Dört yıldır sürmekte olan Güney Raman çevre yolu, 900 metrelik arazinin istimlaki konusunda çıkan sorun ile mahkemelik. Arazi sahipleri istimlak bedelinin yeterli bulmamaları ve bazı sebeplerle yol trafiğe açılamıyor.

*
Batman'ın Gresira (Balpınar) beldesinin içinden geçerek, Batman çayının bitimine kadar olan arazi anlaşmazlığının çözümünü yöre halkı dört gözle beklemektedir. 
*
Batman’daki trafik sorununun üzerinde oluşan yükü rahatlatacak bu yolun bağlantıları Batman Üniversitesi kampüsü, Hasankeyf yolu, Siirt yolu bağlantılı olması ulaşıma katkıyı sağlayacaktır. 
*
Diyarbakır yönünden gelen veya giden araçların ihtiyaçları olmadığı takdirde şehir merkezine girmeden yollarına devam edebilecekleri anlamına gelmekteydi. 
*
Bu kadar önemli olan yolun 900 metrelik bir mesafe için açılamaması üzücü ve düşündürücüdür. 
*
Sorunun mahkemeye taşınmadan önce arazi sahipleri ile Karayolları yetkilileri arasında çözümü için bir toplantı yapılmalıydı. Yolun yapımının bittiği bölümlerdeki arazi sahiplerine ödenen istimlak bedelleri (Emsal olmaları) göz önünde bulundurulup; ödenecek miktar belirlenmeliydi.
*
Açılan dava süresinin uzamasının iki nedenle gerçekleştiğine inanıyorum. İlki arazi sahiplerinin ve varislerinin bir çoğunun sağ olmayışıdır. 
*
Hak sahiplerinin varis veya yakınlarına ulaşmak amacı ile yapılan araştırmalar mahkemelerin ertelenmesine neden olmaktadır.  
*
İkinci neden ise verilen istimlak bedelinin arazi sahipleri tarafından yeterli bulunmayarak, itiraz etmesinden kaynaklıdır. 
*
Hukukçu değilim ancak! Bu problemin çözümü mümkün. Yöredeki arazi sahiplerinden bilirkişi oluşturarak, istimlak edilmek istenen arazinin gerçek bedelinin belirlenerek arazi sahiplerine ödenmesidir. 
*
Yolun tamamına yakın kısmının 900 metrelik kısmı için bekletilmesine yöre halkı da itiraz etmelidir. Yolun bitirilmesi ile Gıresira (Balpınar) beldesinde ticaret konusunda değişim yaşatacağı unutulmamalıdır. Yolun güzergahında ticaretin artışı ile halka bir iş kapısı aralanacaktır. 
*
Sözüm; hem yöre halkına hem de idarecilere. Ya bu mahkemeyi bitirmeyerek, yolun biten bölümünü çürümeye bırakacaksınız; yada yolu işletmeye açarak halka iş kapısı. Batman'a da trafiği rahatlatma imkanı sağlarsınız.
*
İdarecilerin eli tutulmaz.