Son günlerde kent merkezi çevresinde başlatılan anız yangınları gerçeğine tanık oluyor ve kahroluyoruz. Yıllardır verilen mücadeleye rağmen hala kimi çiftçilerimiz anızlarını yakıyorsa, kahrolmamak elde değildir…

Bu yaz ayları boyunca anız yangınlarını inşallah sürekli gündemde tutacağız...

İnşallah eleştirilerden kaçınmayacak, nasihat ve uyarılardan anlamayanları da sert şekilde eleştirip, Allah’a havale edeceğiz…

Geçmiş yıllarda anız yangınlarına çok sert tepki gösteren duyarlı bir dostumuz, “Kendi ellerimizle yaşanmaz kılıyoruz coğrafyamızı... Bir böceğe bile yaşama hakkı tanımayan, doğayı yok eden insanların yaşam hakkı mücadelesine artık katkı sunabileceğimi sanmıyorum...” diyerek, memleketi terk edeceğini söylemişti…

Memleketimizi terk etme gibi bir durumumuz yok. Anız yakanlarla mücadeleye inşallah devam edeceğiz.

Bu köşede destek isteyeceğimiz en etkili şahsiyet, şüphesiz Valimiz olmalıdır. İl Mülki Amiri olarak bütün kurum ve kuruluşlara gerekli talimatları verebilecek Sayın Valimizden beklentimizi geçen yıl da bu köşede dile getirmiştim. O yazımdan bir kesiti hatırlatarak değerlendirmeme devam etmek istiyorum:

VALİ DENİZ’DEN BEKLENTİMİZ…

Kentimize yeni atanan her valimizi ziyaret edip, Batman’ın önemli sorunlarını arz etmişlerden birisiyim. Mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu olarak Başkanımız Sayın Recep Kavuş’la birlikte geçtiğimiz ay Valimiz Sayın Ahmet Deniz’i ziyaret etmiştik. Makamında bizleri kabul eden Valimize, sorunları anlatırken, ekolojiye dikkat çekmiş, anız yangınları üzerinde de durmuştuk.

Sayın Deniz, bizleri dinleyip, duyarlı olacağını belirtmişti. Nitekim geçen hafta içerisinde Muhtarlarla toplantı yapan Vali Deniz, anız yangınları konusunda gereken uyarıyı yapmıştı. Batman Çağdaş’ın haberinden bir spota bakalım: ‘Hasad mevsiminin kaldırılmasıyla anız yangınlarının çevre kirliliğine de yol açtığını belirten Vali Ahmet Deniz; ‘Buğday ve mısır bitkisinin hasat dönemlerinde ilimizde anız yangınları sık sık yaşanıyor. Anız yangınları insan ve çevre sağlığına verdiği zararlar konusunda muhtarlarımızın sık sık çiftçilere gerekli uyarılarda bulunması gerekiyor. Artık anız yangınlarına ovamızda ‘dur’ demeliyiz’ dedi.’

Bu cümlelerini önemsiyoruz. Sayın Valimize Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, anız belası ile ilgili bazı çalışmalarından satır başlarını köşemdeki değerlendirme ile sunmak istiyorum: ‘Ramazan ayında başlayan anız yangınlarına karşı alınacak önemler çalışmasına katılmıştım. Bütün çalışmalarda Başkan Kavuş’u yalnız bırakmadığımdan, özellikle bilgi sahibiyim. Dilerseniz oruçlu olarak yaptığımız kurum ziyaretleri ve diğer çalışmalar hakkında bilgi sunayım:

İl Özel İdare Genel Sekreteri ile görüşüldü, desteği istendi. Yangın söndürme aracı desteği tarafımıza ifade edildi.

Tarım Müdürü ziyaret edilerek anız yangınlarının önlenmesi, daha doğrusu anızların yakılmaması için görevleri hatırlatıldı. Özellikle çiftçilerin bilgilendirilmesi, her türlü desteklenmesi görüşümüz ifade edildi. Tarım Müdürümüz, gereken destek sözünü verdi.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ziyaret edildi, gerekli tespitlerin yapılması, izlenmesi, Valilik Tebliğindeki görevleri hatırlatıldı, tam destek sözü alındı.

Batman İl Jandarma Alay Komutanı ziyaret edildi ve ilgili resmi mevzuata askerlerin katkısı istendi, olası yangınlar için destek istendi ve tam destek sözü alındı.

Batman Belediyesi ziyaret edildi, yangınların söndürülmesi için gereken her türlü tedbirin alınması istendi, tam destek sözü alındı.

İl Müftü Vekilimiz ziyaret edildi, dini açıdan durum hakkında halkın aydınlatılması istendi. Müftülük tam destek verdi, vaaz ve hutbe konuları pratiği izlendi.

Ak Parti İl Başkanıyla görüşüldü ve parti örgütlülüğü üzerinden anız yakılmaması için destek istendi, tam destek sözü alındı.

HDP İl Eş Başkanıyla görüşüldü ve parti örgütlülüğü üzerinden anız yakılmaması için destek istendi, tam destek sözü alındı.

Basından destek istendi. Basın kuruluşlarının anız yakılmasına yönelik devam eden desteğine teşekkür edildi.

Anız yakılan alanlarda incelemelerde bulunuldu, raporlama yapıldı ve kayıt altına alındı.

Hülasa yapılan önemli çalışmalar devam ediyor. Muhtarlarımızın önemli görüşleri ve önerileri not alındı, komisyon oluşturuldu, kendilerine sonuna kadar destek sözümüz oldu.’

Tabi sadece bu çalışmalarla yetinmemiştik. Sorunu Batman Kent Konseyi’ne taşımış ve komisyonlar oluşturmuş, muhtarlarla toplantılar düzenlemiştik. Bu çalışmalar sadece geçen yıla aitti. Bir önceki yıl köy camilerine gönüllü olarak gidip, hutbe öncesinde köylülerimize anız yangınları ile ilgili konuşmalar yaptığımızı da Sayın Valimize hatırlatayım.”

Evet, Sayın Valimizden bu yıl da beklentimiz devam ediyor. Anız yangınlarına karşı şimdiden önlemlerin alınması için önerilerim vardır. Önerilerimi maddeler halinde sunmak istiyorum:

1- Anız yangınları için acilen geniş katılımlı bir toplantı yapılmasında yarar görüyoruz.

2- Toplantıya anız yangınları ile ilgili olan(Yukarıda isimlerini zikrettiğim) tüm kamu kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, özellikle çevre örgütümüz, anız yangınlarının olduğu köylerin muhtarları ve basın mensupları- gazete sahipleri-davet edilirse daha etkili mücadele verilebilir.

3- İl Müftülüğü üzerinden özel toplantılar yapılarak, köy imamlarına bu konuda genel bilgiler verilmesinde yarar görüyoruz.

4- Jandarma çevre timlerinin köyleri uyarmaları.

5- Valimizin anız yangınları konusunda “Olağanüstü Hal Kanunu”na dikkat çeken yazılı açıklama yaparak çiftçileri uyarması, haklarında O.Hal kanunları çerçevesinde cezai yaptırımlar uygulanacağını ilan etmesi.

6- Batman Mahalli Çevre Kurulu’nun anız yangınları gündemi ile toplantıya çağrılması.

7- Geniş katılımlı anız yangını toplantılarının her ay yapılması.

Bu önerilerimizin dikkate alınmasını diliyorum. Halkımızın sağlığı, ekolojiye zarar verilmemesi konusunda duyarlı bir kamuoyu desteği için de herkesi mücadeleye katkı sunmaya davet ediyorum.