**Dünyaca ünlü sanatçı Batmanlı Ahmet Güneştekin, son çalışması ‘Ölümsüzlük Odası’yla bir kez daha dikkatleri üzerine topladı. Güneştekin’in, Contemporary İstanbul’daki eserine ilgi bir hayli fazlaydı ve ülkede yankı uyandırdı. Güneştekin, Mezopotamya coğrafyasındaki mitolojik unsurlardan beslendiğini ifade ediyor.

**Doğup büyüdüğü Mezopotamya’nın çizgisini en iyi yansıtan uluslararası sanatçılardan biri olan Güneştekin’in, İstanbul’daki sanat galerisi ve atölyesi görenleri büyülüyor. Memleketine bir başka sarılan Güneştekin, İstanbul’daki mekanının kapısını da sonuna kadar hemşerilerine açık tutuyor.

KÜLTÜREL MİRASIMIZI DEĞERLENDİREMİYORUZ
Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, geçen hafta İstanbul’da belki de son yılların en önemli eserini sanatseverlerle buluşturdu.

‘Ölümsüzlük Odası’ adlı enstalasyonunu on binler gezdi.

Kuyruğun oluştuğu bu çalışma, uluslararası birçok gazete ve dergide de yankı buldu.

Hafta başında Ahmet Güneştekin’in konuğuyduk.

Taksim’deki sanat galerisinde sohbet ettiğimiz Güneştekin’in masasında onun çizgilerini keşfeden ve sanat dünyasında herkesin tanımasına önemli katkı sunan Yaşar Kemal’in ‘Nuhun Gemisi’ ile yazar Bahar Feyzan’ın ‘Adım Nisan’ kitapları vardı.

Son yıllarda alanında yaptığı özgün eserlerle, yaygın basının usta kalemlerinden tutun da sanat çevresine kadar birçok çevrenin parmakla gösterdiği Güneştekin, 1990’lı yılların ortalarına kadar Batman’daydı.

Sanatını Türkiye’nin en büyük şehrinde geliştiren, sanat dünyasıyla iş dünyasının takdirini kazanan Güneştekin, kısa zamanda çok iyi yol kat etti.

Ahmet Güneştekin artık uluslararası çapta bir sanatçı.

Adının birkaç ay öncesinde Belediye Kültür Merkezi’ne verildiği Güneştekin’in keşke daha önce adı bir sokağa ya da bir güzergaha verilseydi çünkü Batman’da yetişen bu sanatçının ismi İstanbul’da yaşatılıyor. Ama Güneştekin’in adının Batman’da sadece bir salonda olması belki de bu değere haksızlık oluyor.

BATMAN NEDEN KOMŞULARINA YETİŞEMİYOR?
Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un bazı yazarlarla Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’ya tur düzenlemesinde Batman’ın olmamasını bir eksiklik olarak gören sanatçı Güneştekin, bakın neler diyor: “Keşke Batman’da bu turda yer alsaydı. Son günlerde Hasankeyf’teki bazı eserlerin yeni yerleşim birimine taşınıyor olması yerli ve yabancı konukları oraya çekmez. Bu tür gezilerde önemli olan önemli konukları ağırlamaktır. Hasankeyf ve Göbeklitepe’nin tarih açısından pek fazla farkı yok. Özellikle Batman il sınırındaki Körtik Tepe’nin Göbeklitepe’yle benzerliği büyük. Maalesef coğrafyamızdaki talihsiz olaylar bu muhteşem tarihi gölgeliyor. Bölgenin artık en önemli potansiyeli turizmdir.”

Uluslararası bir sanatçı olarak tarihi mirasa sahip olan coğrafyamızın daha iyi tanıtılması konusunda herkese sorumlulukların düştüğünü de ifade ediyor Güneştekin: “Bu konuda bizler üzerimize düşeni yapmalıyız. STK’lar, il yöneticileri Batman’ın turizmde çok daha iyi yere gelmesi için bir araya gelip proje üretmelidir. Bölgemizde turizmin büyük pastasını Diyarbakır ve Mardin kapıyor. Özellikle Şanlıurfa Göbeklitepe müthiş bir turizm potansiyeli yakaladı. Neden Hasankeyf bunu yapmasın? Ben bir Batmanlı sanatçı olarak bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Hasankeyf müzesi için gerekli adımı attık ama bunun devamı gelmeli…”

“MEMLEKETİMİ HİÇBİR ZAMAN UNUTMADIM”
Batman’ın tanıtımının yolunun turizmden geçtiğini de anlatmadan edemiyor Güneştekin: “Şehrimizin tanıtımının en sihirli formülü sanattır. Çok sevdiğim Batman’dan 30 yıldır ayrı olmama rağmen hiçbir zaman kopmadım ve bana gelen herkese de yardımcı olmaya çalıştım. Batman’a bir müze sözüm vardı, bunun adımını da attım. İl yöneticileriyle yapabileceklerimi paylaştım. Emre Arolat’ı Batman’a getirdim. Müzenin proje tanıtımı bile sanat ve iş dünyasının ilgisini çeker. Her zaman söylüyorum sanayi yatırımından çok turizm yatırımı ilgi çeker. Geçenlerde Hasankeyf’te 3 tarihi eser yeni yerleşim birimine taşındı. Buraya ne kadar harcama yapıldığını bilmiyorum ama bu taşıma işinin üçte biri bile müzenin açılmasını sağlar. Bu konuda çok profesyonel çalışacak ekipler var. Ben şahsım adına hiçbir şey istemiyorum ama Hasankeyf’teki müze için her şeyi yapmaya hazırım.”

Sadece Hasankeyf’e müzeyi kazandırmakla kalmaz bir de saygın ve uluslararası çapta yazar, çizerler ağırlanırsa turizmde beklenen hedefler yakalanır.

Güneştekin memleketi Batman’da valilikten belediyeye, üniversiteden STK’lara, iş dünyasından sanatçılara kadar kimden davet gelirse gelsin asla geri çevirmeyen bir sanatçı.

Birkaç ay öncesinde bazı yazarlarla Batman’ın tanıtımını günlerce yapan Güneştekin, neden Ölümsüzlük Odası’nı Hasankeyf’te sergilemesin?

Habertürk’ten Fatih Altaylı geçen gün yazısında Güneştekin’in Ölümsüzlük Odası’nın Anadolu’yu karış karış gezmesinin gerektiğini söylemişti. Yerinde bir değerlendirme olmuş. Umarım olur.

Yıllar öncesinde Güneştekin bu coğrafyanın tarihi dokusunu işlediğinde kimse onun bugünlere geleceğini kestiremiyordu ama o kendini sanatıyla kanıtladı. Sadece Türkiye değil, artık Güneştekin’i birçok ülke biliyor ve tanıyor.

Çocukluğumuz ve gençliğimizin birlikte geçtiği Güneştekin’le sohbet bir başka keyifli oluyor benim için.

Taksim’deki sanat galerisinde Güneştekin’le sohbetimiz kısaca böyleydi.

Umarım yakın bir sürede onu Batman’daki bir etkinlikte ağırlarız.