Batman’da bir zamanlar sık sık paneller, konferanslar, sempozyumlar, çalıştaylar düzenlenirdi.

Bazı etkinliklere, dünyaya farklı pencerelerden bakan insanlarımız katılım sağlar, uygarca, medenice bir araya gelirlerdi.

Kentimizde faaliyet yürüten bazı sivil toplum örgütlerinin etkinliklerine her görüşten insanlar katılım sağlardı.

Zamanla kutuplaşmalar yaşandı…

Hoşgörüden uzaklaştık…

Son yıllarda farklı görüşleri bir araya getiren etkinliklerin sayısı hayli azaldı.

Bunun olumsuz sonuçlarının olduğu gerçeğine inanıyorum.

**

**

ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ’NİN KONFERANSI…

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Gençlik Derneği’nin bir etkinliği vardı. Bu derneğin söz konusu konferansına destek veren çok sayıda sivil toplum örgütü ve oluşumları vardı.

Saadet Partisi’ne yakın olan, merhum Necmettin Erbakan ile Milli Görüş geleneğini ayakta tutmaya çalışan Anadolu Gençlik Derneği’nin Batman’daki konferansına eski İçişleri Bakanlarından Oğuzhan Asiltürk de katılmıştı.

Konuşmacılar; Din Bir-Der Genel Başkanı Hamdi YıldırımMilli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı Salih Turhan ve Milko Genel Sekreteri İlyas Tongüç idi.

Milli Gençlik Vakfı, Milli Gazete gibi merhum Erbakan’ın çizgisinde olan sanırım 20’yi aşkın STK’nın destek verdiği ve isimlerinin okunduğu bir konferanstı.

**

**

Yazımın başlığına aldığım, ‘Hak, Adalet ve Kardeşlik’ konulu konferansa davet edilmiştim.

Davete icabet ettim. Batman Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonundaki etkinliğe, farklı dünya görüşlerine sahip mütedeyyin, muhafazakar insanlar, STK temsilcileri ve bazı din alimleri katılmıştı.

Anadolu Gençlik Derneği, Milli Görüşçü olmadıkları halde farklı dindarları bir araya getirebiliyor.

Bir dönemin İçişleri Bakanı olan Oğuzhan Asiltürk, oldukça ilerlemiş yaşına rağmen kitleye hitap etti, Hak, Adalet ve Kardeşlik üzerine bakış açısını anlatmaya çalıştı.

Batman’ın geçmişte kendileri için bir kale olduğunu hatırlatan Asiltürk, salonun dolmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, birilerinin bunun nedenlerini kendisine anlatmasını da istedi…

Hak, Adalet ve Kardeşlik temalı bir konferansta hatip olmasına karşın, bu kavramları dumura uğratanlara yönelik bir eleştiri yapmamakla kalmadı, kimsenin eleştiri yapmamasını da istedi…

Hak sözü söylemekten çekinmeyen ve yaşlı, hasta haliyle bile salonları titreten konuşmalar yaparak yanlışları eleştiren merhum Erbakan’ın konuşmaları hafızamızda dururken, ‘Aman ha eleştiriler yapmayın’ diyen aynı davanın bir liderine şunu söylemek isterdim: ‘Hak sözü söylemekle emr olundunuz. Hak ve adaleti savunurken yanlışlar kimden gelirse gelsin eleştirmeniz gerekmez mi? Siz o eleştirilerin önünü kapatırsanız, kitlenizi de kaybedersiniz.’

**

**

Evet, bu eleştiriyi Başkan Asiltürk’e yapsam bile, dünyalık çıkar ve menfaatler için çizgilerini değiştirmediklerini de ifade etmek isterim. Kendilerinden ayrılan ve yıllardır ülkeyi idare eden siyasi iktidara MHP gibi yaklaşsaydılar dünyalık mevkiler ve makamlar kazanabilirlerdi. İlkeli duruşlarını muhafaza ettiler.

Değerli Okurlar, Hak, Adalet ve Kardeşlik kavramları önemlidir. Bu kavramların gereği yerine getirilen her coğrafya güllük gülistanlık olur.

O kavramlar dinimizin de temelidir. Googleden sözlük anlamları ve haklarındaki ayetlerden örnekler sunmak istiyorum:

“Hak : yasal, toplumsal ya da ahlaksal özgürlük veya yetkidir. Sözlükte: 1. Adalet 2. Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç 3. Dava veya iddiada gerçeğe uygunluk, doğruluk 4. Verilmiş emekten doğan manevi yetki. 5. Pay. 6. Emek karşılığı ücret.

Hak uygarlığın temelidir. Toplumun ve kültürün köküdür. Toplumu, devleti, hukuku, ve ahlakı şekillendirir. Toplumsal olaylar tarihi, ‘haklar tarihi’dir. Bugün de vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini tanıyan devletlere “uygar” devlet yakıştırması yapılır. İnsanların uzlaşı içerisinde, birbirine güvenerek yaşaması hakların teslim edilmesine bağlıdır.

Bakara Suresi, 42. ayet: Hakkı batıl ile örtmeyin ve hakkı gizlemeyin. (Kaldı ki) siz (gerçeği) biliyorsunuz.
Maide Suresi, 8. ayet: Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.

Asr Suresi, 3. ayet: Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.

Adalet nedir? Güncel sözlükte: 1. Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe. 2. Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme. Felsefe terimi olarak: doğrunun, hakkın korunması; doğru olmanın öz belirtisi.

Nisâ : 58. Ayet: Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür.

Nisâ : 135. Ayet: Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara (sizden) daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şâhidlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”

Rabbim bizleri vicdanlı, ahlaklı, Hakkı ve Adaleti savunan, Allah için adil şahitlik yapanlardan eylesin ve bizleri birbirimize kardeş eylesin.