Bölgemizde Sivil Toplum Kuruluşlarına bir yenisi daha eklendi. HABİZBİNİLER SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ. Derneğin Başkanlığına Batman’ın sportif faaliyetlerden tanıdığı Abdülaziz Velioğlu getirildi.
-Sayın Velioğlu Derneğinizden biraz bahseder misiniz?
Derneğimizin kuruluş amacını şöyle özetleyebilirim:
Üyeler arasında her türlü yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamak
Öncelikle Habizbini bölgesi olmak üzere çevremizdeki tabiat, tarih ve kültür varlıklarını korumak, kültüre dayalı olarak gelenek ve göreneklerin değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmak
Senenin belli günlerinde sırasıyla bir Habizbini Köyünde buluşmak, meseleleri konuşmak, bölgenin kalkınmasını sağlayacak yol ve yöntemleri tespit ve ilgilere rapor halinde intikal ettirmek.
Bölgedeki Habizbiniler ile dışarıda oturanlar arasındaki ilişkiyi ve dayanışmayı sağlamak,
Örf, adet ve geleneklerin unutulmaması amacıyla, gerekli etkinliklerin düzenlenmesine katkıda bulunmak,
Habizbini köylerinin kalkındırılması amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak
-Bir tek Habizbini Aşireti mensuplarına yönelik bir STK mı sizinkisi?
Kesinlikle hayır. Habizbinilik bu adla anılan bir bölge adıdır. Bunu bir aile veya soy olarak düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bölgede yaşayan başta Kayapınar (Ankafe) olmak üzere diğer Mıhallemi köyleri de kendilerini Habizbini olarak ifade etmektedir. Bu yüzden derneğimiz tüm bölgenin sosyal, kültürel ve tarihi hakkında çalışmalar yapacaktır.
-Sizi Kung-Fu faaliyetlerinizden ve şampiyonluklarınızdan tanıyoruz. Çok kısa bir sürede çuvalla madalyayı Batman’ımıza kazandırdınız ve şimdi de bir dernek başkanı olarak faaliyetlerinize devam edeceksiniz. Başarılı performansınızı dernek başkanlığı döneminde de göstereceğinize inanıyoruz. Dernek olarak neyi hedefliyor, neleri yapmayı düşünüyorsunuz?
Spor konusunda göstermiş olduğumuz yüksek performansı dernek başkanlığında da sürdüreceğiz. Dernek olarak neleri yapacağımız konusuna gelince, bunları da şöyle ifade edebilirim;
Gençlerimizi çeşitli kültürel faaliyetler içine alarak örf, adet,gelenekleri yanı sıra tarihleri hakkında bilgilendirmek, bu amaçla faaliyet kolları kurmak.
Okul, çeşme, cami ve yol gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla fakir Habizbini köyleri için maddi yardım toplamak ve köylülere yalnız olmadıklarına yönelik manevi destekte bulunmak.
Habizbini olup da okuyamayan üstün yetenekli fakir çocukların okumalarını için burs sağlamaya çalışmak
Geçim sağlamak için Batman dışında çalışmak zorunda kalanlara iş, kalacak yer bulma amacıyla dışarda yaşayan Habizbinilerle diyaloğa geçmek, yardımcı olmalarını sağlamak,
İhtiyaç sahibi Habizbinilere gıda, giyim, iş, yakacak, ev eşyası vesaire yardımlar yapmak bu amaçla yardım toplama faaliyetleri organize etmek.
Düğünlerde, cenazelerde ve her türlü afetlerde yardımlaşmayı sağlamak
Gerekli görülen hallerde kimsesiz ve muhtaç olanlara, öğrencilere maddi ve manevi yardım sağlamak
Üyeler arasında dayanışmayı sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak
Gençler arasında başta sigara kullanımı olmak üzere tüm kötü alışkanlıkların önünü almak için Sportif faaliyetlerde bulunmak, bu amaçla spor kulübü kurmak gençler arasında spor yapmayı yaygınlaştırmak.
Habizbinilerin tarih ve coğrafyasını belirlemek, toplanan bilgileri yazılı kaynak haline getirmek.
Habizbini köylerinde bulunan ve umuma hizmet veren tüm yapılar, tesisler ve yolların onarım bakım ve yapımları ile korunmalarına katkı sağlamaya çalışmak
Köylere ihtiyaç duyulan hizmetlerin getirilmesi için çalışmalar yapmak. Köyün içerisinde ve dışında oturanların nüfus haritasını çıkarmak
Çevre kirliliğini önlemek, çevreyi koruma konusunda üyeleri bilgilendirmek. Bu konuda üyelerine ve kamuya yönelik konferans, seminer, sempozyum ve geziler düzenlemek, kaybolmakta olan gelenek görenek ve kültürü yaşatmak, canlı tutmak.
-Derneğiniz bir çeşit yardım kuruluşu gibi bir çalışma yapacak. Üyeleriniz arasında Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir gibi siyasi erkleri bulunanlar da olacaktır sanırım.
Sayın Özdemir ile kuruluş aşamasında görüştük ve bilgi alış verişinde bulunduk. Yardım konusuna gelince bölge insanına her türlü konuda yardımcı olmak, sorunların çözüm aşamasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konuda ciddi bir beklenti var. Bu konuyu şu şekilde açmak istiyorum:
 
 
Habizbiniler Derneği olarak en büyük hedefimiz eğitimde çıtayı yükseltmektir. Bu amaçla fakir olup da okuma imkânı olmayan gençlerimize maddi konularda destek sağlamak birincil hedefimizdir. Ayrıca üyelerin katkılarıyla ihtiyaç sahiplerinin bir takım ihtiyaçlarını karşılamak, mesela evlilik, taziye ve hastane masraflarını bu kapsamda ele alacağız.
Dernekler sivil toplum kuruluşlarıdır. Köylerin sorunları, Batman içinde yaşayan insanların sorunlarının tespiti konusunda bir veri elde edebileceğiz. Bu veriler bir tek istatistiki bilgiler açısından olmayacaktır. Sorunların çözümüne katkısı da olacaktır. Ayrıca bir tek Habizbinililer olmayacaktır derneğimizde. Kayapınar (Ankafe) bir Arap yerleşkesi olmasına rağmen Osmanlı kayıtlarında Habizbinililerin kayıtları burada tutulurmuş ve bu açıdan Araplarında bizimle yakın bir ilgisi vardır. Yani biz bir tek aşiret mensubuna yönelik bir oluşum içinde değiliz. Çok daha geniş bir yelpazede faaliyetlerimiz olacaktır. Sizin de bildiğiniz gibi dernekler demokrasilerde baskı unsurlarıdır. Bireysel anlamda seslerini duyuramayan kişilerin örgütlü toplum olaraktan seslerini duyurabilmelerine bir katkıdır. Biz bunun bilincinde olan bireyler olarak seslerini duyuramayanların sesi, problemler karşısında çaresizlerin çaresi olmaya çalışacağız.
 
-Sayın Başkan, bir dernekten çok toplumsal manifestoya benzeyen bir süreci özetler gibisiniz. Ancak merak edilen bir konu var: Habizbini Aşiretinin dışında da üye kabul edecek misiniz? Yoksa sadece kendi bölgenizden mi üye alacaksınız?
Kesinlikle hayır. Üye olma hakkını şöyle özetlemek isterim: Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan Habizbiniler ve bölge halkı derneğe üye olabilir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
-Dernek binanız nerede Başkanım?
Derneğimizin geçici adresi Hürriyet Mahallesi Arı Caddesi No: 18 Batman. Telefon numaralarımız 04882313137 GSM-05464568719
 
-BATMAN Spor Akademisi Kulübü ve Derneği Başkanı Sayın Aziz Velioğlu aynı zaman da HABİZBİNİLER SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİKurucu Başkanı olarak çalışmalarına start verdi. Sporda göstermiş olduğu üstün başarıyı STK Başkanı olarak da göstereceğini düşünüyoruz. Uzun yıllardır Türkiye’nin birçok yerinde sportif faaliyetler ve kazandığı şampiyonluklarla adını altın harflerle belleklere kazıyan Velioğlu gerekli ilgi ve destekle Türkiye şampiyonluklarından sonra Dünya Şampiyonluklarına da namzet olduklarını belirtiyor. Sayın Ziver Özdemir gibi bir ismi derneklerinin bünyelerine alabilmiş olmalarından ötürü sportif faaliyetlerine de bir canlılık gelecektir diye düşünüyorum. Çünkü iktidar partisine mensup bir milletvekilinin sportif faaliyetlere katkısı sıradan bir bireyin katkısından fazla olacaktır. Tabii bunu da önümüzdeki süreçte gözlemleyecek ve takipçisi olacağız.