıkarları uğruna kentteki toplumsal barışa da zarar veriyor.

 

Kenti yönetenler, malum çevreye dikkat etmeli. Kimi tanımak istiyorsa bire bir tanımalı. Ne yazık ki yanlış yönlendirmelerle bu kent çok kaybetti.

 

***

Yukarıda iz bırakan, halka dokunan yöneticilerin önemine ve gerekliliğine işaret etmeye çalıştım. Yeni Valimiz de insan odaklı mesajlarla işe başladı. Umarım bu tutumu, samimiyeti ve halka olan teması hep sürer.

 

Bölge ve ülkenin geçtiği zorlu süreçte kuşkusuz halka yakın duran yöneticilere de büyük görev düşüyor.

 

Devlet, her daim insan için olmalı…

 

SAĞLIKTA ÖNÜMÜZ AÇIK AMA…
Batman’a son yıllarda kazandırılan kamu hastaneleri ve özel hastanelerin kalitesi, bölgeyi sağlıkta adeta ‘üs’ konumuna getirdi.

 

Çevre il ve ilçelerden ilk beş ayda Batman’daki kamu hastanelerinden faydalanan hasta sayısı 70 bine dayandı. Kuzey Irak’a yönelik ‘vize’ uygulamasından önce binlerce Iraklı hasta da Batman’ın yolunu tutuyordu.

 

Rakamlar iyi, potansiyel iyi de peki sağlık yatırımları yeterli mi?

Kesinlikle hayır…

 

Sadece kamu hastanelerinde yılda 2 Milyon hastanın (özel hastanelerdeki veriler hariç) poliklinik hizmetlerinden faydalandığı Batman’da henüz 3. Basamak bir sağlık kuruluşunun olmaması büyük bir eksikliktir. Ulaşımı, güvenliği ve sosyal yaşamı, birçok il’den çok daha iyi konumdaki petrolkentine yeni sağlık yatırımlarını kazandırmak kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur.

 

Bu noktada siyasi iradeye büyük iş düşüyor. Batman’a kazandırılacak yeni sağlık yatırımları, kentte çökmüş vaziyetteki ekonomiye de uzun vadade büyük kazançlar sunacaktır. Umarız seçilmişler ve atanmışlar bu konuda önümüzdeki süreçte ciddi girişimlerde bulunur.

 

***

…Ve bayram.
Ne yazık ki, bir bayrama daha kan ve gözyaşıyla girmenin ezikliğini yaşıyoruz.

Maneviyatının getirdiği duygular bir kenara bölgemizde ve Ortadoğu’da ardı arkası kesilmeyen ölümler, bir bayramı daha buruk yaşamamıza vesile oluyor.

 

Bayram için temennim; bir günlüğüne de olsa yer yüzünde tek bir insanın dahi canının yanmamasıdır.  
Keşke hayat her an, her anlamda bayram olsa…

Mutlu bayramlara.